Nyheter

Emma nekas hjälpmedel

Nyheter Vi träffar 37-åriga Emma Holmberg i sin lägenhet på bottenvåningen i ett flerfamiljshus i Skillingaryd. Hon har svårt med balansen, att gå och hennes sjukdomstillstånd blir sämre och sämre men från kommunens sida lyser frånvaron med hjälpmedel till Emma för att hon ska klara vardagen.

Emma fick köpa en rullator själv

Vi sätter oss i tv-soffan i lägenheten och Emma Holmberg börjar berätta: 

– Kommunen skiter fullständigt i oss. De trampar på oss fullständigt och de lyssnar varken på oss, eller anhöriga, om man lider av någon sjukdom, har handikapp eller diagnos. Vi har samma rättigheter som alla andra i Sverige.

– Det finns en lag som heter patientlagen och det betyder att det ska vara lika för alla men många kommuner i landet, inklusive Vaggeryd, följer inte lagen. Jag har blivit nekad hjälpmedel av arbetsterapeuter men jag har samma rätt som alla andra att få hjälpmedel. För att kunna ta mig fram har jag blivit tvungen att köpa mig en egen rullator, även om jag har rätt att få en. Den kostade 5 995 kronor och det är en hel månadsinkomst för mig. De säger att man inte kan bekosta min rullator men sedan slösar kommunen på annat, det är respektlöst. Skäms Vaggeryds kommun som inte visar respekt mot alla.

– Jag vill vara en röst utåt för de som inte vågar eller kan säga ifrån. Vi lever faktiskt i 2024 och det är dags att kommunerna visar respekt för oss. Det är inte klokt att kommunen inte lyssnar. Jag är medlem i neuroförbundet och via dem vet jag att det är många kommuner som inte följer patientlagen. Det här ska vara en självklarhet och nu förstår jag att de som är beroende av hjälpmedel flyttar från kommunen. Det ska inte vara någon skillnad i vilken man kommun man bor i. 

– Jag har varit i kontakt med politiker, både i socialnämnden och de från socialdemokraterna men jag säger som Astrid Lindgren klokt sa: ”När människor med makt slutar att lyssna på folket är det dags att byta ut dem”. 

I och med sin sjukdom så blir Emma sämre i sin balans, gång och skulle behöva en duschstol och snart en rullstol som hjälpmedel. 

– Jag har varit i kontakt med ett assistansbolag i Nässjö i förebyggande syfte då jag framöver behöver hjälp med dagliga bestyr. Jag har boendestöd idag som hjälper mig att handla en gång i veckan. Jag har försökt att ligga steget före innan det är för sent. 

Emma bor på bottenvåning i ett flerfamiljshus i Skillingaryd

Helst vill Emma komma in på serviceboende i Jönköping.

– I Jönköpings kommun får man hjälpmedel utan att strida. Vaggeryds kommun har ett hjälpmedelslager på äldreboendet Sörgården som ligger ett stenkast från min bostad, men vad hjälper det. Det är väldigt frustrerande. Än så länge kan jag gå inomhus utan rullator men det är en tidsfråga. Jag hade käpp inomhus tidigare men jag blev sned i ryggen och det är svårt med balansen, menar Emma och tittar ut genom fönstret mot hjälpmedelslagret…

Emma har anmält Vaggeryds kommun till patientnämnden och arbetsterapeut/sjukgymnast till IVO  – Inspektionen för vård och omsorg – då dessa inte vill göra en ADL-bedömning – Aktiviteter i dagliga livet.

I patientlagen finns angivet: ”När det finns olika hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning tillgänglig ska patientens möjlighet att välja det alternativ som han eller hon föredrar. Patienten ska få det valda hjälpmedlet, om det med hänsyn till hans eller hennes behov och till kostnaden för hjälpmedlet framstår som befogat”. 

Taggar

Dela


6 reaktioner på Emma nekas hjälpmedel

De har väl inga pengar kvar till hjälpmedel för de har väl gått till att betala skadestånd

Upps ja då får det bli en flytt tillbaka till Skåne jag har hjälp av maken för att kunna gå och väggar men fick en rullator så jag kan gå utanför huset men fixade den själv.

En sak har hon rätt i, att kommunen inte bryr sig om funktionshinderomsorgen.
Exempelvis Knuten behöver bli större eller flyttas.
Finns ju inte en matsal som alla får plats i.
Inte tillräckligt med utrymme för alla, inte ens arbetsplats räcker till.

Har aldrig haft problem med att få ut hjälpmedel ifrån kommunen, även om det är ett hjälpmedel än så länge
Det var bara boka ett möte med de som hjälper till med sånt.

Du kommer garanterat att få problem om du börjar begära mera hjälp. De slingrar sig och far med osanningar för att slippa. Jag har egen erfarenhet.

Det bra att du lyfter ärendet.
Viktigt också om man känner att
något gått fel anmäls.

För det är bra och inte farligt att
det görs för en verksamhet.

Verksamheter skall tålas att granskas.
Där det belys saker, så man sedan
i såfall göra saker bättre. ✨☘️

Lycka till du är modig,
Önskar dig en riktigt fin sommar. ☀️🍦

Problemet är att det sällan leder någon vart att anmäla de här stelbenta byråkraterna. Alla skyddar alla i de här misslyckade organisationerna. Men det är ju bra om många börjar peka på problemen och bygga opinion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *