Nyheter

Facket larmar: Barngrupperna för stora i kommunen

Nyheter Fackförbundet Sveriges Lärare berättar i en rapport att 52 procent av barngrupperna i förskolan i kommunen är för stora. – Det är oerhört allvarligt, säger Åsa Fahlén som är ordförande för facket i ett pressmeddelande.

Genrebild. Foto: Martina Ojala

Fackförbundet Sveriges Lärare berättar i en rapport att 52 procent av barngrupperna i förskolan i kommunen är för stora.
– Det är oerhört allvarligt, säger Åsa Fahlén som är ordförande för facket i ett pressmeddelande.

Enligt Skolverkets riktlinjer bör förskolans barngrupper för ett- till treåringar inte vara större än 12 barn. För äldre barn är rekommendationen max 15 barn per grupp. 54 procent av barngrupperna i förskolan sett till hela Sverige är för stora. I Vaggeryd ligger siffran på 52 procent.

Andelen barngrupper som är för stora har ökat i Vaggeryds kommun. Mellan 2022 och 2023 har andelen vuxit från 34 till 52 procent.
– Det är oerhört allvarligt att så många barngrupper är större än rekommenderat. Utvecklingen går alldeles för sakta framåt. Vi har sett en skiftning mot att allt fler partier är för en lagstiftning kring ett maxtak, nu är det dags att agera på de löftena, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare, i ett pressmeddelande.

Bara tre kommuner i Jönköpings län har fler större barngrupper procentuellt sett än vad Vaggeryd har.

Källa: Statistik från Skolverket, bearbetad av Sveriges Lärare.

Källa: Statistik från Skolverket, bearbetad av Sveriges Lärare.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Facket larmar: Barngrupperna för stora i kommunen

Och större ska de bli! Barn- och utbildningsnämnden måste ju minska antalet avdelningar från 18 till 13 för att antalet barn kommer att minska de kommande åren. För inte vill de satsa på att få ner barngrupperna till rekommenderade nivåer utan antal barn per grupp kommer att öka mer än vad det är nu efter genomförandet.

Dåligt att ni inte kontaktar ansvarig politiker och tjänsteman och får ett uttalande om varför det ser ut så här.
Redaktionen svarar: Jo, det har vi och svaret får du snart läsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *