Nyheter

Femklöverns dubbla misslyckande drabbar skolan

Nyheter I juni tog Vaggeryds kommun beslut om investeringsbudget för 2020 och plan för resten av mandatperioden. Läs (S) debatten här

På budgetberedningen några månader senare så konstaterades att flera investeringsprojekt blivit dyrare än budget eller befarades överskrida budget. Men det stannade inte med detta utan när man senare granskade andra objekt så beräknades flera vara underfinansierade.

Det visade sig att Femklövern totalt tappat kontrollen över investeringarna och kostnaderna skjutit i höjden.

Senare visade det sig även att Femklövern misslyckats när det gäller underhåll och skötsel av fastigheter vilket är minst lika allvarligt. För skolans del är det särskilt problematiskt. Inte nog med att man fick utrymma stora delar av Fenix, nu har det även framkommit svåra fuktproblem på Hjortsjöskolans mellanstadium. Skolan bedömer att utrymning kommer att ske även här.

Problemen förvärras kraftigt genom att Femklövern bröt vår uppgörelse om att bygga en grundskola i Vaggeryd 2015, vilket gör att skolan totalt har brist på lokaler.

Nu måste omgående åtgärder vidtas så att våra skolelever och personal inte drabbas mer än nödvändigt av detta misslyckande. Skolan måste få tillgång till lokaler – på såväl kort som lång sikt!

För Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun
Kenth Williamsson
Kenneth Åberg

Taggar

Dela


30 reaktioner på Femklöverns dubbla misslyckande drabbar skolan

Lars Seger (M): Snälla börja tar ansvar som majoriteten. Ni har styrt det har kommunen i nästan sju år och ni har misslyckats med allt. Säg inte att det är någon annans fel. Vi har lämnat många förslag som ni har tagit bort. Ta ansvar och gör om och gör rätt. Utveckla vår kommun på ett långsiktigt hållbart sätt. Tack.

Ni trollar bort oss föräldrar återigen genom att börja disktutera budget och vad som gått fel där. Vi förstår såklart att det måste finnas pengar, och att mycket gått fel den senaste tiden.

Men om det hade funnits en enighet och konstruktiv plan, hade det väl varit möjligt att ge nya besked om datum för åtgärder ni vill se. Vad vill majoriteten? Vad vill oppositionen? Åtminstone vad som är nästa steg i detta? Tänker man sätta sig ner och prata om frågan? Ta tag i den på allvar, blocköverskridande?

Får tacka Jörgen för någorlunda tydliga svar på hur han vill prioritera. Hade varit trevligt med en gediget besked från S var de står i frågorna jag ställde ovan. Ni har säkert chans att vinna mångas förtroende. Vi vill veta när, var och hur man vill bygga och åtgärda. Det måste väl finnas nån tanke, även om ni inte får igenom den?

Hoppas också innerligt att fler partier tar till orda och kan ge nån typ av besked eller löfte.

Kommunen har absolut inte mer pengar att röra sig med än det som finns. Men då kanske det är dags att öka plånboken lite. Om det är det frågan handlar om så tycker jag som småbarnsförälder i denna kommunen inte det är värt att ha bland de lägsta skatterna i länet på bekostnad av undermåliga lokaler till mina barn…

Men jag tror inte bara det handlar om det. Det kanske till och med hade räckt om planeringen och kravspecifikationer av de projekt som görs i kommunen hade gjorts av personer med rätt kompetens.. Så att inte alla investeringar läcker pengar som såll. Vad vet jag… Det jag vet är att detta inte är ok. Att som förälder fundera på om det är dags att flytta till annan kommun för att säkerställa att barnen får en bra skolgång (med lokaler) känns inte ok när Vaggeryds kommun, egentligen har så mycket fantastiskt att erbjuda.

Bra skrivit Jörgen.
Du säger att du har gnällt och tjatat gällande investeringsbudget. Du är inte det ende politiker som har gjort det. Jag har pratat och gnällt gällande både investeringsbudget och barn- och utbildningsnämndens driftbudget. Från femklövern Har jag bara fått höra att jag vet inte mycket och att det stämmer inte vad jag säger, bedrövligt.
Jag fattar inte Portello. Han säger att Kenth försöker fälla ner femklövern. Nej, Kenth pratar fakta och hans parti är stolt över honom.

Gör om gör rätt utveckla vår kommun på ett långsiktigt hållbart sätt

Jag frågar dig Marijo vilka förslag S har lagt om var nya skolor ska byggas? Det var ju ett förslag om att bygga på vägen in till Fenix men det sänkte ju en person på förvaltningen när det röda huset på ”ängen” skulle säljas, förde inte den förfrågan vidare helt enkelt. Vilka förslag har ni lagt?

Historielös är jag inte, men ny som politiker.
Tycker nog det är bra att inte ha en lång historia inom politiken. Men det tar tid att förstå och lära sig de politiska vägarna. När det gäller skolan så anser jag att Skillingaryd med den beslutade Sörgårskolan är väl rustad för framtiden. Krutet måste läggas på att underhålla och rusta dom befintliga skolorna i kommunen så dom inte tappar i kvalitet. Vaggeryd behöver samtidigt som man underhåller helt klart även nya skolor så det är där vi måste lägga de investeringsmedel vi kan hitta. Finns naturligtvis behov i bland annat Hok när det gäller byggnation.
Hur det än är så har vi den plånbok vi har och kanske måste välja mellan nytt badhus eller nya skolor, då är jag beredd att välja skolorna.
När det gäller Ulf Abrahamsson så vet jag att han jobbar hårt i dessa frågor dagligen, men det syns ju inte utåt. Vill nog påstå att det är ett enat C i dessa frågor. Obekväma beslut är att behöva välja på badhus eller skola när båda behövs. Eller avstå en cykelväg som varit beslutad och planerat i många år. Inte bygga om Storgatan i Skillingaryd förbi Mejeriet som också är planerat.
Men detta avstår jag utan att tveka för en ny skola i Vaggeryd.

Sluta prata om cykelvägen mellan Skillingaryd och Tofteryd om det är den du menar?
Men cykelvägen mellan Skillingaryd och Vaggeryd som var bra den asfalterades om nu.
Man blir hjärntrött!

Eftersom det ändå är S som står för denna debattartikel, vilket ju såklart är bättre än inget alls, skulle man vilja ha svar på följande från just S:

Var och när anser ni att en ny skola ska byggas?
Hur ska problemet med bristande underhåll lösas?
När och hur vill ni att Götafors skola ska åtgärdas?
Hur tar ni ert ansvar som opposition att driva frågan och skapa dialog kring detta?

Jag menar inte era senaste idéer eller infall utan vill läsa vad ni har för genomtänkta och konsekventa åsikter i dessa frågor.

De som kan presentera trovärdiga svar och idéer får i alla fall min respekt. De som dessutom presenterar en bra lösning där man sätter barnen i fokus, får dessutom min röst.

Det är guldläge för politiker att ta oss föräldrar på allvar och få med vårt engagemang, våra idèer och våra röster inför kommande mandatperiod.

Ja Peppe, gymnasieelever:

371 gymnasieelever
154 inskrivna komvux-elever
105 inskrivna sfi-elever

Så när du och Lars Seger säger att det är ”få” så håller jag inte riktigt med men det finns naturligtvis olika definitioner på ordet ”få”

SFI eleverna är väl på Skänkelund om jag läst rätt i media? 372 elever i en gymnasieskola tycker jag är lite men med komvux så blir det drygt 500 och det tycker jag är få för gymnasieskola. Men allt är ju relativt och vi hade nog räknat med att fler skulle söka sig till Fenix är vi nog överens om.

Relativt målsättningen så skiljer det ca 10-15 elever. Inte särskilt mycket när vi ändå pratar om 350 elever. Det som också bör vägas in i ditt (och kanske även Moderaternas) förslag är att det både kostar mindre och ger bättre resultat med egen gymnasieskola.

Per-Erik Lorentzon
Skolchef

Jag har faktiskt lämnat medborgarförslag om att Fenix blir högstadie. Det skulle löst ganska mycket. Dock röstade alla i fullmäktige ner det. Kent och övriga är ju stolta över kommunens flaggskepp, även om pluspengarna de hävdar kommit från nyanlända och sfi.
Jag skulle gärna se fem nya skolor i Vaggeryd och Skillingaryd, men här gör faktiskt politiker sitt arbete för det finns lagar angående investeringsbudget som ska genomföras varje år. Så man kan inte bygga utan att ha sparat en viss summa varje år.

Däremot blir jag mörkrädd för den lokalplan som ändras varje gång, det ska börja hända något. Jag har även skrivit tidigare att om man släpper tomter så behövs skolor. Ett förslag skulle ju kunna vara att sälja Stigamo då kanske vi får in pengar till varsin ny skola i Vaggeryd och Skillingaryd, till att börja med. Fast det tar ju några år till, så det snabbaste skulle vara att flytta de få elever som går på Fenix och flytta högstadiet dit. Sedan blir det en snöbollseffekt där alla får plats. 🙂

Vilken soppa.
Vissa pratar om inbyggd moralisk kompass, min är i botten. Man ska använda skattepengar på ett ansvarsfullt sätt för att skapa goda förutsättningar till ett bra liv för våra invånare. Detta tycker inte jag fungerar när man blöder pengar i nästan alla investeringsprojekt. Har under 1,5 års tid varit en Centerpartist som bara gnäller och klagar helt i onödan, vi måste ju ha tillit till våra förvaltningar har man fått höra.

Vissa tycker att vi inte behövde något investeringsstopp när vi tog detta för ett drygt år sedan. Jag kan också tycka att det var onödigt eftersom det inte ledde till någon förändring, blödningen har ju fortsatt hela vägen. Kanske förbrukat 50-80 miljoner utan politiska beslut. Detta är en brist på ledning och styrning. Tycker jag det är förvaltningarnas fel? Nej, absolut inte, det är politiken som är ansvarig. Ja, majoriteten har det största ansvaret, men även oppositionen har ett ansvar i detta då man har varit med om de flesta besluten utan större protester.

När det gäller underhållet så är det katastrof och det har inte uppkommit i nutid utan byggts upp under en lång tid. Roligare att bygga nytt än underhålla. Nu är ju ekonomin inte så bra med tanke på behoven som finns med mer kvadratmeter skola, inte bara byta gammalt mot nytt utan att få fler kvadratmeter. Nu gäller det att ta obekväma beslut för att lösa den uppkomna situationen.

Lägga pengar på att underhålla i fatt befintliga fastighetsbeståndet, så det inte dyker upp fler Fenix eller Hjortsjöskolan eller tak på vårdcentralen. Bygga ny skola i Vaggeryd och behålla Götafors skola några år till. Ja, man kanske får skjuta på både cykelvägar, centrumutveckling och badhus för att klara detta. Men har svårt att se att våra invånare inte tycker att skola och omsorg är viktigast.

Tyvärr har man varit lite för ny i politiken för att kunna nå de mål man vill, men man lär sig.

Tänker fortsätta att vara en C som ifrågasätter, gnäller och förmodligen är besvärlig. Tänker kämpa för det jag tror på.

Hjälper inte att skylla på någon annan.

Tack Jörgen för att du är ärlig. Så klart är det inte lätt att vara ny i gemet och precis som du skriver har detta varit en följetong långt innan ditt politiska engagemang.
Jag håller helt med att man man måste bita i det sura äpplet och ta tag i renoveringar nu. Frågan är om det är värt att renovera?
Jag håller dock inte med om att skjuta på nybyggnationen av Götafors skola. Lokalerna är undermåliga och precis som i andra skolor regnar det in.

Precis som du skriver behöver man lägga andra projekt åt sidan och helt och hållet fokusera på det akuta läget. Reklamskylt vid E4 är ju i dag en horribel tanke. Locka hit fler medborgare när vi inte har de elementära funktionerna man faktiskt kan kräva av en kommun.

Bygga flera skolor måste ske nu, det kommer att kännas, det kommer bli dyrt. Har vi något annat val?
Jag betalar glatt lite mer skatt om pengarna går till nya skolor och vårdcentral, och inte till skrytbyggen och reklamskyltar…

Håller med, skulle vilja riva fler gamla skolor och bygga nytt. Men tyvärr har man slarvat bort en del pengar som skulle räcka till en Götafors skola med mera.
Min lösning skulle kunna vara att tulla på nästa mandatperiods investeringsbudget om man nu kan göra så. Detta förutsätter nog att man skjuter på badhuset i Vaggeryd ytterlig en mandatperiod. Det kräver nog en blocköverskridande överenskommelse, vilket inte är omöjligt i min värld.

Sandlådenivå – se till att få skolor och förskolor byggda som lovat. Det är skrämmande vilken miljö både barn och anställda får ha som sin arbetsmiljö.

”Därför känns det konstigt att ni som uppger er vara för att skolor byggs inte angriper majoriteten då det krävs för att skolor ska byggas.”

Det är just det vi gör. Vi angriper majoriteten, det vill säga både ni som sitter i opposition och sitter i makten. Vi är ute efter konkreta lösningar. Att någon på riktigt tar tag i frågan och man på riktigt prioriterar frågan. Oppositionen kan naturligtvis välja att göra detta, att ge ett tydligt budskap med vad man vill, ge konkreta exempel på förslag (har man gjort detta efter 2015?) och framför allt sträcka ut en hand i stället för att skylla misslyckanden på andra.
Er ”debattartikel” är faktiskt extremt intetsägande. För en lekman som är inte är insatt i politiken ser man bara idéer flyga förbi, skola på västra strand, skola vid Yggen, skola vid Fenix, ombyggnation av Götafors, skola på Fridhem och så vidare. Varje gång hoppas man att det ska hända något, men varje gång rinner det ut i sanden och man har ingen aning om vart förslaget kom ifrån, och var det tog vägen sedan, vem som bär ansvaret. Klockan tickar och snart kommer folk inte att vilja flytta hit, eller flyttar härifrån. Kommunen ligger ju hur många mandatperioder som helst efter i sin planering av skolor. Alla partier har bidragit till den bristande handlingskraften.

Så vad händer nu? Jag vill ärligt talat veta vad ni kommer göra konkret i S för att få till en dialog och i slutändan en ny skola. ”Majoriteten” får väl presentera sina åtgärder i lämplig debattartikel så länge ni inte har förmågan att komma fram till gemensamma lösningar.

Nu är Kenth igång igen. Förstår du inte att det bli pinsamt för ditt parti med dess konstanta försök att fälla femklövern? Jag säger inte att femklövern gör rätt eller gör det bra men denna smutskastning är tröttsam att läsa. Trodde nog mer om sossarna

Mycket billigt att påstå att det är smutskastning när de förklarar varför det inte har byggts några skolor. Det är Femklövern som har varit ansvarig för detta eftersom de är i majoritet.

En sökning i kommunstyrelsens diarium på ”Götafors skola” efter beslutet om att bygga en skola i mars 2019 visar en träff;
Att man beslutat om att det finns viktigare värden för våra barn än nuvarande skolan gamla panel, vilket är ett beslut ni också varit med att driva igenom. I övrigt är det rätt tunnsått på lösningar.

Ni sitter kanske inte i majoritet men sluta försök plocka billiga poäng och driv på för att enas
i stället.

När det gäller att etablera ny mark för ytterligare husbyggnationer är ni ofta överens.

Se nu till att vara det när ni ska förvalta det som följer med en ökad inflyttning.
Barnen målar nog sina klassrum i både röda och blåa färger så ni alla blir nöjda – bara de får ett att vistas i.

Som opposition så granskar vi majoriteten och lägger även egna förslag. Skulle vi inte göra detta så skulle det vara svårt för väljarna att göra ett aktivt val vilket man gör i en demokrati. Vi konstaterar att vi har en Femklöver som styr i Vaggeryds kommunen och som består av M, KD, L, C och miljöpartiet. Om inte denna majoritet tar beslut om att skolor ska byggas i Vaggeryd så blir det heller inga nya skolor byggda i Vaggeryd då det krävs en majoritet för detta. Så enkelt eller svårt är det.
Därför känns det konstigt att ni som uppger er vara för att skolor byggs inte angriper majoriteten då det krävs för att skolor ska byggas.
Nåväl vi är för att anordna ersättningslokaler för Hjortsjöskolans mellanstadium och vi har röstat för att såväl utreda som att anslå medel för skola i Södra Vaggeryd och vi har tagit fram ett förslag om en framtida skola i Norra Vaggeryd helt utan tjänstemän! Vilket dessutom ser ut att vinna gehör. Utan (S) så hade ärendet aldrig kommit så långt som det gjort så snabbt! På detta sätt jobbar vi: genom att lägga långsiktiga och strategiska förslag för en hållbar framtid i Vaggeryds kommun!

Det förslaget ni i S hade var att bygga en grundskola vid Fenix och där fick den ju inte plats helt enkelt. När det gäller Götaforsskolan så ville väl ni bevara den gamla byggnaden? Den har för längesedan tjänat ut som skola och frågan är vad har S lagt för förslag att lösa lokalproblemen mer än insändare? Mitt personliga förslag är att ta bort gymnasium på Fenix och ha grundskola där för det blev ju inte riktigt som vi tänkt oss. Sedan förstår jag inte varför man inte byggde en skola på Västra strand, kanske var för enkelt för där är ju inget berg eller sumpmark?

Ta bort Fenix? Hur tänker du då? Ska Vaggeryd istället köpa utbilngsplatser av andra kommuner för alla gymnasier och vuxna som läser på Fenix ? Fenix är en bra skola, men givetvis har mkt utvecklats i samhället sedan 1995 när Fenix byggdes.

Det stora problemet som jag ser det; Vaggeryd har byggt/renoverat mkt skolor på 90-talet. Sedan dess verkar allt vad underhåll vara bortglömt. Byarums brukmöbler som rostar sönder på Fenix 2 innergård, regnvatten som forsar in på flera ställen i Fenix 1 , växter för stora belopp som ingen ens vattnar eller sköter på annat vis. Inväntar bara vilka miljöproblem som mer finns… Det är sorgligt hur man låter offentliga lokaler förfalla på detta sätt.

Samtidigt tomter som säljs och byggs på utan en tanke på att där kommer det bo barn
Och barn behöver utbildning. Ingen rocket-science för allmänheten men tydligen för politiker. Oavsett partifärg .

Vaggeryds kommun bör nog lägga en storbeställning på baracker för kommande år, det lär behövas till de flesta skolor. Nu återstår bara att finna plats för alla tillfälliga lösningar och hoppas att barnens utbildning inte blir allt för lidande.

Vi köper redan i dag platser för cirka hälften av kommunens elever och det fungerar utmärkt nu när kommunikationer finns.

Att hänvisa till att överenskommelser har brutits 2015 känns som att det sätter fingret på hela problematiken kring den anmärkningsvärda lokalsituation vi har idag. Ni har alltså haft 5 år på er att komma överens kring en partiövergripande lösning som faktiskt sätter våra barn i första rummet.
Istället skyller ni återigen på varandra utan att presentera en konstruktiv lösning och släppa prestigen.

Det är beklämmande hur ni nu försöker plocka politiska poäng genom att skylla på andra partifärger. För våra barn spelar det ingen roll vem som bromsat vilket förslag, utan det våra barn behöver är skolor som är friska och ändamålsenliga.

Det jag önskar svar på är vad du, Kenth Williamsson, konkret har gjort och har för avsikt att göra för att få nya skolor på plats i Vaggeryds tätort?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *