Fastighetsnära insamling för flerbostadshus kanske om ett år
Nyheter FNI (fastighetsnära insamling) har villa- och fritidshusägare haft sedan snart ett år. Om ett år eller lite mer är det aktuellt för dig som bor i lägenhet
En ny lagstiftningen, som trädde i kraft 1 januari i år, innebar att kommunerna tog över insamlingsansvaret för förpackningsavfall från hushåll. I GGVV-området har vi gemensamma kommunala förbundet SÅM (samordning, återvinning och miljö) som ansvarar för vårt förpackningsavfall.
I och med den nya lagstiftningen om insamlingsansvaret är det kommunerna som avgör när FNI ska bli obligatoriskt, dock senast 2027. I GGVV-området har villa- och fritidshusägare haft FNI (fastighetsnära insamling) sedan förra hösten.
Vad gäller för invånarna som bor i flerbostadshus? Den frågan svarade förbundsdirektör Jonatan Rosenquist vid SÅM, på:
– Vår plan är att FNI införs från och med slutet av 2025 och under 2026. I och med att många flerbostadshus berörs så kommer vi behöver införa FNI hos dem successivt under drygt ett år så att det FNI-systemet är infört och vi följer lagkravet som börjar gälla 1 januari 2027.
– Just nu håller vi på med att upphandla entreprenad för FNI hos flerbostadshus och därefter utarbetas en plan för utställningen av förpackningskärlen. Flerbostadshus får inte fyrpackskärl utan de får sortera i vanliga sopkärl för respektive förpackningsfraktion.
Kommunala förbundet SÅM ansvarar bara för insamlingen av förpackningsavfall från hushåll. Vad gäller för kommunens anläggningar och våra restauranger i bygden?
– De förpackningar som uppstår i kommunala anläggningar och hos restauranger med mera klassas som verksamhetsförpackningar och de samlas in i ett eget system. Där är inte vi i SÅM involverade. Alla verksamheter är i dag skyldiga att sortera ut sitt förpackningsmaterial och lämna det till en producentansvarigorganisation. Verksamheterna kan antingen själva transportera förpackningsavfallet till en specifik insamlingsplats eller så kan de anlita privata aktörer som hämtar utsorterat förpackningsavfallet hos verksamheten.
– Till exempel så har Vaggeryds kommun upphandlat en entreprenör som hämtar förpackningsavfall. Även vi i SÅM lämnar vårt förpackningsavfall från kontoret till samma entreprenör som kommunen har upphandlat. Förpackningar från ett kontor klassas som verksamhetsförpackningar, avrundar förbundsdirektör Jonatan Rosenquist på SÅM som har sitt huvudkontor i Skillingaryd.