Nyheter

Fem lokala företag i årets Fabriksrunda: ”Vi tvekade inte en sekund”

Nyheter Andra helgen i oktober blir det fabriksrunda i Gnosjö, Gislaved, Värnamo och Vaggeryds kommuner. – Kul att få visa upp oss, säger Jonas Ireklint

Förra året var det premiär och det blev succé. Då var det 28 företag anmälda och i år är det rejäl ökning till 44 företag.

Nytt för i år är att även Vaggeryds kommun deltar med fem företag som har öppet hus. Alla företag som är med har försäljning på plats. Här finns möjlighet till unik shopping av utställningsexemplar, andrahandssortering, utgående sortiment och rabatterade produkter. 

Förra året startades fabriksundan i GGVV-regionen men då var det inga öppna företag i Vaggeryds kommun men i år blir det ändring på det. Hos oss medverkar Starrike, Swoon, Headsup, Skillingarydsalvan och Swedese.

– Vi fyra kommuner ligger bakom det här och för två, tre år sedan började prata om vad vi ville göra i hop för att utveckla regionen och kom på att vi skulle göra något med våra industrier. Det blev ju verkligen en succé förra året. Syftet med det här är ju att sätta regionen på kartan och visa upp våra fina företag för vi har ju ett otroligt fint näringsliv i den här regionen. Det vill vi gärna visa upp och knyta samman turismen och besöksnäringen tillsammans med näringslivet. Även att skapa möjlighet för våra företag att visa upp sig och hitta ny kompetens, berättar Johan Svedberg, turism- och destinationsutvecklare, Gnosjö kommun.

– Syneergieffekter mellan besöksnäring och turism, hur gör vi det? Vi funderar hela tiden på hur vi kan utveckla vår besöksnäring och skapa nya reseanledningar. Vi har en otrolig natur i alla våra fyra kommuner men vi har också ett otroligt näringsliv, hur kan vi dra nytta av det? Då kom vi fram till detta och det finns ett stort intresse kring shopping, varumärken och design. Vi måste ju kunna använda de otroligt fina varumärkena och produkterna på ett annat sätt, säger Emma Sjöberg, turismutvecklare, Gislaveds kommun.

– Det är många företag här som har slutprodukt mot konsument och det finns många tunga varumärken. Många kanske inte vet att de kommer från regionen och det är viktigt att lyfter fram och belyser det. Det finns varumärken som man inte vet finns nästgårds, fortsätter Johan Svedberg.

– Det skapar stolthet bland de som bor här. Jag tror också, att när man skrollar i besökskartan så blir det en ahaupplevelse, ligger det företaget här och tillverkas det här? Jag tror inte att man har koll på det utan blir förvånad. Det blev vi lite också egentligen, vi startade fabriksundan förra året och vi visste inte alls hur detta skulle tas emot. Vi började lite försiktigt med en dag, vi vågade inte gå ut hårdare första gången för att få företagen med oss. Reaktionen av fabriksundan både från företagen och besökarna var väldigt positiv. Efter eventet hade över 50 000 besökt vår digitala karta och några företag hade över 1 000 besökare den dagen. Det var väldigt positivt. Nu är vi väldigt förväntansfulla över hur 2024 års fabriksrunda kommer att bli. Det är lite nya förändringar i år, berättar Emma Sjöberg.

– Ja, Vaggeryds kommun är ju med i år till exempel. Vi har fem företag härifrån. Starrike, Swoon, Headsup, Skillingarydsalvan och Swedese. Vi har också förlängt öppettiderna på lördagen med två timmar och så har vi valt att de företag som vill ha öppet efter lunch redan på fredagen. Vi hörde efter förra året att besökarna inte riktigt hann med, det är ju också kul att det finns så många som man vill besöka, därav de utökade öppettiderna, säger Jennie Svensson, destinations- och näringslivsutvecklare, Vaggeryds kommun.

Karin Fritz, teamledare på destinationsenheten, Värnamo Kommun, Johan Svedberg, turism- och destinationsutvecklare, Gnosjö Kommun och Emma Sjöberg, turismutvecklare, Enter, Gislaveds kommun vid fikabordet hos Starrike. På bordet ses Starrikes ljusstakar Meadow vår.

Fredagens pressträff anordnades hos Starrike of Scandinavia som tillverkar hållbara möbler och inredning för hemmet i sin träfabrik på Götafors industriområde och i sin metallfabrik i Elghammar i Skillingaryd. De kommer att ha direktförsäljning av en del av sitt sortiment och kommer att ha visning av produkter med möjlighet att lägga beställningar med fina erbjudanden under fabriksrundan. 

Vi tvekade inte en sekund när vi insåg vad som skett förra hösten och började prata om det här för vi har ett ungt varumärke i vår grupp, Starrike, som vi tror långsiktigt på och som vi vill bygga på och då gäller det att komma ut och visa upp sig. Vi har även varumärket Swoon som är badrumsmöbler som vi har tillverkat här väldigt länge också. Det är de två varumärkena som vi ska visa upp. Träfabriken WOG har funnits här sedan 2001 och vi är en tillverkare i grunden och som en del i kommunen känner till. Vi ser ju det här som en chans att sprida vilka vi är och visa upp oss. Vi kommer också att ha viss produktion i gång den här helgen för att man ska få se, berättade Daniel Wolbe från Starrike.

– En bärande idé hos Starrike är hur vi kan göra flexibla möbler som är enkla att plocka upp och ner och hur vi kan ta tillvara på spillmaterial. Det kan bli ljusstakar till exempel, för att inte behöva slänga tio procent av skivan. Fabriksrundan är ett sätt att berätta om oss och våra kärnvärden, fortsatte Daniel Wolbe.

– Det är kul att få visa upp att det verkligen sker lokalt här, att både Starrike och Swoon, de tillverkas verkligen här i fabriken och att man direkt på samma dag få den kopplingen, se möblerna och att få möjlighet att köpa dem och också gå i fabriken. Det blir mer och mer viktigt med var och hur produkterna produceras och vilka råmaterial man använder. Det är inga långa transportsträckor utan väldigt korta led med mycket lokala samarbetspartners på det vi inte själva kan göra själva, det är det vi brinner för och det var idén från början med Starrike, berättar Jonas Ireklint från Starrike.

Daniel Wolbe, Anna Ireklint och Jonas Ireklint vid några av deras möbler som ska visas upp i oktober på fabriksrundan.  [1/4]

Daniel Wolbe visar produktionen.  [2/4]

Daniel Wolbe, Jennie Svensson och Jonas Ireklint.  [3/4]

Daniel Wolbe, Anna Ireklint och Jonas Ireklint.  [4/4]

– Vi kommer också att ha erbjudanden på mat och boende, och just nu har vi ett tiotal erbjudanden så man kan bo på ställplats med sin husbil och vandrarhem och hotell till förmånliga priser. Vi jobbar också i hop med caféer och restauranger som erbjuder olika materbjudanden både på mat och dryck. Vi hoppas att det gör att fler kommer hit redan under fredagen, avslutar Karin Fritz, teamledare på destinationsenheten, Värnamo Kommun.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *