Nyheter

Felicia – ny mäklare i Vaggeryd

Nyheter Vaggerydstjejen Felicia Fredriksson praktiserade hos Samija Hondo på Husman Hagberg för fyra år sedan. I dag är Felicia en av tre registrerade fastighetsmäklare på Husman Hagberg i Vaggeryd.

Felicia Fredriksson från Vaggeryd är ny mäklare i kommunen. Foto; Jana Julien

Felicia Fredriksson är uppvuxen i Vaggeryd och bor i dag i en lägenhet nära centrum. Felicia ser bara fördelar med att känna till orten väl när hon tog steget att utbilda sig till fastighetsmäklare. 

– Jag ser det som en fördel. Jag känner till kommunen väl, alla fina områden såsom promenadstråk och utbud, börjar Felicia berätta när vi tar plats i sammanträdesrummet inne hos Husman Hagberg i Vaggeryd. 

2017 läste Felicia ekonomiprogrammet vid Fenix och praktiken gjordes hos Husman Hagberg. Efter studenten togs ett sabbatsår med jobb och resor för att få tillbaka känslan att börja studera igen. 

– Jag gick utbildningen till fastighetsmäklare i Gävle. När jag antogs var utbildningen på två år obligatorisk, i dag är utbildningen på tre år. Vi läser en hel del juridik, fastighetsrätt, ekonomi, säljkurser och byggnadsteknik bland annat. Det var väldigt intressant och jag kände direkt att det här vill jag jobba med. Tyvärr kom pandemin så mitt studerande blev mycket på distans. Det gick väl i och för sig bra, men själva studentlivet försvann. Under utbildningen ska man göra tio veckors praktik och det fick jag möjligheten att göra här på HusmanHagberg också, säger Felicia med ett stort leende.

– När man tagit examen ska man skicka in sig för registrering hos FMI (redaktionens anmärkning; fastighetsmäklarinspektionen). Det behövs ett bevis på att jag genomfört och klarat utbildningen samt intyg om försäkring. Registreringen tar några veckor och utan registrering får man inte jobba som fastighetsmäklare. Jag blev både nöjd och glad när registreringen anlände så jag kunde börja jobba på riktigt och inte bara gå bredvid. Nu har jag varit fastighetsmäklare i tre veckor och får även tips och handledning av mina kollegor som verkat i branschen och på orten i många år, menar Felicia och berättar att mäklarförsäkringen också är en trygghet för både köpare och säljare. 

Hur ser en dag ut på jobbet?
– Jag gör bland annat värderingar. Vi hade utbildning i värdering på högskolan, men man lär sig ännu mer i praktiken såklart. En värdering innehåller allt från läge, vad liknande referensobjekt har sålts för i närområdet, övrig statistik där man bland annat jämför kvadratmeterpriser, prisförändringar över tid och andra viktiga nyckeltal som finns med  i underlaget för en bedömning av ett sannolikt marknadsvärde. Jag återkopplar till kunder och åker ut på kundmöten för konsultation och rådgivning. Jag trivs verkligen mycket bra med stor variation i arbetet, där den ena dagen inte är den andra lik. När pandemin anlände coronaanpassade vi visningarna och det kommer vi nog att fortsätta att göra. Det betyder att man bokar in sig på en egen visningstid och får se bostaden själv en stund, utan att det är andra spekulanter inne i bostaden samtidigt. Vi får således en god kontakt med alla spekulanter och har framförallt gott om tid för alla kunder som kommer till våra visningar. 

Hur ser behovet ut i Vaggeryds kommun?
– Det är full fart på bostadsmarknaden i Vaggeryds kommun med stor efterfrågan och ganska lågt utbud just nu. Vi ser en trend i att många fler som är bosatta i staden i lägenhet söker sig utanför stadsgränsen i jakt på större bostad, såsom hus med egen trädgård. När allt fler har jobbat på distans och hemifrån under pandemin verkar hemmet och boendemiljön ha blivit än mer viktigt. Så även ytan med att få plats med ett eventuellt hemmakontor. Störst är efterfrågan på villor inom tätorterna, men allt fler börjar upptäcka vår levande landsbygd. Där försöker vi vara flitiga med att marknadsföra smultronställena runt omkring och inte bara bostäderna vi förmedlar. Behovet annars vi ser är fler alternativ för de äldre. Exempelvis fler hyresrätter med en liten trädgårdsplätt som påminner lite om villakänsla efterfrågas. Klivet mellan villa och lägenhet skulle då inte kännas så stort och förhoppningsvis skulle fler vilja sälja sina hus. Där ser vi ett tydligt behov när vi är ute och pratar med kunder. 

Vad berättar du om kommunen för husköpare som inte känner till Vaggeryds kommun?
– Jag säger att det är en bra kommun att bo i. Det finns det mesta: förskola, skola, gymnasium, handel, service, och att det är en trivsam kommun att bo i som är lugn och trevlig. Jag nämner också alltid gemenskap. Det är något jag uppskattar själv mycket och det saknade jag när jag bodde i Gävle. Här i Vaggeryds kommun finns det något för alla,  gammal som ung. Det tycker jag är en stark sida av kommunen. 

Hur ser ditt egna drömhus ut?
– Jag gillar sekelskifthus, lite gammaldags, gärna med stor amerikansk veranda och snickarglädje. Det ska vara hemtrevligt! 

Vad är det bästa med att jobba som fastighetsmäklare?
– Fritt arbete, man sätter sina egna mål, varierat, träffar mycket folk… och sen älskar jag fastigheter också, nämner nyexaminerade Felicia Fredriksson som idag är en av tre registrerade fastighetsmäklare på Husman Hagberg i Vaggeryd.

Felicia Fredriksson HusmanHagberg. Foto; Jana Julien

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *