Nyheter

Färre utryckningar i fjol för räddningstjänsten

Nyheter Räddningstjänsten i Vaggeryds kommun larmades 2018  vid 289 tillfällen. Det är betydligt färre än 2017.

Då redovisade ställföreträdande räddningschefen David Högberg en rekordnotering på hela 323 utryckningar. Men det betyder inte att vi går in i en ny och lugnare era.
– Det finns  inget som talar för att ett minskande antal händelser ett enstaka år innebär en trend.  Väljer vi att betrakta en längre tidsperiod är trenden fortfarande generellt sett ökande, säger han.
Inte oväntat är det så att juli 2018 månad sticker ut. Det beror förstås på sommarens många bränder i skog och mark och på utryckningar till andra kommuner i länet. Samarbetet mellan länets räddningstjänster är ju omfattande.
Räddningsstyrkan i Vaggeryd har, precis som tidigare år, haft fler utryckningar än den i Skillingaryd. Detta beror på att Vaggerydsstyrkan har ett större geografiskt område fler invånare.

Antalet byggnadsbränder har inte förändrats utan ligger på cirka 30. Bränder som inte är i byggnader är fler 2018, vilket Högberg alltså förklarar med den  torra sommaren och de förstärkta larmplanerna.

Trafikolyckorna är färre jämfört med 2017 men även här beskriver utfallet inte beskriva en trend utan måste ses över en längre tidsperiod.

Antalet automatiska brandlarm som inte föranletts av en verklig brand är färre jämfört med föregående år. Detta samtidigt som antalet anslutna larmanläggningar har blivit fler. Trenden är tydlig mot allt färre bränder för varje larmanläggning.
– Det finns därmed inte något som talar för att en automatiskt brandlarmanläggning är en onödig installation. Vi kan nämligen se att automatiska brandlarmanläggningar vid flera tillfällen har upptäckt en pågående brand på ett tidigt stadium, berättar David Högberg.
– Släckinsatser har därmed kunnat påbörjas innan en stor brand uppsatt och konsekvenserna för  såväl liv och hälsa som egendom och miljö har därmed kunnat minskas.

Händelsegruppen ”Annan räddning” ökar lite vilket är i linje med tidigare identifierad trend. Räddningstjänsten bedömer att den ökningen också beror på att det det utökade samarbetet med räddningstjänster i andra kommuner.

Fakta: Antalet utryckningar för räddningstjänsen under 2000-talet: 2000:110, 2010:282, 2014: 213, 2015:267, 2016: 293, 2017: 323, 2018:289.

Antalet utryckningar fördelat mellan månader (2018 blått).  [1/4]

Fördelningen mellan olika typer av utryckningar i jämförelsen mellan 2017 och 2018.  [2/4]

Fördelningen mellan olika typer av utryckningar.  [3/4]

Utryckningar fördelat mellan Vaggeryd och Skillingaryd.  [4/4]

Taggar

Dela


Lämna ett svar