”Ensamkommande blir inbitna vaggerydsbor”
Nyheter Måndagskvällens informationsmöte i Skillingaryd om flyktingfrågan kom framför allt att handla om mottagandet av ensamkommande barn, betydligt mindre om den flyktingvåg från Mellersta Östern som nu har nått EU-länderna.
Men den blir väl en senare fråga.
Det kommer med andra ord att uppstå behov av fler liknande möten framöver. Måndagskvällens samling var både välkommen och angelägen eftersom inte mycket har trängt fram till media och allmänhet om hur arbetet med mottagning av de ensamkommande barnen fortskrider och vilka behov av insatser som krävs av allmänheten.
Anders Svensson har tidigare arbetat i Mellersta Östern där det finns enormt stora flyktingläger. Han berättade att han inte är förvånad över den dramatiska utveckling som nu sker.
– Behovet av insatser för flyktingarna kommer att öka, förutsade han.
När Anders Svensson tillträde för för snart ett och ett halvt år sedan hade kommunen tagit emot sammanlagt fyra ensamkommande barn. Nu är summan 36 och den växer. Ett barn i veckan kommer nu till kommunen och fler blir det. Beräkningarna visar att det kommer ytterligare 20 till 30 barn i år. Två HVB-boenden kommer därför snart att bli tre.
– I och med att vi nu har kunnat följa den här arbetet ganska länge kan vi berätta hur den här tiden har varit, säger Svensson.
– Ofta kommer de hit när de är i 16 till 18-årsåldern och de kommer från alla världens hörn. Just nu handlar det om många afghaner och det är både pojkar och flickor som kommer, de två första flickorna har anlänt.
Den bild han förmedlar är positiv:
– I början vill de här ungdomarna helst flytta till storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö. Men nu har det svängt, nu har de blivit inbitna vaggerydsbor. Efter ett halvår är de allra flesta oerhört motiverade att lära sig svenska eftersom de vill använda den gyllene chans de fått här i Sverige. De är mycket tacksamma över att ha blivit så väl mottagna. Det vi nu väntar på att den första ensamkommande så att säga ska komma ut i andra änden av processen och därmed bidra till samhället.
Arbetsmarknadsenheten representerades av Lena Lindkvist och Reine Akimana. De berättade att AME har ansvar för att ta emot 35 individer. Nu har man också börjat ta emot kvotflyktingar.
Med kvotflyktingar menas flyktingar med uppehållstillstånd. Det antal som Sverige förhandlat fram tillsammans med 27 andra länder uppgår för 2015 till cirka 1 900 personer och vänder sig främst till flyktingar och andra personer som är i behov av skydd. Från vilka flyktinggrupper, nationaliteter och i vilka länder kvotflyktingarna ska tas ut bestäms i samarbete med FN-organet UNHCR.
– Hittills har vi taget emot åtta kvotflyktingar och vi försöker göra vårt bästa för att de ska trivas här. De trivs jättebra, berättade Reine Akimana.