Enda i länet – socialförvaltningen gör plusresultat
Nyheter Socialchefen Lotta Damberg redogjorde för verksamheten, och svarade på politikerns frågor, vid kommunfullmäktiges sammanträde
Socialchefen började berätta att det finns 450 medarbetare i socialförvaltningen. 4%, det vill säga 560 personer, får hjälp av förvaltningen i någon form. Socialnämndens uppdrag är att vara till stöd till den medborgare som inte på annat sätt tillgodogöra sig en ”skälig levnadsnivå”. Frivilligt att söka och prövning av ansökan sker mot domstolspraxis rör att få rätten till stöd.
– Huvuduppdraget är den uppdelad på barn/unga, äldre, människor med funktionshinder eller missbrukare. Man har under några år tittat på ny socialtjänstlag. Det tog 30 år att tillsätta den tidigare socialtjänstlagen, den är rätt komplicerad, säger Lotta Damberg socialchef.
– När vi tittar på budgeten har vi äldreomsorg som den största biten, närmare 41%, därefter är det LSS-insatser, hälsa och sjukvårdsinsatser. Vi jobbar med tre inriktningar och det är förebyggande, tidigare och främjande insatser. Alla kommuner i länet har inte förebyggande insatser som vi. Vi har fältverksamhet här i kommunen och mötesplats som är unik. Vi jobbar med ett nytt arbetssätt och vi jobbar mycket nära skolan och jag tänker i samverkan med BRÅ blir det en samverkan med polisen bland annat, vi vill förbättra för våra ungdomare, vi har föreningar som hjälper till med vuxenvandringen. Vi vill fortsätta jobba tillsammans med alla som möter barnen. Vi ser att 2016 hade vi en budget för barn och unga på 13 miljoner och ett resultat på minus 2,6. I år har vi 11 miljoner och resultatet blir plus 2,8 miljoner, berättar Lotta Damberg.
– När det gäller gruppen äldre människor så ligger vi i topp när det gäller helhetssynen och trygghet här i kommunen vid senaste brukarundersökningen. Inom gruppbostäder och LSS ligger tryggheten i brukarundersökningen i topp jämförelse med övriga kommuner i länet.
– Vi har minskat lite kostnader när det gäller missbrukare, det ökar väldigt kraftigt runtom i länet för barn 13 – 29 år där missbruk och beroende ökar. Det är inte alkohol utan droger som är lätt att få tag på. Vi lägger fokus på tidig upptäckt och det här är ett område som vi måste jobba med, menar Lotta Damberg.
Sjukfrånvaron i förvaltningen har gått ner till 6,78 i september i år. 2016 var vi över 10% i sjukfrånvaro, berättar Damberg.
– Det vi tittar på nu är demografins påverkan på äldreomsorgen och funktionshinderomsorgen, nära vård- och nära liv då vi behöver mer avancerad vård i hemmet samt kompetensförsörjning som kommer att vara problematisk framöver. Den klassiska ålderstrappan visar jag gärna och den är lika aktuell nu som då men vi måste börja tänka om. Livet går inte utför när man fyller 50, idag är det helt annat, man kanske börjar jobba lite mer, kanske funderar på om jag studera när jag gått i pension. Folkmängden kommer att öka i de äldre åldrarna. De som fyllt 80 år kommer att öka med 25,9% fram till 2025, det är en okej ökning som vi klarar av. 2025 – 2030 sker den största ökningen av 80+ generationen. Våra framtidsstrategier är bland annat förebyggande insatser i samverkan, se medborgaren som medskapande, verka för och dra nytta av trygghetsboende, vi ser även att välfärdsteknik och digitalisering öppnar möjligheten för kompetensförsöjningsbrister i omsorgsyrken, förklarar Lotta Damberg.
– Vi är den enda kommunen som prognostiserat ett plusresultat i länet. Det vi gör annorlunda än andra i länet. Vi gör samma saker men vi har några få grejer som vi gör annolunda och vi har en hållbarhet i ekonomin. Vi räknar med 3,5 miljon plus när året är slut, avrundar Lotta Damberg.
Frågestunden från våra politiker startade…
Elizabeth Orwllana Bravo (V) undrar varför senior alert tagits bort och Lotta Damberg svarar ”Det har runnit ut i sanden, men för vår del handlar om det organisationsstruktur som håller. Vi jobbar med det”.
Carina Ödebrink (S); Vi har problem med att behålla dem vi har och det ställer stora krav på oss att vi ska vara en attraktiv arbetsgivare. Hur jobbar ni med heltidsfrågan? ”Vi har påbörjat i en av våra enheter där vi påbörjat projektet möjlighet till heltid. Vi diskuterar att ha kombinationstjänster som deltidsbrandman och undersökerska”.
Jenny Larsen (KD); Varför är vi mycket bättre än andra kommuner när det gäller ekonomi? ”Vi har ett annat arbetssätt när det gäller barn och unga. Vi har satsat oss ur detta, vi tycker inte om placeringar, barnen förlorar kontakter. Vi lägger krutet på nära hjälp. Det här är helt ur fokus vad medborgaren behöver”.
Lennart Karlsson (EMP); En från hemtjänsten kände sig hotad när det var sabotage på bilarna här i kommunen. Hur löser ni hotet? ”Personalen har larm”
Gert Jonsson (M); När kommer den första läkaren som är på våra boende? ”Då skulle lagstiftningen behöva göras om, det skulle inte behövas någon läkare om vi följer de rekommendationerna att de ska ha en inställelsetid på 4 timmar till hemmet inom Vaggeryds kommun.
Kenth Williamsson (S); Våra äldre har en betydligt högre medelålder när de kommer in på boendet? ” Jag har ingen aning om den detaljen”.
Magnus Thelin (L); Vi (L) värnar om de svagaste i samhället. Det har förekommit en del tvångsomskärelse och barnäktenskap, är det något som du arbetar med eller om vi har någon form av detta hos oss? ”Vi har samma bedömning hos alla barn som far illa”.