Fastighetschefen: Vi ska se till att lokaler finns
Nyheter Claes Karlsson, från Värnamo, har byggbranschen i generna och är sedan en månad tillbaka ny fastighetschef i Vaggeryds kommun.
Vem är Claes och vad har den nya fastighetschefen för bakgrund? Det undrade vi när vi träffade Claes Karlsson på hans nya arbetsplats. Eftersom hans nya kontor ligger nära stationen så görs resandet mellan hem och arbete med de nya snabbussarna och Claes kommenterar att det är ”väldigt smidigt” när han kikar ut från sitt kontorsfönster och ser stationen i Skillingaryd.
– Jag är född och uppvuxen i Värnamo. På något vis har jag bygg i generna. Min morfar var målare och min far var ekonom på en byggfirma samt att jag har mer byggfolk i släkten. Det fanns tidigt ett intresse att jobba inom byggbranschen då jag ritade mycket hus när jag var yngre. Jag fastnade för bygg-, arkitekt- och ekonomiyrket. Jag fick jobb på BSV där jag började rita hus och var en så kallad byggnadsingenjör. Jag gjorde under några år ett avhopp till IT-sidan, jag är väldigt teknikintresserad och började rita hus i CAD-program, där Fridensborg i Vaggeryd var ett av projekten. Jag ville tillbaka till byggsektorn och vägen dit var via ett konsultbolag en kort period. Jag har jobbat med småhusbyggnation på Trivselhus där jag jobbade både i Värnamo, Jönköping och Halmstad. Sedan fick jag specialuppdrag att åka ner till Skåne för att ta hand om en byggfirma, vilket jag gjorde några år tills husbyggnationskrisen anlände.
– 2009 fick jag en projektledartjänst inom byggledning och 2011 blev jag fastighetschef för samma avdelning inom Värnamo kommun. Så där har jag varit de senaste tio åren, berättar Claes Karlsson.
– Man ska inte vara på ett ställe för länge. Jag hade ett fantastiskt bra gäng i Värnamo, men jag ville ha en förändring och själv växer man med tiden och får med sig mer erfarenhet och rutin, då man jobbar övergripande med ledarskap. Jag var också lite lockad att jobba nära både verksamhet och förvaltning. Eftersom jag är en sådan person som funderar länge innan jag gör något ville jag har mer koll på läget. När jag såg annonsen ringde jag rekryteringsfirman och tekniska chefen Magnus hörde av sig. Vi träffades och jag fick en ”god känsla i magen” och sökte jobbet. ”Gräv där du står” använder man ofta, men samtidigt har jag mycket erfarenhet och hur det fungerar i stort och i allmänhet. Det kan vara allt från förvaltning, ekonomi, internhyror och det är intressant med fastighetsjobbet då det spänner över hela linan, ekonomi, rita något nytt och förvalta. Hela bredden är intressant.
– Samhällsutveckling är något som jag tycker är oerhört intressant. Hur det ska göras för att drivas, hur ska funktionerna vara. Man vill inte bara få till en lokal med tak och väggar utan vad ska det innehålla, det är egentligen där man ska börja. Vårt uppdrag som fastighetsförvaltning är att förse kommunal verksamhet med bra lokaler och det är ett mål jag har jobbat med i min tidigare anställning. Lätt att man blir en diversehandel. Kanske täcka upp och köpa loss, se över hyresavtal. Det finns också en marknad för att sälja fastigheter. Jag vill sortera upp vad vi har och vad vi är i behov av men mitt fokus är på social, kultur- och fritid och skolans lokaler.
Tillsammans med fastighetschefen Claes Karlsson jobbar två fastighetsingenjörer samt en person med administration.
– Exempelvis ligger lokalvården här i Skillingehus under mig, det är en självgående verksamhet. Det är väl det som är skillnaden mot tidigare arbete i Värnamo kommun där man hade skolvaktmästeri, fastighetsdrift och all lokalvård, vi var nog ett 60-tal personer. Här har man lagt ut skötseln på entreprenad, skolan har hand om lokalvård. Respektive förvaltning har sina egna. Det här är helt annan struktur men mycket intressant. Jag känner att jag fått ett mycket varmt mottagande.
Vad kommer att bli din första stora uppgift?
– Skolorna i Vaggeryd och sedan är det underhållsbiten, planering, behovet ska klargöras och att bädda och laga så att man kan ta sig an de utmaningarna som finns. Lokalplaneringen har skolan kommit långt med och vi resonerar simhall och bibliotek. Sörgårdsskolans byggnation startar i april och ska vara klart nästa sommar. Jag blev glad när jag träffade ingenjörerna som jobbar här, de har god kompetens och god kunskap, så det är ingen större kris utan mycket hoppfullt och hanterbart. Lokalbristen är stor i Vaggeryd och problemen med Fenix och Hjortsjöskolan ska tas tag i. Förskolan i kommunen är väl förspänt där man gjort stora satsningar. Man har verkligen inte kastat pengar i sjön utan man har fått fina förskolor för pengarna.
Hur väl känner du till Vaggeryds kommun?
– Grabben spelade hockey förr så i Movalla har jag spenderat en del tid. Tidigare hade vi ett gemensamt nätverk i GGVV-regionen så jag har ju träffat kommunen i dessa. Däremot har jag sett hur Stigamo, Båramo utvecklats och man har använt den potential som man har. Det här ska inte bli en sovstad, utan allt måste hänga med. Både byggnation av förskola, kultur- och fritidsutbud. De som flyttar hit har kanske inte några kopplingar alls, det sociala nätverket är viktigt. Vad är det som gör att man stannar kvar i en kommun, jag tror att det är att man ska kunna leva och bo och då måste vi vara en attraktiv kommun och inte bara en kommun med bra näringsliv utan man ska trivas att bo här också. Det kräver ett stort planeringsarbete, modiga politiker och skickliga ekonomer. Jag har mycket god kontakt med övriga förvaltningschefer. Mitt uppdrag är att det ska finnas lokaler för kommunens verksamheter och det är en intressant utveckling kommunen har, avrundar Claes Karlsson.