Nyheter

Fast bygglovskostnad beslutades

Nyheter När nya Fni införs och invånarna väljer två sopkärl kan det behövas bygglov

Två kärl per fastighet i nya FNI

Riktlinjer hur kommunerna skulle förhålla sig till de kommande bygglovsansökningarna gällande Fni och två sopkärl har Gislaveds kommun arbetat fram en riktlinje, som togs i bruk 2019, nu väljer Vaggeryds kommun att ta efter. Anledningen till att riktlinjerna togs fram var att Gislaveds kommun förväntade sig olika byggåtgärder till de nya kärlen, fållor, murar, enkla andra byggnader, plank och så vidare när fastighetsägaren får nya och betydligt större kärl än tidigare. Förhoppningen var att problem skulle undvikas med olovligt uppförda plank och murar som bland annat skymmer sikt och därmed blir en trafikfara och för att åtgärderna i tomtgräns minimerar konflikt mellan grannarna. 

– Vi går efter samma som övriga GGV-regionen gjort. Fast bygglovskostnad på 1 500 kronor för kärlfållorna, säger Thomas Andersson till förordnad förvaltningschef miljö- och bygg och nämner också att bygglovet kan göras redan nu om man bestämt sig för den sorts av fållor man ska ha vid sin fastighet framöver. 

En fast bygglovskostnad, inklusive enkel karta, kommer att vara en fast avgift och samma avgift i GGVV-regionen när det gäller åtgärd som genomförs som en följd av FNI-införandet av två sopkärl.

Detta gäller runt sopkärlen och kräver inte bygglov
Tätt plank maximalt 1,1 meter högt
Mur maximalt en halvmeter hög

Detta kräver bygglov runt kärlen
Plank högre än 1,1 meter
Mur högre än en halvmeter.

Utanför detaljplan och utanför sammanhållen bebyggelse krävs inget bygglov för plank eller mur till en- och tvåbostadshus. Placeras planket eller muren närmare än 4,5 meter från tomtgräns ska grannen ge sitt medgivande.

Fotnot: Fni betyder fastighetsnära insamling

Taggar

Dela


12 reaktioner på Fast bygglovskostnad beslutades

Kommunen har börjat utsätta sina medborgare för stöld på pengar betala med fasta avgifter på allt fast man inte använder,
först miljö avgifter skatt och moms på det hela .

Vilket skämt två stora tunnor för några påsar avfall, femklövern vill ju bättra på kommunens ekonomi med denna smygskatteökning… dom kör över kommuninvånarna….

Har någon förslag på vad vi gör åt det då.
Annars kan vi stånga blodiga utan någon påverkan alls

Kommunen vill nog att kärlen ska exponeras i hela sin skönhet eftersom de gör på detta viset. Hoppas att alla bojkottar detta stjälande av pengar. Först bör de förklara vad de gör för de pengarna. Alla besökande i kommunen kommer ju att bli imponerade av skönheten. Snacka om magplask.

Idioti på hög nivå. Detta är att göra narr av befolkningen. Ansvariga sitter och skrattar åt oss och gnuggar händerna när dom suger ut pengar från oss.

Ställde ut min tunna i går hade fått ihop tre påsar på fyra veckor
Snacka om miljöbov när bilar ska åka omkring stup i kvarten

Detta ska kommunen stå för, och vem vill ändra på fungerande soptömning, folket eller kommunen? Har vi haft folkomröstning?

Men nu får våra politiker börja tänka efter. Först ska vi få dyrare sophämtning fast vi sorterar själv hemma. Sedan ska kommunen ha bygglov för något som de har hittat på själva. ”Men nu så”.

Nu får dom banne mig tänka om Vaggeryds kommun. Inte hjälper det att så många skattebetalare klagar. Dom fortsätter som om ingenting har hänt. Vi valde o ha abonnemang med samma system och tog en mindre tunna(140L). Då fick vi en höjning,så att nu kommer vi betala 300 kr/månad. Är detta normalt så säg?? Vi har en tunna på 190L nu och har som mest 4-5 påsar på 14 dagar. När dom hämtar vår lilla mängd så kan man tro att det är värdetransport dom hämtar, med dom avgifter vi får betala.

Snacka om att man gör detta mer bökigt än var det är. Och så vill man att invånarna ska skaffa detta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *