Femklöverns misslyckande tydliggörs i skolinspektionens enkät
Nyheter Kraftiga besparingar, bristande lokalunderhåll och temporära lösningar är orsaker som gör att resultatet i skolinspektionens enkät är dyster läsning för Vaggeryds kommun. Läs S-debatten här
På fem områden ligger vi högre än snittet men på hela 24 områden (83 procent) ligger vi lägre. Detta är allvarligt och drabbar våra elever!
I samtliga årskurser som undersökts, årskurs fem, åtta och andra klass på gymnasiet ligger vi numera på den nedre halvan.
Under ett år besvarar vanligtvis cirka 380 000 personer på hälften av landets skolor i skolenkäten. Enkäten tar upp 11 områden och i huvudsak:
- Undervisning och lärande
- Anpassning efter elevens behov
- Grundläggande värden och inflytande
- Trygghet och studiero
I årskurs fem ligger vi lägre än genomsnittet på 7 områden, samma på 2 och endast två över snittet. För årskurs 8 ligger vi också lägre på 7 områden och högre på 4 men på gymnasiet är det riktigt bekymmersamt: bara elevhälsan ligger knappt över snittet medans vi ligger lägre på övriga 10 områden.
Det behövs en ny och långsiktig skolpolitik som förstår vikten av goda skolmiljöer för elever och personal och en ny politisk ledning!
Kenth Williamsson (S), oppositionsråd
Marijo Corkovic (S), ledamot barn- och utbildningsnämnden
Resultatet är djupt oroande och går att läsa på skolinspektionens hemsida https://www.skolverket.se/skolutveckling/statistik/sok-rapporter-och-beslut-fran-skolinspektionen?sok&sok=SokSE&termin=VT2022&kommun=0665&run=1 eller på kolada precis som många andra undersökningar som brukar refereras i media. Vi lyfte undersökningen på kommunfullmäktige senast men då hävdade Femklöverns företrädare att de inte kände till den. Därför gick det inte att diskutera resultatet trots att den är offentlig och trots att anställda och politiker är flitiga läsare av Koladas undersökningar. Undersökningen visar att resultatet för kommunens skolor är betydligt sämre i samtliga tre klasser som mäts. Alltså är det ingen ”enstaka dipp”. Dessutom är resultaten betydligt lägre i två av tre klasser redan 2020 vilket är allvarligt. Det visar dessutom att det är en negativ trend. Det behövs en bättre personalpolitik, investeringar i moderna och permanenta skolmiljöer för att skapa trygghet och långsiktighet för elever och personal samt rimliga ekonomiska förutsättningar för att bedriva en god verksamhet.
Kenth Williamsson; Vad kommer ni göra kring de frågor du nämner om ni får makten efter valet? Vad är det i personalpolitiken som behöver bli bättre och hur? Vad kommer ni göra för satsningar på lokaler? Vad kommer ni göra åt de ekonomiska förutsättningarna? Hade varit bra med lite konkreta idéer så man vet vad man ska rösta på. Hade hoppats på lite fylligare och mer konkreta visioner när det skrivs en debattartikel.
Alla faktorer bör bedömas över sikt för att bli trovärdiga. Det går inte att skaffa sig
billiga politiska poänger på enstaka dippar. Därtill krävs en fördjupad analys för att klarlägga orsaker.
Att gott skolarbete kräver resurser är inget nytt.
I Centerpartiet ser vi med oro på och arbetar aktivt mot den centraliseringstendens som finns inom skolan i vår kommun och som
får negativa konsekvenser på många områden.
Att samla för många elever på trånga ytor är aldrig bra, varken ur pedagogiskt eller socialt perspektiv. Stordrift av våra barn bör inte heller vara ett politiskt perspektiv.
Carina Stridh Bjurhager (C)
Ersättare i Barn-och utbildningsnämnden
Känner igen att skolan funkar dåligt I kommunen, inte alla skolor men det måste bli en bättring
Ja det här var en oerhört torftig debattartikel. Vilka ”områden” pratar ni om? Var är vi sämst och hur är det relaterat till vad Femklövern har gjort/inte gjort? Vad har ni själva för analys av enkäten och konkreta förslag?