En fråga om kött gav eko på sociala medier
Nyheter Det var en gäst på Hooks herrgård som ställde en fråga om köttets ursprung när allt gick fel
Det var i lördags som en gäst, med ett långt förflutet inom LRF, ville veta om det kött som serverades till kvällens middag var av svenskt ursprung. En högst relevant fråga som gick vidare från serveringspersonalen till kockarna i köket. I samtalet mellan personalen missförstod de varandra, oavsett hur konversationen gick i köket blev svaret till gästen helt fel. När serveringspersonalen återkopplade till gästen blev svaret ”nej, det är inte svenskt kött, vi har bara svenskt kött i köttbullar”.
Vi träffade Hasse Edberg som är VD på Hooks herrgård.
Vad hände egentligen?
– Jag var ju inte där, säger Hasse Edberg men konstaterar efter att ha pratat med personalen att det ett misstag grundat framförallt på språkförbristning. Han berättar att kockarna, som representerar ett bristyrke, är rekryterade från södra Europa. Hasse Edberg tillägger att de är fantastiska på att laga mat men mindre hemtama i svenska språket ännu så länge.
Hasse Edberg är noga med att peka på att de är angelägna om att tillhandahålla svenskt kött i så stor utsträckning som det är möjligt. Han berättar att omkring 90% av det nötkött som säljs i handeln är svenskt kött, i restaurangbranschen är det omkring 30% som är svenskt. Siffran för Hooks herrgård är 65-70%, resten är importerat kött. Det handlar om tillgång och efterfrågan, aktuell kvalité och naturligtvis spelar priset roll. Fisk och skaldjur är från västkusten och i viss mån från Norge och frukt och grönt kommer från lokal producent.
– Vi handlar så mycket råvaror att vi måste hålla oss till få leverantörer som ansvarar för allt det vi köper in, meddelar Hasse Edberg. Han säger att händelsen i lördags har varit nyttig då de måste bli bättre på att lära sig mera om djurhållning, ursprung och antibiotikaanvändning runt om i världen. Han menar också att de måste utbilda sin personal och pekar på det egna ansvaret i det som hände.
När det är säsong för vilt så handlas att kött från Jan-Olov Haage i dennes gårdsbutik.
Hasse Edberg säger att de är angelägna om att arbeta med ett uthållighetsperspektiv. Värmen kommer från pelletspanna där pelletsen tillverkas i Hok, de har eget vatten med eget reningsverk och de har nu installerat en avfallskvarn så att allt matavfall kan bli biogas.
– Oavsett vilket kan och ska vi bli bättre, avslutar Hasse Edberg och menar att de som beställare har ett ansvar att kunna så mycket så att leverantörerna förstår vad de vill ha. Visst är det tråkigt med händelsen som den i lördags med påföljande ”storm” i i sociala medier, men viktigast är att man tar det till sig och lär sig.