Nyheter

Eniga om avslag för tiggeriförbud

Nyheter Det blir inget tiggeriförbud i kommunen meddelar kommunstyrelsens arbetsutskott

Bild från SVT

Ett medborgarförslag inlämnades i höstas om att kommunen ska införa ett tiggeriförbud. Nu har det avslagits i kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Det är svårt att hantera sådana här beslut. Jag hade hoppats på ett nationellt lagbeslut. Det är tragiskt med tiggeri, men att införa ett lokalt förbud är ingen lokal lösning. Skulle vi göra det så skulle vi få se över andra insamlingar också. Det är min hållning och jag hoppas att mitt parti ställer sig bakom det. (C) tog ingen ställning till medborgarförslaget men (KD) har samma uppfattning som (M), säger Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

– Vi är eniga. Jag delar uppfattningen att det inte är rimligt att man beslutar om lokalt förbud. Det handlar om ordningsstadgar i grund och botten. Vi ser inga skäl att förbjuda tiggeri. Det kommer att drabba kyrkans verksamhet som är en fantastisk verksamhet som bygger att man får pengar från andra, menar Kenth Williamsson (S).

Medborgarförslaget anger att ”Det är ett problem. De hämtas upp av någon på kvällen som kör oförsäkrade avställda bilar. Det är en form av organiserad människohandel där fattiga människor utnyttjas”. I tjänsteskrivelsen som politikerna fått ta del av finns att läsa att ”Allmänt för lokala ordningsföreskrifter är att de inte får lägga onödigt tvång på allmänheten eller annars göra obefogade inskränkningar i den enskildes rätt. Min bedömning är att Vaggeryds kommun inte har några problem med tiggeri på någon allmän plats och bör därför inte försöka genomföra någon form av förbud mot tiggeri”

Taggar

Dela


13 reaktioner på Eniga om avslag för tiggeriförbud

Jag tycker det borde förbjudas i vår kommun sitta utan för affären och tigga. Inte så trevligt heller att de gå och uträttar sina behov precis utan för staketet vid Gullbäckens förskola de har stått där och rökt inte så mysigt när det är barn som är ute på sin förskolegård och leker. Har själv sett det med egna ögon när jag hämtat mitt barn på förskolan

Till alla politiker
Tiggeri förbuderna borde införas för alla som sitter utanför butikerna o tigger
Dom blir rasande på en om man inte lägger något till dom
Och så vet man inte vad pengarna tar vägen
Vem som får pengarna till slut
Frälsningsarmén o alla doma
andra kyrkorna
Där vet man att pengarna går till behövande i nöd.
Så än en gång till politiker tänk om detta beslut
Mvh Jonas Doolk

Varför kan inte ”människovän tänka en steg längre, hur kommer det sig att det är en sort människor som kommer hit och tigger. Kan det inte vara så enkelt att dom är för lata för att skaffa sig ett arbete, och vad är det som säger att dom är så fattiga. Som också människovän skriver att det kunde lika gärna vara jag eller någon i min familj som sitter där. Då kan jag upplysa dig att gör du det kommer polisen och kör bort dig, vilket har hänt en svensk pensionär för ett par år sedan. Vilket inte är lagligt.
Sedan säger en del att fattigdom kan man inte förbjuda vilket jag håller med om, men när det är bara en sorts som sitter och säger HEJ HEJ bör man ta sig en funderare varför andra kan ta tag i sin situation.

Gör inte detta att kommunen låter organiserade som tigger lite var stans för att få pengar till någon över sej . enligt mej är dom med skyldiga till människohandel. Å det hoppas ju kommunen har tänkt på

Ett bra beslut. Jag har i och för sig aldrig gett tiggare några pengar och kommer inte att göra heller.

Håller fullständigt med människovän!
”Tiggarna” stör mig inte det minsta och jag har försökt och försöker hjälpa dem på lite olika sätt. Det kunde lika väl ha varit jag eller någon i min familj som suttit där, om vi inte haft ”tur” att få leva i Sverige. Har vi möjligheten att dela med oss, så tycker jag det är givet att göra det!
Alltså bra beslut av kommunen!

Tycker att det är dåligt att inte förslaget drevs igenom. Det är en väldigt tråkig samhälls bild att det sitter folk och tigger utanför alla affärer. Ja det är organiserat med tiggeri. Men det är som allt annat i dagens samhälle, vi vänjer oss vid dessa förändringar för dom är vardagliga.
Snart langas det knark utanför skolorna igen och det blir vardagligt med. Alla vill bara sitta och vara PK och göra handhjärtan, det hjälper mot allt har jag hört. Alla vill kanske inte vara lika offentliga som du Linus. Snart kanske det inte behövs några lagar för att känslor och godhets handlingar övervinner allt ont. Vakna nu förvirrade själar.

Håller helt med dig Mikael!
Detta är förnedrande för tiggarna.
Bättre att hjälpa organisationer som i sin tur hjälper dessa människor till ett värdigt liv!

Hörde t o m på radions nyheter att man rekommenderar att INTE lägga pengar i muggen, då man i de fallen fortsätter understödja den stora brottsliga organisation som oftast ligger bakom dessa tragiska människoöden.

Så ett tiggeriförbud hade gynnat ALLA parter!
…utom de stora brottsorganisationerna.

Hur kan man ens tro att dessa stackars människor far väl av att sitta o tigga för några ynkliga slantar/dag?!
I ur och skur samt isande kyla….🙄

Om det nu är så att det är organiserat så är det högsta hönsen vi måste komma åt! Det gör vi INTE genom att straffa de stackars människor som sitter utan för Ica i kylan för mindre slantar. För i deras värld var det kanske deras ända val.
Fattigdom är inget brott!

Ett glädjande beslut från kommunstyrelsens AU, att man avslår detta medborgarförslag.
Det kan väl inte vara något svårt beslut som kommunstyrelsens ordf. beskriver det, det handlar om människor som är i nöd och ber om hjälp.
I en del kommuner t.ex. Jönköping har man uppsökande verksamhet och pratar med tiggarna och försöker hjälpa dem till arbetsförmedlingen och att lära dem svenska.
Det känns märkligt att man i en kommun som Vaggeryd som säger sig behöva arbetskraft att man inte försöker sig på samma metod, det måste väl vara bättre att prata med dessa människor än att prata om dem och verkligen försöka att sätta sig in i deras situation.
De har inte valt sin situation som tiggare av fri vilja utan för att det är det sista halmstrået för dem att ta tag i för att deras familjer ska överleva.

Vill avsluta med en indianskt ordspråk:

Döm ingen människa förrän du har gått tio mil i dennes mockasiner.

Bra skrivit människovän. Vidare tycker jag det är dåligt av Skillingaryd.nu att inte skriva vem som har lämnat in detta meborgarförslag

Jag trodde att du var informerad om att Skillingaryd.nu så väl som all annan media har tystnadsplikt då det gäller anonyma insändare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *