Elevråd på skolan förändrar arbetsmiljön
Nyheter En bra skola är en skola där alla känner sig delaktiga och upplever att de blir sedda och att deras åsikter blir lyssnade på. Det har Hjortsjöskolan i Vaggeryd tagit fasta på.
Alla skolor i Sverige måste enligt lag ge eleverna inflytande över sin utbildning. På Hjortsjöskolan 7-9 är det något man strävar efter. Helt enkelt för att skolan blir bättre och tryggare då.
För oss på Hjortsjöskolan är det viktigt att eleverna har lust att lära samt har inflytande över sitt eget lärande och sin arbetsmiljö. Hjortsjöskolans organisation på 7-9 genomsyras nu av en demokratisk anda och vi strävar sedan ett år tillbaka mot ett utvecklat elevdemokratisystem med olika råd. På rådsmötena diskuterar elever och lärare frågor som rör trygghet, arbetsmiljö, undervisning, vänskap och hälsa. Alla elever på skolan deltar i en undersökning, en trivselenkät, som utgör grunden för samtliga råd.
Skolans råd har efter kort tid åstadkommit en del förändringar i elevernas arbetsmiljö och strävar efter att nå allt högre mål. Elevernas delaktighet har ökat med cirka 660% sedan skolan valde att omorganisera från ett elevråd till sju olika råd. Arbetet har effektiviserats och alla råd kan diskutera sitt fokusområde och inget blir liggandes eller bortprioriterat. Trygghetsråd, arbetsmiljöråd, studieråd, caféråd, sportråd, matråd och biblioteksråd arbetar såväl självständigt som gemensamt för en bättre skola.
Skolan har även arbetat fram en trygghetsgrupp som består av rektor, kurator, pedagog och fritidsledare. Trygghetsgruppen arbetar med att stötta råden samt bedriva trygghetsarbete på organisationsnivå. Rådens dokumentation skickas varje månad till trygghetsgruppen som i sin tur lyfter elevernas tankar om utveckling och förbättring. Alla vårdnadshavare på skolan har i tidigt skede fått en inbjudan till ”En fantastisk dag på Hjortsjöskolan” för att kunna ta del av elevernas vardag och förhoppningsvis också trivas i den miljö eleverna hjälps åt att bygga tillsammans.
Några av rådens önskemål som blivit verklighet är: Färgglada sittplatser i hela korridoren, fler sittplatser och mer dekoration på väggarna i caféet, fler bord och stolar i biblioteket för plugg, och en ny uppfräschad målning på väggen.
Text; Nezam Nazari
Mycket intressant demokratiarbete! Säger som någon sagt tidigare i dessa kommentarer, ”en skola i framkant”. Även om den behöver renoveras en del så fungerar organet väl.