Nyheter

Ett studiebesök i Emil i Lönnebergas anda

Ett studiebesök i Emil i Lönnebergas anda

Nyheter Vad tycker elever på lågstadiet om något så mossigt som hembygdshistoria? Det något oväntat svaret måste bli ”riktigt bra”.

Eller som barnen själva formulerade det:
– Det här var kul!
Den summeringen fick vi efter att två andraklasser från Fågelforsskolan hade besökt hembygdsparken i Skillingaryd under några förmiddagstimmar.
– Barnen var väldigt intresserade och ställde ett fyrverkeri av frågor om olika saker, berättade en påtagligt nöjd Kjell Boberg, ordförande i Tofteryds-Hagshults Hembygdsförening.
Tillsammans med Anders Lindén delade han på värdskapet för besöket i hembygdsparken. Barnen fördelades på två grupper och fick sedan gå husesyn i huvudbyggnaden, smedjan, vagnsmuséet och den varma Bengtsbo-stugan där avslutande fruktstund väntade.
Det är ingen tvekan om att barnen var väldigt intresserade. Det kan vi till stor del tacka den store smålänningen Emil i Lönneberga för. Han har ju i sina filmer levandegjort livet på landsbygden för mer än 100 år sedan.
Hans bravader på filmduken har nämligen varit en del i förberedelserna inom de samhällsorienterande ämnena inför besöket på hembygdsparken. Där får man en bred inblick hur människorna, levde, bodde, arbetade och förflyttade sig under 1800-talet.
– Vi har förberett det här besöket en tid. Nu har barnen fått se hur man levde och bodde och har kunnat jämföra levnadsvillkoren mellan då och nu. Det har varit mycket lärorikt, konstaterade läraren Sofie Nordén.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *