Nyheter

Extern utredning sågar kommunen

Nyheter Det är utredningen som gjorts i spåren av investeringsstoppet som hittat fel och brister överallt i hanteringen

I höstas fattade kommunstyrelsen beslut om att införa investeringstopp i spåren av skenande icke budgeterade kostnader på ett antal objekt i kommunen. Det handlade om bland annat om skolor och förskolor. Utredningen som nu gjort visart att kommunen saknat en klar plan och strategi för hur investeringar ska planeras, budgeteras och slutföras inom de ramar som kommunfullmäktige har avsatt. Det har heller inte funnits någon klar plan för kontrollstationer för att kunna stämma i bäcken eller vid behov besluta om nödvändig tilläggsbudget.

– Vi är många som har ett ansvar i den situation som uppstod och jag är en av dem, säger Gert Jonsson som är kommunstyrelsens ordförande. Han menar att övergången från tekniskt utskott under kommunstyrelsen till en egen teknisk nämnd inte föregicks av nödvändigt arbete för att få ett styrdokument för den nya nämnden. Han menar också att de gjorde fel som lämnade över pågående investeringsprojekt utan att begära återrapporter med jämna mellanrum för att förvissa sig om att byggtider och budget låg i fas med de planer som beslutats. Det har inneburit obehagliga överraskning när investeringarna är gjorda och ett slutresultat har presenterats.

Utredningen visar att det är ett stort och delat ansvar mellan flera politiker i flera nämnder samt inblandade tjänstemän. Samtliga har underlåtit att kräva information om pågående investeringar vilket innebar att man fattade beslut om investeringsstopp i mer eller mindre panik. Ett beslut som saknar lagligt stöd då det är kommunfullmäktige som ska fatta ett sådant beslut och inte kommunstyrelsen som gjordes i detta fall. I kommunallagen framgår det tydligt att ”för fullmäktige, det enda av folket direktvalda kommunala organet, innebär detta att det åligger fullmäktige att utifrån valresultatet i de allmänna valen besluta om den politiska  inriktningen för i princip all kommunal verksamhet, inklusive den kommunala investeringsverksamheten.”

Utredningen säger också att uppdraget som kommunpolitiker är ett förtroendeuppdrag som kräver att väljarna kan utgå ifrån att politikerna har rätt kompetens för att ta det ansvar och de befogenheter som följer med uppdraget ur ett generellt perspektiv.

För tjänstemännen pekas på att det ska finnas ett anställningsavtal som talar om vilka arbetsuppgifter och befogenheter personen har för att kunna sköta sitt arbetet. Tjänstemännens ansvar är att verkställa fattade beslut och se till att det sker lagligt, är lämpligt och att den är finansierad.

Utredningen visar på brister vilket innebär att man måste styra upp arbetet för att åtgärda de brister som visat sig i den formella styrningen som lett till en bristande informell styrning med avsaknad av bra ledarskap såväl inom politiken som inom förvaltningarna.

Slutsatsen i utredningens material är att ”i praktiken är dock samspelet mellan politik och förvaltning helt avgörande. Det försatta utvecklingsarbetet bör därför snarast även inriktas på att säkerställa framförallt tjänstemännens men även politikernas kunskaper om och inte minst förståelsen för det kommunalrättsliga regelverket”

Nu handlar det för Vaggeryds kommun att ”gör om gör rätt”.

Taggar

Dela