Nyheter

Får böta tio tusen när vedpannan tänds

Nyheter Grannarna fick kväljningar och fick sova i källaren. Ett förbud att elda i sin vedpanna fick Vaggerydsbon när miljö- och byggnämnden haft sitt sammanträde. Om det inte hålls, tas ett vite ut på 10 000 kronor. 

Elda med sur ved innebär lukt och rök

I centrala delarna av Vaggeryd, utmed Jönköpingsvägen, fick en fastighetsägare förbud att tända i sin vedpanna. Detta beslutade miljö- och byggnämnden efter att grannarna klagat länge. 

Nu får fastighetsägaren ett halvår på sig att byta värme och tänder de i vedpannan kostar det 10 000 kronor per gång. 

Klagomål inkom redan i juni för två år sedan med bevismaterial såsom film, foton, skriftliga och muntliga klagomål. Fyra inspektioner har genomförts under ärendets gång. Klagomålet har drivits av två grannar varav en av dessa nu flyttat. Klagande sa, redan för två år sedan, att man störts på eldningen i tre år och fått nog samt att de framfört klagomålet till grannarna som eldade. De angav att lukten från eldningen resulterade i kväljningar, illamående, huvudvärk, tillställningar ställdes in och att de vid tillfälle sov i källaren för att fly lukten. 

När kommunen varit på besök har man noterat att material som inte ska eldats, har eldats. Trots tillsägelse. Vid två av tillfällena har inspektionen av pannan gjorts och då har det varit mycket tjära och kommunens samtal till sotaren tyder på att fastighetsägaren eldat med sur ved då man tagit bort tjära ett antal gånger. 

I augusti förra året skickades enkät ut till grannarna som bor 150 meter runt fastigheten. 16 svar inkom varav sju har upplevt störande rök senaste halvåret och pekar ut tilltalade fastighetsägare som ursprung till röken. En granne har inte direkt störts av lukten, men sett att väldigt svart rök har vällt ut. Någon granne har ringt in anonymt och sagt att man störs av rök och lukt, men man vågar inte klaga. 

I oktober förra året skickades ett föreläggande att fastighetsägare ska elda så ingen olägenhet uppstår samt endast får elda torr och ren lövved. Om dessa försiktighetsmått inte följdes så blev ägarna informerade om att eldningen kunde förbjudas. Fastighetsägaren blev också tillsagd att bygga tak till veden. Ytterligare ett klagomål inkom för två veckor sedan och nu fick ärendet bli en nämndpunkt. 

Miljö- och byggnämnden beslutade att förbjuda eldning. Vitet, som är 10 000 kronor, gäller för varje gång förbudet överskrids. 

_____________________________________________________________________________

Redaktionen har stängt kommentarsmöjligheten.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Får böta tio tusen när vedpannan tänds

Tror inte hen valde något utan man gjorde troligtvis sitt bästa med att elda för vem väljer att göra saker för att få eldförbud? Vad bra och stolta folket måste känna sig nu när man orsakat att en familj ska frysa i vinter. Skamligt beteende.

Så alternativen är alltså.
1 böta många tusen.
2 betala ännu fler tusenlappar för att få annan värme eller slutligen
3 frys ihjäl i vinter.
Låter ju som ett klipskt beslut

Hen fick ju chansen att elda med torr och riktig ved som inte ryker och förpestar omgivningen men valde att sluta med detta och fick då eldningsförbud.
Hade kunnat undvikas om personen hade velat fortsätta elda.

Vaggerydsbor lättkränkta och gnälliga, måste väl få elda om det blir kallt nu när elen är så ”billig”

Kommentarsfunktionen är stängd