Nyheter

Elever utvecklar handikapphjälpmedel

Nyheter Utbyteselever från Tjeckien och Slovakien besökte Fenix förra veckan

  [1/12]

Slovakiska elever under sista Fenixdagen  [2/12]

Rolf Claesson med labyrinten som tagits fram under veckan  [3/12]

Från vänster; Ondrej, Michael, Elias och Tim  [4/12]

Tjeckiska killar får sitt diplom  [5/12]

  [6/12]

Slovakiska elever hedras för sitt arbete  [7/12]

  [8/12]

  [9/12]

Tjeckiska elever hedras för sitt arbete  [10/12]

Lärare från Tjeckien, i mitten står Jana som är projektledare för Erasmus tackar för värdskapet hos rektor Martin Alkemark och Anette Pallander  [11/12]

  [12/12]

I en vecka har 16 elever och fem lärare från Slovakien och Tjeckien besökt Vaggerydseleverna. 

– Vi har haft en härlig vecka och de har uppskattat vårt värdskap. Under veckan har en prototyp tagits fram och det är en labyrint för handikappade barn. Även efter skoldagarnas slut har vi umgåtts allesammans, säger Rolf Claesson som är lärare på Fenix.

När Skillingaryd.nu besöker aulan i fredags förmiddag står fikat uppdukat och eleverna från ett diplom och en Fenixkasse.

– En mycket lärorik vecka har vi haft. Projektets mening är att skapa hjälpmedel till handikappade barn. Veckan som varit har vi jobbat med att få fram en labyrint och vi startade med detta i måndags. En prototyp har byggts upp, vi har jobbat i team. Nyttigt för alla att engelskan varit språket och det har varit en utmaning i sig, men mycket lärorikt. En ljusbox ska byggas i november av eleverna och det handlar om dioder på en platta som släcker lamporna vid tryckning. Sista projektet vi har är en handske som ska göras med sensorer som man för över en tv-skärm. Allt ska användas av handikappade barn vid sanatoriet i Tjeckien, berättar Anette Pallander lärare på Fenix.

Ondrej är en av de tjeckiska elverna som är med i projektet.

– Det är andra gången jag är i Sverige med Erasmusprojektet. Ni har en fin miljö här i Sverige. Bra och mycket lärorikt att vara med i svenska lektioner och sen får vi lära oss mer engelska, säger Ondrej.

– Sverige är fint. Ni har mycket sjöar och miljön är vacker. Engelskan blir vi bättre på och det är kul att träffa svenska likasinnade tekniskt intresserade killar. De svenska tjejerna är också vackra, säger Michael från Slovakien med ett blygt leende.

Tim Magnusson går tvåan i tekniska programmet och är en av svenska elever i Erasmusprojektet.

– Spännande med nya vänner och nyttigt med engelska. Kontakter kan behövas framöver. Vi har caddat och gjort den här labyrinten, säger Tim och håller upp den labyrintprototyp som tillverkats under veckan.

– Bra att träffa elever från andra kulturer, inflikar Elias Zetterholm som är klasskamrat med Tim.

– Fenix kultur- och kunskapscentrum har haft utbyte med Střední Průmysloá Škola Elektrotechnická i PardubiceTjeckien i 12 år. Nu har vi fått nya resurser från Universitet och högskolerådet för att starta ett 2-årsprojekt inom Erasmus+ tillsammans med Tjeckien och ytterligare en skola i Prešov, Slovakien som vi känner från vårt senaste 3D-projekt, berättar Rolf Claesson och Anette Pallander, Fenixlärare inom industriprogrammet.

Det nya projektet handlar om att utveckla hjälpmedel till handikappade barn på ett sanatorium i Tjeckien som heter Hanzlová. Eleverna kommer att rita i CAD.

– Eleverna kommer att berätta om hur det är att bo, gå i skolan och vara ung i just sitt land få lyssna på hur det är i partnerskolornas skolor, städer och länder. Mötena kommer att göra det lättare att förstå den kulturella mångfalden. Utbytet kommer också att innehålla lektioner i de olika modersmålen, svenska, tjeckiska och slovakiska. Projektspråket är engelska som vi alla kommer att bli bättre på, berättar Rolf.

I projektet ingår också att elever ska resa och besöka partnerskolorna. December 2018: Börjar skissa på 1:a hjälpmedlet (labyrint med boll) samt logotyp till projektet. Januari 2019: Via Skype tävlar vi om bästa logotyp. Mars 2019: Fenix får besök av elever från Tjeckien och Slovakien. November 2019: Resa till Slovakien. Mars 2020: Resa till Tjeckien

Taggar

Dela


Lämna ett svar