Ett historiskt beslut om hushållsavfall
Nyheter Det viktigaste beslut som fattades i årets första kommunfullmäktigesammanträde gällde bildandet av kommunalförbundet för hanteringen av hushållens sopor från 2020.
Inte nog med att det tog 30 år att komma dit. Nu togs ett beslut vars konsekvenser sträcker sig minst lika långt in i framtiden.
Till slut klubbades beslutet om att gå med i det nya kommunalförbundet under stor enighet.
Debatten dessförinnan gällde inte själva beslutet utan varför det tog tid att komma överens och vems felet var att det tog sådan tid.
Tanken var ju att bilda ett större förbund där utöver GGVV även Jönköping, Habo och Mullsjö ingick. Men hösten 2015 hoppade Femklövern av och sökte sig mot höglandskommunerna istället.
Jönköping med sina två satelliter bildade eget.
Vaggeryds ökenvandring på höglandet och VESUA-området slutade ändå med att man i fjol nådde fram till den trygga GGVV-famnen.
Tekniska utskottets ordförande Per Olof Toftgård (C) berättade om den resan och konstaterade att den varit lärorik. Anledningen till att man ratade Jönköping var storebrors majoritetsställning samt anpassningskraven till renhållningsstadgan i Södra Vätterbygdens metropol.
– Nu får vi två röster av åtta och dessutom sätet för det nya kommunalförbundet, det är något annat det, påpekade han.
Kenth Williamsson (S) undrade förstås vad som hänt de senaste veckorna. Han syftade på att endast (S) ville ha med den fastighetsnära insamlingen när ärendet var uppe i kommunstyrelsen den 10 januari.
– Då var det bara vi som ville ha fastighetsnära insamling, nu är är alla med på det.
Det var förstås främst en pik åt (MP). Stig-Göran Hultsbo (MP) underströk att hans parti alltid varit för just fastighetsnära insamling men att man måste ta hänsyn till att (SD) och (V) inte hade fått vara med att bereda ärendet och därmed inte var insatta i frågan. Dessa partier har ju, som Lennart Karlsson (V) påpekade inte ens några insynsplatser i tekniska utskottet.
– I en så stor och viktig måste man respektera detta. Demokrati måste få ta tid, underströk Hultsbo.
Roger Ödebrink (S) hoppades för sin del att han föga bryr sig om vad som händer när han kastat soporna.
– Jag struntar i vem som bestämmer, det viktiga tycker jag är vad de som bestämmer vill göra för miljön och för framtiden.