Nyheter

Familjen hittade hemlig skatt i skola

Nyheter I 14 år har familjen Lindqvist Toftgård bott i Tofteryds gamla skola intill kyrkan. För ett tag sedan hittades en skatt från 1968 under källartrappan… 

Mattias läser tidningen som är 55 år gammal  [1/10]

Vaggeryd-Skillingaryds kommunblock. En tidning inför sammanslagningen av köpingarna Vaggeryd, Skillingaryd och Klevshult. (Vaggeryds kommun blev till 1971)  [2/10]

  [3/10]

1968 fanns en tv-kanal. På morgonen och kvällen var det OS i Grenoble  [4/10]

Vaggeryd anges som ett välordnat samhälle i annonsen som ska locka näringsidkare  [5/10]

35 kronor för hotellweekend i Nässjö, dans, mat, rum och frukost ingick  [6/10]

Rundabordssamtal på Tallnäs där broderköpingarna Skillingaryd och Vaggeryd samt storkommunen Klevshult träffades för att planera kommunäktenskapet  [7/10]

"Kvinnorna tränger alltmer in på männens yrkesområden och vice versa" finns att läsa från tidningen den 15 februari 1968.  [8/10]

BMW som körts av aktsam ägare säljes  [9/10]

Här, under källartrappan, fanns plåtburken. Nu ska en 55-årig sammanställning göras och burken ska få nytt hemligt ställe i huset för framtiden... Asta, 9 år, kommer garanterat vara behjälplig för att återberätta den här historien när burken hittas på nytt.  [10/10]

När vi kommer till Lena och Mattias tar vi plats vid bordet i det stora och fina köket i Tofteryds gamla skola. På köksbordet finns en plåtburk, några tidningar och en sparbössa med mynt. Mattias Lindqvist Toftgård är lärare på Fenix och för ett tag sedan lämnade en elev över ett tidningsurklipp som denne hade fått av sin farmor. I tidningsurklippet fanns det två herrar på bilden, byggnadskommitténs ordförande Allan Friberg och rektor Joel Andersson. Rubriken 17 februari 1968 var ”Nutiden åt framtiden” i Tofteryd. Burken stoppades in i ett hål under källartrappan för att ”bevara åt eftervärlden”. 

När Mattias kom hem från jobbet denna dag var spänningen av den högre graden. Fanns den där plåtburken verkligen kvar i deras hus? Eller?

Nyfiket samlades familjen nedanför källatrappan med pannlampor. Jovisst, längst in under trappan, mot väggen, låg där något. Mattias berättar:

– Jag har hittat innebandybollar under trappan, men visst, jag har inte kollat så noga förstår jag nu. Vi har bott här i 14 år och visste inte att den 55-åriga skatten fanns i huset. Hålet där burken var instoppad mäter kanske 20 gånger 20 centimeter och burken låg långt in, så det har varit omöjligt att se om man inte visste… 

Plåtburken togs fram och familjen samlades kring köksbordet. 

– Nästan som julafton. Men det tog en stund att få ur alla tidningar ur burken, säger Lena Toftgård. 

I plåtburken fanns fyra tidningar från februari 1968, en skrivelse från Klevshults skolstyrelse och en sparbössa från Skillingaryds sparbank med några mynt instoppade. 

Mattias berättar:
– Historien säger att huset är från 1880-talet. 1968 gjordes det en stor renovering. Man flyttade undan byggnaden på en räls, grävde en källarvåning och flyttade tillbaka huset där det tidigare stod. Det har varit skolverksamhet här i byggnaden, både kommunal och Tofthagaskolan, det har varit barn och vaktmästare och någon borde ha hittat den här burken, kan tyckas. Men det blev vi som fick hitta skatten. I och för sig har vi inte renoverat trappan ner till källaren heller, vi antar att herrarnas intention var att när det skulle bli dags skulle skatten hittas. 

Vad ska ni göra nu?
– Vi tänker att vi gör likadant. Vi sammanfattar åren 1968 till 2023, vi fyller på med mynt om vi hittar några och dagens utgåva av Skillingaryd.nu, säger familjen Lindqvist Toftgård i Tofteryds gamla skola när skatten lämnas tillbaka på hemligt ställe i huset som kommer att bevaras åt eftervärlden… 

Allan Friberg och Joel Andersson stoppar in plåtburken 1968. 55 år senare hittades burken av husets ägare, familjen Lindqvist Toftgård

I tidningsurklippet från februari 1968 finns att läsa att; ”För ett år sedan startades en omfattande renovering av Tofteryds skola. Om cirka en månad är man färdig att inviga lokalerna, som har blivit verkligt ändamålsenliga och trevliga. Ett fint initiativ har tagits av byggnadsnämndens ordförande hr Allan Friberg och rektor Joel Andersson, vilket kommer att bevara ”nutiden till framtiden”. Under trappan i källarplanet murar man in tidningen av dagens nummer samt diverse mynt av årgång 1967 och 1968, som skänkts av Skillingaryds sparbank. Alltsammans läggs i en rund plåtburk som löds igen och därefter muras hålet under trappan igen. När så en framtida generation en gång lägger om trappan eller utför renoveringsarbeten beräknar initiativtagarna att plåtburken ska komma i dagen och bereda upphittarna en angenäm överraskning”. 

 

Distriktsöverläraren i Klevshults skolstyrelse daterade ett protokoll om Tofteryds skolreparationer 1967: 

Juni 1966: I den tidigare valda byggnadskommittén för Tofteryds kyrkskola bestående av Allan Friberg, Allan Johnsson och undertecknad Joel Andersson. Skolstyrelsen beslutade att hos fullmäktige begära ett tilläggsanslag på 15 000 kronor till avloppsledning vid Tofteryds skola. Skolstyrelsen granskade ingående de av Uno Bäverholt och Gösta Reis uppgjorda ritningar för ombyggnad av skolhuset i Tofteryd och godkände dem samt beslutade att snarast förelägga dem för fullmäktige. Den för Tofteryds skola tillsatta byggnadskommittén fick i uppdrag att snarast möjligt införskaffa detaljritningar och arbetsbeskrivningar. Byggnadskommittén för Tofteryds skola fick i uppdrag att utreda och avgöra vad för slags uppvärmning som skalla användas där. Skolstyrelsen beslutade att låta lämplig person utarbeta en planeringsplan för skolområdet i Tofteryd. Byggnadskommittén fick i uppdrag att ordna därmed. 

Byggnadskommittén för Tofteryds skola fick i uppdrag att ordna med tillfälliga lokaler för såväl skolan som skolexpedition under skolhusets ombyggnad. 

Mars 1967: Ordförande i byggnadskommittén för Tofteryds skola, Allan Friberg, redogjorde för inkomna anbud på reparationsarbetet och byggnadsingenjör Gösta Reis redogjorde för kommitténs granskningsarbete med de inkomna anbuden. Skolstyrelsen tog saken under noggrann övervägande och beslutade enhälligt föreslå fullmäktige att antaga byggnadsmästare Erik Carlsson, Hook, som entreprenör för byggnads- och målningsarbeten. Skolstyrelsen föreslår vidare att byggnadskommittén får i uppdrag att skriva kontrakt och träffa detaljuppgörelse med honom. Slutligen föreslår skolstyrelsen att kommittén får i uppdrag att infordra anbud på el-, sanitets- och ventilationsanläggning samt att kommittén får antaga anbud därå. 

Allan Friberg redogjorde för byggnadskommitténs placering för den tid reparationsarbeten pågår i Tofteryd; skolklassen flyttas till Hults lärarbostad och skolexpedition till undertecknad (rektor Joel Anderssons) nybyggda fastighet. 

April 1967: Skolstyrelsen föreslår att till huvudkontrollant för byggnadsarbetet i Tofteryds skola antages byggnadsingenjör Gösta Reis och att byggnadskommitténs ordförande förordas till dagkontrollant. 

Byggnadskommitténs ordförande Allan Friberg redogjorde för inkomna anbud på sanitet- och ventilationsarbeten i Tofteryds skola, allt enligt kommitténs protokoll. Följande anbud hade ingivits: Ragnar Grunditz Skillingaryd 33 270 kronor, CA:s rör Vaggeryd 36 650 kronor, Eskil Gustavsson Skillingaryd 39 930 kronor. Dessutom hade ett särskilt anbud på enbart ventilationsanläggningen inkomst från A.R Ventilation i Norrköping på 10 800 kronor. Skolstyrelsen beslutade föreslår Ragnar Grunditz anbud antages. 

Eftersom inget anbud hade inkommit på elanläggningarna i Tofteryds skola beslutade skolstyrelsen föreslår fullmäktige att byggnadskommittén inbjuder minst tre firmor att lämna anbud härå. Vidare föreslår skolstyrelsen att byggnadskommittén får i uppdrag att antaga anbud. 

Juni 1967: Allan Friberg redogjorde för inkomna anbud på elanläggningen i Tofteryds skola och meddelade att Tabergsdalens el-firma Norrahammar för 33 340 kronor är antagits härtill. 

Byggnadskommittén fick skolstyrelsens uppdrag att ordna med någon form av takslagsfest för arbetarna vid skolhusbygget i Tofteryd. Byggnadskommittén i Tofteryd fick i uppdrag att inkomma med förslag till inredning och inventarier i skolan där. 

Oktober 1967: Beslutade föreslå fullmäktige att 41 000 kronor upptages till inre inventarie i klassrum, gymnastiksal, slöjdsal, barnbespisning, materialrum med mera i Tofteryds skola samt till yttre planering omkring samma skola. 

Protokollet undertecknades av Joel Andersson. 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Familjen hittade hemlig skatt i skola

Lämna ett svar