Nyheter

Fagerhult får Guldärtan

Fagerhult får Guldärtan

Nyheter Guldärtan delas i år ut till Fagerhults Plantskola AB i Hagshult.

Företaget får utmärkelsen för att man i fjärde generation för vidare den tradition som plantskolenäringen och Garden-Center verksamhet representerar.

Landshövding Minoo Akhtarzand delar ut priset på Fruktens Dag på Brunstorps Gård utanför Huskvarna lördagen den 26 september.

– Guldärtan delas ut av Länsstyrelserna runt om i landet i samarbete med Programmet för odlad mångfald (POM) för att uppmärksamma de som genom sitt idoga arbete bevarar mångfalden av vårt gröna kulturarv och odlartraditioner. Utmärkelsen vill även uppmuntra intresset för våra gamla lokala trädgårdssorter, som förutom sina värdefulla växtegenskaper även bär på en rik kulturhistoria, säger Magnus Engstedt, trädgårdskonsulent på Länsstyrelsen i Jönköping.

Fagerhults plantskola startade i liten skala parallellt med jordbruket av bröderna Edvin och Oskar Edvisson redan 1902. Då odlade de främst fruktträd och bärbuskar till nyttoträdgården. Företaget växte snabbt och snart hade de ett fullsortiment för trädgårdar. Under en period hade man även en rikstäckande verksamhet med fröhandel. Den är numera avvecklad.

Sönerna Hans och Jerker Edvinsson och Sven Samuelsson drev företaget vidare och på 50-talet avvecklades jordbruket helt. Istället satsade de helt på plantförsäljning och trädgårdsanläggning.

Det var Svens broder Lars-Erik Samuelsson som för många är känd som den kunnige trädgårdskonsulenten i radioprogrammet trädgårdsdags tillsammans med Ulf Schenkmanis.

1984 tar nästa generation över, kusinerna Anders och Knut Edvinsson. Med gedigen trädgårdsutbildning intresserade de sig mycket för ett växtmaterial för det bistra klimatet som råder på småländska höglandet. Kunderna har lärt sig att det som klarar sig i Hagshult klarar de tuffaste lägena i Småland.

Under 1980-talet utvecklades containerodlingen som möjliggjorde försäljning av plantskoleväxter året runt och inte bara vår eller höst.

Sedan årsskiftet har Anders och Majsans barn Emil och Kajsa tagit över verksamheten. De är fjärde generationen i ett företag som är 113 år gammalt.

Majsan och Kajsa vid helgens hantverksmässa på Tallnäs. Nu blir det Guldärtan till företaget.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *