En morgon med Annie
Nyheter Vi mötte upp naturvårdsbrännarexperten Annie Johansson, Kylås Skillingaryd, under tisdagens morgon. Se 62 unika bilder från brandhärjade skogen i Granstorp, Gnosjö kommun, som nu är släckt men efterarbetet fortsätter
– Slang är utlagt runt hela området och vi har två containrar från MSB här i Granstorp. I dessa finns det vi behöver helt enkelt. Det som har brunnit totalt är nog inte mer än 70 hektar och är troligen orsakat av en kraftledning som slogs ihop när blåsten var som värst häromveckan, börjar Annie berätta när hon och hennes två kompanjoner förbereder dagens arbete för de frivilligarbetare som finns på plats under frukosten i Granstorp.
Hjälmen och stövlarna togs på och vi följde med Annie ut det brandhärjade området. Allt luktar bränt. Det är tyst och svart.
– Höglandsleden går här och den stängs av nu. Vi har haft skogshuggare här under två dagar för ta ner träd så att de inte faller över oss, berättar Annie.
Det som Annie kontrollerar idag är alla ytterkanter. Där det är gröna möter det svarta finns ”smitningsrisk”. Frivilligarbetare har, sedan branden släckts, kontrollerat hela ytterområdet och hängt upp snitslar i olika färger så alla vet vilken dag det rykt från marken vid det aktuella tillfället. Idag används gult snitselband. Ser man rök från marken hugger man upp glödbranden, släcker den och hänger upp ett snitselband för att markera.
– Sothöjden på trädet anger hur höga lågorna har varit och hur branden har betett sig. Den har kommit bakifrån och blåsten har gjort så att det är högre sothöjd på ena sidan trädet, berättar Annie och kikar på sotet från en gran intill.
– Idag är det bra väder, det är låg temp, hög luftfuktighet och ingen vind. Är vädret annorlunda stannar vi längre, men just nu ser det ut som att vi är här fram till söndag. Det ska gå tre bra branddagar efter synlig rök, säger Annie.
I skogen ser man ett flertalet grönare stråk på några meters bredd. Annie berättar att här har helikoptern släckt, då det inte har brunnit här. Dessa ytterkanter är också viktiga, helikoptersläckning är bra men här får Annie och gänget jobba lite extra mycket så att inte glöden i dessa kanter tar sig igen.
– Det brinner ner till där mineraljorden finns. Jag kan hugga här lite och se hur långt ner vi kommer, det är olika djup överallt, säger Annie och visar upp att det var närmare 15 centimeter ner från markytan innan gruset/mineralerna kom fram. Där höglandsleden går har det inte brunnit och det brinner inte där det är kompakt i marken. Jag brukar säga att en telefonkatalog brinner inte, men tänder du eld på varje blad brinner den. Så är det med stigar i skogen också. De brinner inte och det kan innefatta rådjursstigar eller myrstigar, samma sak för alla stigar oavsett storlek, berättar Annie.
Det som har brunnit i Granstorp är all typ av skog, nyhuggt, nyplanterat, nygallrat och gammal skog. Som tur är har tre sjöar funnits intill så enbart pumpar har behövts att användas nu när glödbränder hittas.
Om tio år är den brandskadade skogen nedhuggen och det växer mycket björkar och sly i området. Fågellivet har ökat och det har kommit fler insekter till Granstorp än tidigare.
– Det finns insekter som enbart lever där skogen brunnit, de känner rökdoft och kommer hit, berättar Annie.
Tre skogsägare drabbades under Granstorpsbranden och alla tre är försäkrade. Annie berättar att om man som skogsägare har tur får man virket sålt till något sågverk som kan tänka sig att ta emot brandskadat virke. Det är själva sotet som de inte vill ha in på sågverk. Men resten av trädet är friskt och går att använda.
– Det är bara ytan som är sotad. Det finns vissa sågverk som ställer om till att såga brandskadat men då får man sanera därefter innan ”vanlig” sågning återtas, säger Annie.
– Det bästa med mitt jobb är att jag älskar att vara utomhus samtidigt som jag kan påverka. Jag bor i en liten kommun där visionen är att göra skillnad och kan jag hjälpa markägaren att göra skillnad, avslutar Annie.
Under natten som varit har två frivilliga från FAK patrullerat, fler tar vid när morgonen kommer och området patrulleras ideligen. Till dagens hjälp finns glödbrandshunden Cox. Han och övriga frivilliga som hjälper till med efterarbetet i Granstorp finns att läsa till helgen.
Fotnot; Annie Johansson driver Kyllesjö Skog där det ingår allt arbete inom skogsbränder och planerade bränningar och har högsta fokus på personlig säkerhet – som endast fås genom hög kompetens om brandens beteende. Annie är jägmästare i grunden med inriktning mot brand och vegetationsekologi. Sedan ett flertal år arbetar Annie heltid med att planera, utföra och även utbilda inom brand och bränning. Annie driver släktens gård i Kylås med skogsbruk och vildmarksturism.