Familjeföretaget som bygger ut
Nyheter JSS Verktyg (Johnny Sigbritt Svensson) startade 1986 i en liten skala
Skillingaryd.Nu träffar Johnny och sonen Mattias Svensson på företaget som ligger några kilometer sydväst om Skillingaryd. Ekholmen heter byn och här har det minst sagt växt fram ett stort företag från en liten smedja.
– Min far Yngve och farbror Gösta hade en smedja här på Ekholmen. Jag jobbade tidigare på Runå Verktyg som verktygsmakare och 1986 bestämde jag mig för att satsa på Ekholmen. Byggde ut smedjan med 120 kvadratmeter och på den vägen är det, säger Johnny som är vd på JSS Verktyg.
Efter rundturen i den otroligt rena och fina verkstadsmiljön sätter vi oss i konferensrummet bredvid kontoret. Sonen Mattias gick i fars fotspår och valde verkstadslinjen under gymnasiet och började sedermera jobba i familjeföretaget. Mattias och båda föräldrarna delar på ägarskapet och Mattias har tänkt att kliva fram när det är dags.
– Ja det känns skönt för oss att Mattias kommer att ta över en dag. Det här har varit mitt liv, så det känns bra, inflikar Johnny nöjt.
Företaget har tio anställda. Alla är verktygsmakare och kan köra många maskiner. På personallistan finner vi att många anställda har varit här länge.
– Ja, det är bara tre personer som har slutat hos oss under 31 år, säger Johnny.
Han fortsätter med att fundera varför det är så, men kommer fram till att det är alltid något nytt verktyg att tillverka, jobbet är intressant, att företaget investerar i nya maskiner och att man sköter sig själv här på jobbet.
– Knud Juul, Skillingaryd, var min första anställde och han är fortfarande kvar, även om han för några år sedan blev pensionär. Vi hade väldigt få sjukdagar hos våra anställda under förra året. Det tycker jag är ett mycket bra betyg, fortsätter Johnny.
JSS Verktyg har egentligen inga stora kunder att luta sig mot. Däremot är det ungefär 80 återkommande kunder per år inom en 20 mils radie. Mattias anser att det är bättre att göra några verktyg till många och att man inte fokusera på några få kunder.
– Vi har en toppmodern maskinutrustning, nya mätmaskiner och en helt nyinvesterad vattenskärmaskin. Vi byggde ut 256 kvadratmeter åt söder för fyra månader sedan. Där står den nya vattenskärmaskinen, säger Johnny.
– Vi har fler investeringar framför oss. Vi behöver ytterligare en femaxlig fleroperationsmaskin, så det kommer att bli nästkommande stora för oss. Vi investerar för över två miljoner per år, inflikar Mattias.
Att ha en tillverkningsindustri några kilometer utanför tätorten ser far och son inte några hinder för. Värst är det nog för lastbilschaufförerna.
– Visst det hade varit strategiskt att ligga utmed europavägen, men det har vi inte för avsikt att göra. Vi har det bra här, säger Johnny.
I källarplanet drar vi tillbaka klockan. Här finns Johnnys samling på mopeder och cyklar. Alla modeller och storlekar, enda dom har gemensamt är att dom är historiska. Ett fyrtiotal rariteter, som inte är till salu, finns i källaren.
Hur ser det ut på JSS om 10 år? Mattias funderar en stund och säger;
– Så långt har vi inte tänkt. Förhoppningsvis om tio år så fortsätter vi i samma anda. Det händer otroligt mycket på den tekniska biten och det kommer att bli spännande, inflikar Mattias med ett leende.
– Jag vet när jag startade min verksamhet så kom ”Rune i Högabråten” (vän med farbror Gösta) och sa att jag kommer bygga ut fabriken till bäcken där borta (Johnny pekar söder om det nybyggda). Det roliga är att jag är nästan där nu, 31 år senare. Vi har bara 12 meter kvar till bäcken som delar åkrarna, säger Johnny med ett leende. Så rätt han hade, Rune.
Vad är det bästa med att vara egen företagare?
– Stimulerande att göra ett verktyg till kunden. Vi har stor och god relation med kunderna från början och för att vi ska kunna få ett verktyg till att fungera bra har vi också stora möjligheter att komma med ytterligare idéer. Givetvis är det mycket arbete att vara företagare, men jag trivs med det, säger Johnny.
– Jag tycker att det är ett stort ansvar man får när vi ritar och konstruerar stora verktyg och att det fungerar i slutändan, det gör mig glad, inflikar Mattias.
Mycket ritande, konstruerande och offertförfrågningar lämnas.
– Om vi skulle få allt vi räknar på skulle det gå åt skogen, skrattar Mattias. Det hinner vi inte med. Vi har många långprojekt eftersom vi jobbar mycket åt bilindustrin, säger Mattias.
– Högkonjunktur i Sverige innebär mindre för oss att göra. Då är det ingen som hinner ta tag i nya projekt. Eftersom vi tillverkar verktyg till nya produkter märker vi av det mycket väl, säger Mattias.
I rundturen på industrin hänger ett exemplar på väggen från varje verktyg de byggt. Och man skulle mycket väl kunna ha frågestund på vad alla saker är till. Reportern för dagen hade dock inte många rätt när frågorna kom.