Nyheter

Ett effektivt vapen mot ungdomsarbetslösheten

Ett effektivt vapen mot ungdomsarbetslösheten

Nyheter Det var inte utan stolthet som näringslivsrådet i Vaggeryds kommun i går delade med sig till av erfarenheterna från de senaste årens framgångsrika kamp mot ungdomsarbetslösheten.

Under 2014 och 2015 har ungdomsarbetslösheten enligt Arbetsförmedlingens statistik minskat med 37 procent under 2014 för att sedan minska med ytterligare 31 procent under fjolåret. I reda tal har antalet arbetslösa ungdomar minskat från 165 till 71 på två år. I den framgången har projektet 200 i praktiken spelat en väsentlig roll.
Kommunalrådet Allan Ragnarsson härledde i sitt hälsningsanförande till Vaggerydsmodellen som byggde på nära och bred samverkan mellan kommun, arbetsförmedling och näringsliv. Ett koncept som användes även under i 200 i praktiken
– Vi har lyckats tänka utanför boxen. Nu står vi inför en helt ny situation med ensamkommande flyktingbarn som ställer oss  inför nya utmaningar under de kommande åren, konstaterade han.
Avgående näringslivschefen Carl-Gunnar Karlsson beskrev resultatet av 200 i praktiken i andra siffror. Vaggeryds kommun gick i spetsen genom att skjuta till 300 000 kronor år 2012, 212 ungdomar har deltagit i projektet liksom 50 arbetsgivare.
– Målet om att minst 75 procent av dem ska komma ut i aktivitet  har uppnåtts med råge, resultatet ligger på över 90 procent. Jag bedömer samhällsnyttan som dubbelt så stor som projektkostnaden på 900 000 kronor. Väldigt många av ungdomar har dessutom fått jobb, berättade Carl-Gunnar Karlsson.
Han intervjuade därefter projektledaren Nevena Condric om hennes erfarenheter. Nevena deltog faktiskt som praktiksökande i 200 i praktiken, fick först praktik och sedan anställning hos kommunen och näringslivsrådet och har nu slutfört 200 i praktiken som projektledare för att gå vidare till nya uppdrag inom Hallpressen.
Hon tog över efter Göran Skoghäll som lämnade projektet 2015 och som under spridningskonferensen överhuvudtaget inte omnämndes annat än som ”projektledaren”.  Naturligtvis hade det varit intressant att få veta vad Göran tyckte, även om hans synpunkter är kända för läsare av skillingaryd.nu.

Monica Johansson och Elin Ekström har intervjuat ungdomar, handlare och näringslivsfolket om projektet. Den redovisade sin åsikter redan i fjol men lämnade nu en uppdaterad rapport. De tryckte framför allt på vikten av kontinuitet: Nu gäller det att visa de ungdomar som deltagit att man inte tappat tron på dem och förslog ett mera enhetligt stöd inklusive försörjningsstöd. Men de pekade också på fortsättningen: Vem tar nu över stafettpinnen efter 200 i praktiken?.
Därefter ledde moderatorn Cathrine  Palmcrantz ett estradsamtal med Carl-Gunnar Karlsson, rektor Mats Soldestam från Fenix, Peter Hedfors, samordningsförbundet, Christina Ilvonen, Arbetsförmedlingen och Viktoria Önneby, Arbetsmarknadsenheten.
Även publiken deltog i åsiktsutbytet. Bland dem Alice Åström som nu arbetar på Arbetsmarknadsenheten. Hon antog utmaningen som publikens ”gossen Ruda”:
–  Den elaka frågan man ställer sig när allt låter så positivt är: Hur går det med de ungdomar som får stämpeln på sig som hopplösa? Sådana uppfattningar sprider sig lätt och kan vara baksidan med ett tätt och nära samarbete och kan leda till att en ung människa blir ”inlåst”.
Något riktigt bra svar fick hon inte även om Monica Johansson påpekade att man inte upptäckt något sådant hopplöst fall.

Dela


Lämna ett svar