”Enkel” ekopunkt avgjordes efter fullmäktigedebatt
Nyheter Att en liten och synnerligen ”enkel” punkt på kommunfullmäktige, om föreningsuträde i Sveriges ekokommuner, kunde bli så stor kanske inte någon hade tänkt. Men (MP) ville annat, stod på sig, och femklöverns första starka ordväxling gjordes.
– Det här ärendet kan man undra varför det är uppe i kommunfullmäktige. Men det beror på att 2012 blev vi medlemmar i ekokommuner, vilket var bra då. Det har hänt mycket under resans gång. Det har hänt mycket på olika plan. Det viktigaste är att länet har tagit ett samlat grepp och landshövdingen har gått i spetsen med miljöarbetet. En stark gruppering med länsstyrelsens resurser kommer man långt, menar Gert Jonsson (M).
– Yrkar återremiss. Jag kan inte sitta på dagens sammanträde och besluta utträde i en förening, som är så viktig för vårt parti och vår kommun, med den här dåliga motiveringen, säger Stig-Göran Hultsbo (MP) efter en lång debatt som avsändes till kommunstyrelsens ordförande.
– Jag jobbar miljövänligt och gå in på hemsidor och söker material. Vi ledamöter ska alltid vara pålästa inför ett fullmäktige, kontrar Gert Jonsson (M).
– Du är på krigsstigen och är förvånad över tonläget och särskilt när det gäller miljöfrågor. Det var omöjligt när vi skulle ha återremiss. Det kostar inget att utreda det mer. Vi försökte få svar, är det så att vi inte utnyttjar medlemskapet i ekokommuner. Jag tyckte att vi skulle återremittera och utreda det vidare, säger Kenth Williamsson (S).
– Jag har suttit här länge och aldrig hört talas om ekokommuner, även om vi varit medlemmar i många år. Då har vi missat miljöarbetet. Jag kan dela din uppfattning Gert att underlaget skulle funnits med till ikväll. Våra anställda säger att man inte har någon nytta av medlemsskapet. Då är det enbart symbolmässigt att vara kvar, det känns inte rätt, säger Ulf Abrahamsson (C).
– Vad jag menar Gert är att det är 120 kommuner som inte lyfts fram och det är mer allierande ordalag om föreningen, säger Stig-Göran Hultsbo (MP).
– Jag är besviken över detta. Det är viktigt att vara med i miljönätverket. Motiverade att nyttan inte är stor jämfört med kostnaden köper jag inte. Den låga kostnaden för den verksamheten? Man ska också bidra till den om man ska dra nytta av den. Verksamhetsplanen är mycket bra och föreningen har ett fint arbete. Jag tycker att vi ska fortsätta vara medlem i föreningen. Varför använder man sig inte av nätverket? Jag vill också stödja förslagen om återremiss. Vi skickar fel signaler genom att gå ur föreningen. Jag tycker att vi ska deltaga och vara aktiva, säger Jenny Larsen (KD).
– Jag är inte på krigsstigen, men ibland måste man agera hur vi ska hantera våra pengar. En återremiss är åtminstone två årsavgifter. Då är det bättre att säga att vi är kvar istället för att utreda vidare. Det som var bra 2012 har vi hunnit ifatt. Det har hänt så mycket och sedan kanske jag skulle utvecklat mitt anförande, men klimatrådet i högsta grad jobbar på regering- och riksdagsnivå, säger Gert Jonsson (M).
– Det är klart att två årsavgifter, tillika 16 000 kronor, också är pengar. Men vi har sagt att demokrati kostar pengar och måste få kosta pengar. Vi är inget företag, utan vi är en beslutande församling som ska vila i det beslutsunderlag vi fått. Jag känner att jag inte har tillräckligt beslutsunderlag att inte vara kvar i föreningen, säger Stig-Göran Hultsbo (MP).
– Vi hade tänkt yrka bifall. Men vi önskar bordläggning frågan till nästa sammanträde, menar Jan-Olof Svedberg (SD).
– Av kvällens frågor var det här den sista jag skulle kommentera. Retoriken ni för kan tyckas vara märklig. Du har en spricka i femklövern, Gert, det får ni ta över en kopp kaffe. Vi känner oss eniga och vi stödjer Hultsbos återremiss. Det blir lite konstigt att presidiets ordförande vill att vi ska lägga ett nytt förslag. Återremiss betyder att vi säger nej till utträde just nu, säger Roger Ödebrink (S).
Ett oenigt kommunfullmäktige beslutade att följa Hultsbo (MP) förslag på återremiss. Och Vaggeryds kommun är således fortfarande medlemmar i Sveriges ekokommuner.
Fotnot; Organisationen Sveriges ekokommuner (SEKOM) ska främja utvecklingen för ett hållbart samhälle utifrån en ekologisk grundsyn.
Fotnot; I kommunstyrelsen var man även där oense. Majoriteten vann med 8 – 5 (8 röster av M, C, L, och SD,) och 5 röster från MP och S).
Fotnot: KD hade anmält förhinder på KS och deltog därför inte i voteringen. Thomas Axelsson (KD) ersattes av Johanna Malmborg (C).