En heldag på Furugården
Nyheter Under torsdagen var det många programpunkter på Furugården i Vaggeryd som hade öppet hus och där hade man kunnat stanna nästan hela dagen.
Under dagen var man välkommen att titta runt i de olika verksamheterna, som är särskilt boende, biståndsbedömt trygghetsboende, korttidsboende, demensboende, daglig verksamhet och hemtjänsten har sina lokaler här.
Först på plats träffade jag på kostchefen Jens Adelöv och ställde några frågor till honom.
Vad gör en kostchef?
– Jag har hand om de tre köken inom äldreomsorgen i Vaggeryds kommun. Alltså Furugården, Mejeriet och Sörgården, berättade Jens.
Vilka utmaningar finns det inom ditt område?
– Det finns hur många utmaningar som helst. Pandemin satte ju sina utmaningar och definitivt efter pandemin när inflationen sköt i väg. Vissa av våra produkter höjdes med 100 procent, bara vissa men ändå. Alla leverantörer höjde sina priser men nu har det stabiliserats och nu har vi fått ett nytt avtal på plats, så nu är det väldigt skönt och mer stabilt. Annars är utmaningarna att få alla nöjda och att finnas för samhället. Vi försöker att synas så mycket vi kan, inte bara för dem som bor här utan utanför också, så att vi kan möta samhället. Då är en Seniorvecka ett perfekt tillfälle. Vi samarbetar mycket med Anita Jonsson och Maria Jigåker som är äldresamordnare och vi funderar på hur vi kan öppna upp Mejeriet mer för allmänheten. Vi pratar om att kanske ha en Afternoon Tea en lite sen eftermiddag en dag i veckan, fortsatte Jens.
Många känner nog inte till att man kan gå och äta lunch på Furugården och Mejeriet. Hur jobbar ni med det?
– Det har vi jobbat med ganska hårt de senaste året. Vi får inte göra regelrätt reklam, men vi får gärna tala för det och vi har gjort utskick till företag och vi jobbar nära SPF och PRO i deras sammanhang. När jag kom för tre år sedan var det många som undrade, kan man äta där? Furugården ligger ju lite i skymundan, men vi har lyckats bra och vi har många matgäster nu, avslutade Jens.
Kristina och Stefan Fritz var på plats med Seniorshopen. De brukar komma till Furugården två gånger om året, en gång på våren och en dag på hösten.
– Jag är på ganska många platser i kommunen. I fredags var jag på Mejeriet i Skillingaryd och på måndag ska jag besöka Byarums Hembygdsförenings damklubb där jag ska ha modevisning och även ha klädförsäljning på trygghetsboendet Fridensborg. Mitt upptagningsområde är hela Jönköpings län och mer därtill. Jag startade i september 2017 och har hållit på i sju år nu. Jag var 52 år när jag sa upp mig och startade eget, berättade Kristina.
Maj Svensson flyttade in på det biståndsbedömda trygghetsboendet den första september och trivs jättebra. Hon bor på fjärde våningen i Kastanjenjuset som kallas för ”Loftet”. Maj flyttade direkt till boende från sin villa på Södra Park.
Känns det bra, tycker du?
– Jag tycker att det är jättebra. Det har inte varit aktuellt att jag skulle flytta, men plötsligt så bestämde jag mig för det. Det funkade och det har inte varit jobbigt att flytta in de gamla grejerna. Jag tycker att jag har kommit in i rutinerna också och så har vi ju värdinnan Anna Storck, berättade Maj Svensson.
Anna Storck visar runt på ”Lugnet” som ligger på våning tre i Kastanjenhuset. Där finns det fem lägenheter, ett mysigt gemensamhetsrum med soffa och TV och en stor balkong och på våningen finns det också en anhöriglägenhet som man som anhörig kan hyra om man hälsar på en boende. På våningen finns också ett personalrum för hemtjänstpersonal och ett kontor för samordnare och planerare. Fyra av lägenheterna är fyllda och den femte får en hyresgäst under oktober månad.
Isabelle Hiljesjö är områdeschef på Furugården, hon berättar:
– Vi vill gärna visa upp Furugården och våra verksamheter den här dagen. Vi öppnar upp för dels Asken, som är en dagverksamhet, för de som bor ute i ordinärt boende men som kommer hit. Då är Asken en sådan verksamhet där man kan få stöd och hjälp för de som bor hemma till att komma hit och bli avlastade för anhöriga exempelvis vid demenssjukdom. Jens är här och pratar om kosten, BTB (biståndsbedömt trygghetsboende), den nya bostadsformen i kommunen har också lite marknadsföring och information uppe hos sig. Vi har en tipspromenad som går genom alla verksamheter så att man ska få ett hum om vad det är man besöker. Seniorshopen tyckte vi också var ett roligt inslag att möta seniorerna på. Och i eftermiddag blir det konsert med två kvinnor som har varit här tidigare och som har varit en uppskattat föreställning som vi kallar ”Operett och visor”. Vi har ordnat med en ballongbåge och blåst upp 100 ballonger och fixat snittar och bubbel till besökarna, berättade Isabelle.
Ni skickar ju ofta reportage till oss på Skillingaryd.nu, det tycker vi är jätteroligt.
– Vi tycker att det är viktigt. Både med fina bilder och texter där vi får med lite vad de boende säger själva och inte våra egna värderingar och ord, utan deras egen upplevelse. Vi vill visa att man fortsätter att leva hela livet, det tar inte slut för att man kommer hit. Vi fortsätter att försöka snappa upp, genom våra boenderåd, vilka intressen som finns just nu, vad vill man ha mer av, vad vill man ha mindre av. Ett sätt att uppskatta de boende här, avslutade Isabelle.
Tack Martina för ditt fina reportage 🤗