Efter tio år blir det verksamhet på LogPoint
Nyheter I kväll håller kommunen ett stort informationsmöte i Vaggeryd om LogPoint-området.
Efter tio år blir det nu äntligen dags för kommunen att ”göra verkstad” av alla planer.
Stigamo-området vore ett bättre namn på området än LogPoint eftersom byn Södra Stigamo ligger mitt i området.
2007 kunde man i den kommunala årsredogörelsen läsa att samarbetet mellan Vaggeryds och Jönköpings kommuner om ett gemensamt LogPoint South Sweden formaliseras och utökas:”Principen är att detta område skall sträcka sig från Torsvik ända ned till travbaneområdet.”
Under de följande åren gjorde kommunen stora markinköp. Först 200 hektar och sedan ytterligare 50 av Sveaskog år 2010.
Den 1 maj 2009 bildade Vaggeryds kommun och Jönköpings kommun ett gemensamt bolaget för marknadsföring.
I februari 2011 berättade vi följande på Skillingaryd.Nu:
”2011 blir det stora investeringsåret vid Stigamo. Men även 2012 kommer att kosta stora pengar. Då handlar det om 36 miljoner kronor brutto. Men nettokostnaden beräknas bli mindre eftersom kommunen bland annat räknar med att sälja mark för 13 miljoner kronor. Nettoinvesteringen för 2012 förväntas bli 19 miljoner kronor.
Brutto-sluträkningen för Logpoint South Sweden Stigamo tros någon gång i framtiden bli 287 miljoner kronor och lär därmed bli kommunens största investering någonsin. Men inkomsterna beräknas bli så stora (237 miljoner) att nettokostnaden stannar vid 50 miljoner kronor för kommunen. Den största utgiftsposten blir terasseringen av mark som kostar 30 miljoner under tiden 2012-2014. Med Stigamo-området fullt utbyggt har kostnaden för tomtmark sprungit upp i 150 miljoner kronor.
På inkomstsidan finns markförsäljning för sammanlagt 39 miljoner kronor fördelat på de tre åren 2012–2014. Försäljningen av mark beräknas ha inbringat sammanlagt 197 miljoner kronor när området är fullt utbyggt”.
Det blev dock inte riktigt som man tänkt sig. Fullmäktige antog dock detaljplanen i februari 2011. I och med det kunde arbetet med utbyggnaden på allvar ta sin början. Kommunalrådet Berry Lilja (S) kände historiens vingslag inför detta beslut.
– Det har aldrig hänt i kommunens historia att vi har beslutat om en detaljplan av de här dimensionerna. Ur budgetsynpunkt handlar det om satsningar på någonstans kring 290 till 300 miljoner kronor, det är enorma summor för oss. Men det är också det största framtidsprojekt som vi dragit igång tillsammans med Jönköpings kommun och som ger oss norra Europas största verksamhetsområde.
Hans företrädare Bengt Dahlqvist (M) kände också han stor tillfredsställelse:
– Det har tagit lång tid och mycket arbete. Men det är härligt att se planen börja förverkligas.
Detaljplanen överklagades men den 30 september 2011 var alla hinder undanröjda. Fler förvecklingar följde dock. I april 2014 lämnade Jönköpings kommun det gemensamma marknadsföringsbolaget.
Efter maktskiftet i Skillingehus signalerade det nya kommunalrådet Allan Ragnarsson ”time out för LogPoint” i oktober 2014:
– Hittills har vi köpt mark för 30 miljoner och betalat Jönköpings kommun tio miljoner i anslutningsavgifter. Samtidigt äger vi där stora och bra belägna markområden som har ett betydande värde, säger Ragnarsson som menar att det alltså inte är ”någon ko på isen” med att sätta fart på LogPoint-projektet
.
Under mandatperioden 2011–2014 var investeringar på sammanlagt 64,5 miljoner kronor planerade. Men endast en fjärdedel av den summan hade dittills använts.