Elis – Med textil som tjänst
Nyheter Efter frukostmötet med näringslivet förra veckan fick besökarna en rundvandring i det stora tvätteriet Elis på Gärahovsvägen i Vaggeryd. En gedigen arbetsplats där inget lämnats åt slumpen.
Heléne Svensson är platschef sedan 2018 och berättar:
– Byggnaden uppfördes 2005 och vi tog över här 2015. Vi har hetat Berendsen i många år, men 2017 köptes vi upp av en koncern och bytte i januari i år namn till Elis. Vi har 70 års erfarenhet inom textilservicebranschen och jobbar med en cirkulär affärsmodell. Det innebär att vi själva äger textilierna och produkterna och kan därmed säkerställa en hållbar värdekedja där vi kontrollerar vilken råvara som används vid framställningen, hur produkterna framställs och även vad som händer när de är förbrukade. Vi är ledande både i Sverige och Europa och i koncernen är vi 50 000 medarbetare med 440 anläggningar och 400 000 kunder. Vi finns i 28 länder, i Sverige är vi 1 400 medarbetare och har 25 anläggningar från Limhamn i söder till Luleå i norr. Vi är den enda inom branschen som är rikstäckande.
– Många förknippar oss med entrémattor, men vi hyr också ut arbetskläder till industrier och har många kunder inom hotell och restaurang. Vi hjälper även många kommuner och landsting med vårdtextilier och servar även renrumsverksamheter, framförallt inom läkemedelsindustrin.
– I vårt cirkulärt flöde kan textilierna kan återanvändas i många år innan de kasseras. När textilierna är utslitna tar vi också ansvar för vad vi gör med dem i nästa steg. Att vår verksamhet är hållbar i alla led är väldigt viktigt för oss.
– Vi är enormt stolta över att vara Sveriges första företag som är certifierade mot EU:s globala mål. Våra kollegor i Danmark var först ut i hela Europa. Vi har nyligen blivit omcertifierade så vi håller måttet, vilket är kul. Vi jobbar med devisen ”tillsammans för en renare framtid” och strategin framåt är uppdelad i tre block, textil, människor och klimat.
– Vi har satt ambitiösa mål, 100 procent hållbara textilier till år 2030. Det enda som förbränns i dag är våra färgade plagg och det handlar om ungefär 50 kilo per månad.
– Vi har samarbete med företag som gör tygkassar av vårt bäddlinne. Vi har även ett samarbete med Södra där vårt linne blandas med cellulosa som blir till ny textilmassa. Vi jobbar med välgörenhet, samarbetar med ett företag som gör kläder av vår kasserade frotté.
– Till 2035 ska vi ha en klimatneutral värdekedja. Detta sker genom olika projekt och handlingsplaner, allt från att installera laddstolpar, solceller till hur vi värmer upp anläggningen och vad vi använder för drivmedel i våra fordon.
– Från anläggningen här i Vaggeryd servar vi hotell, restaurang och vård. Från början vände vi oss endast mot restaurang och hotell och var väldigt därmed ganska sårbara. Det blev väldigt tydligt när vi tappade vi 75 procent av vår omsättning över en natt i mars 2020, på grund av pandemin.
– Vi tog över en del kunder från anläggningen i Torup och vi levererar nu till äldreomsorgen och förskolan i Vaggeryds kommun.
– Utvecklingsmöjligheterna är stora. Eftersom vi servar hotell och restaurang har vi vår högsäsong under sommaren då vi dubblar vi antalet anställda men vi har otroligt svårt att få fatt i personal.
– Vi arbetar med ett skift just nu och på anläggningen har vi 11 män och 22 kvinnor med tio olika nationaliteter. Maxkapaciteten är 18,5 ton innan vi behöver addera ytterligare timmar på kvällen. Vi har fem lastbilar och ett släp, varav två är gasbilar. Vi kunde ha haft fler, men utmaningen är tankningen. Ska vi tanka så måste vi åka till Torsvik eller Ljungby. Vi hoppas att det blir fler tankmöjligheter i vår kommun för att kunna nå målet om att bli fossilfria till 2030.
– Vi är Svanencertifierade och har höga krav på utsläppsnivåer och vilka kemikalier som är tillåtna. 8 gram kemikalier per kilo används när vi tvättar. Jämför detta med den mängd som du använder när du tvättar hemma så blir du förvånad hur lite det är.
– Vi har väldigt mycket som vi kan hjälpa kunderna med, ett partnerskap där vi bistår kunderna i sitt eget hållbarhetsarbete. För att kunna nå de globala hållbarhetsmålen är omställningen till ett cirkulärt samhälle mer än nödvändig. Med vår hyrlösning gör vi våra kunder delaktiga i den omställningen. Genom att förlänga livet på varje plagg och textilie så att de kan användas mer, av fler, minimerar vi behovet av onödig nyproduktion.
Text och bild: Martina Ojala
Tack Martina för ett bra reportage.
Jag var där och lyssnade. Mycket intressant
Så många företag vi vet väldigt lite om👍
Martina, jätteroligt med dessa besök hos företagen man bara ser fasaden av. Fortsätt gärna på den inslagna vägen!