Nyheter

En Seger för Lars …

Nyheter Denna vecka är det fokus på donation i hela landet. Lars Seger från Vaggeryd hoppas lite extra på att snart bli donerad en njure efter att ha väntat i närmre fyra år och gjort dialys på egen hand i två år.

Lars hade precis kopplat upp sig till dialysapparaten.  [1/8]

Man kommer inte så långt när man väl satt igång dialysen.  [2/8]

I fyra timmar pumpar dialysen runt och renar blodet.  [3/8]

2500 nålstick har det hittills blivit av denna tjocka trubbiga nål.  [4/8]

Två nålar går det åt varje gång, i samma hål i huden.  [5/8]

Lars är redo för fyra timmar i samma läge.  [6/8]

Cirka 70 liter blod skall renas.  [7/8]

Nu hoppas Lars att det snart finns en njure som passar.  [8/8]

Lars Seger från Vaggeryd har sedan två år tillbaka skött sin egen dialys i hemmet, varje dag i fyra timmar. Han åker bara in en gång per månad för provtagning och samtidigt dialys. Det är ca 70 liter blod som skall renas i dialysapparaten, så det tar några timmar i anspråk. Då får han hålla sig runt apparaten och helst hålla armen i samma läge i fyra timmar. Varje dag, året om.

Det är ganska omständigt, även om han nu är ganska van efter ca 750 gånger och 2500 nålstick, men familjen blir ju också drabbad. Det krävs ordentlig planering om de ska åka någonstans. Semester fungerar med planering, men just nu vågar inte Lars åka iväg någonstans om han plötsligt skulle få besked om njurtransplantation. Det tar också på krafterna med dialysen, så hans favorithobby att meka med bilar har han fått lägga ner.

Lars gjorde en njurtransplantation i december 1987. Då hade han ett par år tidigare sakta insjuknat då han för en tid arbetade utomlands. Han fick då påsdialys fram till transplantationen. Nu är den njuren knappt funktionsbar, så dialys varje dag är livsnödvändigt för Lars.

Lars har nu stått närmre fyra år i kö till en ny njure, men det är 800 i kö och fler som väntar än det finns donatorer. Så han hoppas så klart att donationsveckan skall väcka folk och gå in på nätet och anmäla sig som donator. En frisk person kan hjälpa många som är behov av till exempel njure, hjärta, lungor eller bukspottkörtel.

Han känner sig verkligen redo nu efter nästan fyra år, så han hoppas han står långt fram i kön nu. Tänk om det snart blir till att göra sig redo för en ny njure efter så lång väntan. Det vore en seger för Lars …

 

Fakta Donationsveckan 9-15 oktober 2017
För sjunde året i rad initierar Socialstyrelsen Donationsveckan som är en årligen återkommande kampanjvecka. I år äger Donationsveckan rum v. 41, det vill säga 9-15 oktober.
Syftet med Donationsveckan är att sprida budskapet om organ- och vävnadsdonation och att få fler människor att ta ställning. Sjukhus, patientföreningar och andra organisationer bestämmer själva hur de vill uppmärksamma veckan genom lokala aktiviteter som föreläsningar,utdelning av informationsmaterial eller annan kampanjverksamhet.
Ett annat syfte med veckan är att de som redan har tagit ställning sprider det viktiga budskapet vidare och att allmänheten får bättre kunskap om organ- och vävnadsdonation. Tidigare år har visat att mångdubbelt fler personer passar på att ta ställning under Donationsveckan jämfört med en vanlig vecka.
Det finns en Facebook-sida för donation: Jag donerar mina. Gör du? Under veckan är vi extra aktiva där och lägger ut budskap och filmer. Dela gärna de inlägg som görs där.

Taggar

Dela


Lämna ett svar