En delseger för Landsbygdsupproret
Nyheter Beslutet i kommunfullmäktige måste ses som minst en delseger för landsbygdsupproret.
Det räddar ju landsbygdsskolorna i Åker/Klevshult och Hok/Svenarum under överskådlig tid.
Till att börja med kommer dessa fyra skolor att finnas kvar i tre år, alltså mandatperioden ut, och sedan kommer det att ta ytterligare några år att utreda och planera vad som sedan ska hända. Vem vet hur världen ser ut framåt 2020? Fem år är en evighet när det gäller kommun planering och beslut. Dessutom kommer alla skolor att behövas när nu Östra skolan i Vaggeryd är ur bilden samtidigt som elevantalet växer.
Kompromissen som sannolikt var en sista-minuten-överenskommelse räddar också de politiker med barn- och utbildningsnämndens ordförande Viktoria Önneby (KD) i spetsen som hade hamnat i en svår knipa om de hade tvingats välja mellan å ena sidan Femklöverns förslag och å andra sidan (S)-linjen som följde utredningens förslag.
Förväntan var stor på åskådarplats inför sammanträdet i Folkets Hus stora A-sal där det var ont om lediga stolar när fullmäktiges ordförande Christer Holmgren dunkade klubban i bordet och förklarade sammanträdet öppnat.
Då hade Tätortsupprorets anhängare bänkat sig i salens östra sida med Landsbygdsupprorets supportrar slog sig ned på ”järnvägssidan”.
Men redan innan sammanträdet tog sin början stod det klart att det inte skulle bli någon debatt den här kvällen kring lokalplanen. Detta bekräftades när kommunstyrelsens ordförande Allan Ragnarsson (M) tog till orda och beskrev Femklöverns och (S)-gruppens gemensamma förslag.
Roger Ödebrink (S) är vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden och förklarade att hans partigrupp ser en ny skola i Vaggeryd som det absolut viktigaste inslag i det återremisspaket som man kommit överens om.
– Vi hade i vilket fall som helst begärt återremiss, tillade han.
– Jag tror att man kan säga att vi är är överens om att vi aldrig tidigare har sett en så väl genomarbetad utredning. Vi i barn- och utbildningsnämnden har varit överens och det har känns tryggt. Men när det sedan stegar uppåt är vi inte lika överens. Det känns som som om många läste lokalplanen med hjärtat , vilket man kan förstå när det gäller hjärtefrågor, men kanske inte läste hela utredningen. Det som nu är viktigt att vi snabbt etablerar en ny skola. Kommunstyrelsen har ju redan gett miljöä och bygg i uppdrag att ta fram en ny detaljplan. Nu hoppas jag att vi kan komma överens om vilken typ av skola vi ska bygga.
Jan-Olof Svedberg (SD) instämde i kompromissförslaget men tillade att hans parti vill se en gemensam högstadieskola i Vaggeryd. Han pekade på att en högstadieskola kostar mera pengar med sina mera utvecklade lektionssalar.
– Att bara säga att man ska ha kvar landsbygdskolorna utan att veta vad det kostar är en ansvarslös politik, tillade han med Femklöveradress .
Allan Ragnarsson (M) vände sig emot (SD)-förslaget:
– Vi kan inte ställa upp på att ta bort 7-9-skolan i Skillingaryd, vi måste hålla liv i Skillingaryd klargjorde han.
Berry Lilja (S): – Det är glädjande att Femklövern stillat sig lite. Nu kan vi göra något gemensamt av den här utredningen istället för att bara mosa sönder den. Det handlar ju om barn, skola och pedagogik och att tillgodose barnens behov. För oss är det en ny skola i närheten av Fenix som gäller eftersom det får synergieffekter.
Ulf Abrahamsson (C ): – Det är inte självklart att det är en ny högstadieskola vid Fenix som gäller.
Sverigedemokraternas tilläggsyrkande avslogs vilket medförde att (SD)-gruppen reserverade sig mot beslutet.
Men vid det laget hade stora delar av publiken lämnat lokalen.
.