Nyheter

Ekoutbudet i livsmedelsbutiker jämförs

Nyheter Naturskyddsföreningen i Vaggeryd har jämfört ekoutbudet bland kommunens matvarubutiker.

Undersökningen är en del av Naturskyddsföreningens nationella ekokampanj som genomförs i många kommuner runt om i landet. Kampanjen startade i slutet av augusti, och pågår fram till årsskiftet. Bakgrunden är att försäljningen av ekologiska produkter minskar och Naturskyddsföreningen vill lyfta upp och påminna om vikten av att välja ekologiskt.

Vi befinner oss i en kris för den biologiska mångfalden, och en av de viktiga sakerna vi som privatpersoner kan göra är att välja ekologiska produkter. Då bidrar vi till att öka artrikedomen, minska spridningen av farliga kemikalier och stoppa övergödningen.

Naturskyddsföreningen i Vaggeryd har genomfört butiksundersökningar i kommunens fyra större matvarubutiker: ICA Supermarket i Vaggeryd, Coop i Vaggeryd, Hemköp i Skillingaryd och ICA Lagahallen i Skillingaryd

Butikerna besöktes under September/oktober och med hjälp av en checklista räknades antalet ekologiska alternativ till ett urval av produkter.

ICA i Vaggeryd och Hemköp är storleksmässigt mest lika, varför de jämfördes med varandra. Hemköp visade sig här ha ett något större utbud av ekologiska produkter. ICA i Skillingaryd jämfördes med Coop, och här hade Coop ett större antal produkter.

En omständighet som gjorde det något svårare att hitta ”rätt” på ICA, var att de hade en egen märkning, som var snarlik EKO-märkningen. 

Sammanfattningsvis finns det fler ekoprodukter att välja på i dagligvaruhandeln än för bara några år sedan, men det finns fortfarande utrymme för butikerna för att göra mer för att öka ekoförsäljningen, till exempel genom att lyfta fram ekoalternativen mer i annonser och i butikerna.

Den nu genomförda undersökningen kommer att följas upp i samband med Miljövänliga veckan 2022.

Pressmeddelande från Naturskyddsföreningen i Vaggeryd

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *