Fisken och uttern behöver hjälp på vägen
Nyheter Kommunerna ska arbeta med nationella miljökvalitetsmål. I Vaggeryds kommun berörs främst om miljömålen ”Ett rikt växt och djurliv” samt ”Levande sjöar och vattendrag”. Kommunen samordnar detta tillsammans med länsstyrelsen och andra aktörer.
Vaggeryds kommun har arbetat fram en grönstrukturplan och ett antal åtgärder som ska genomföras. Åtgärderna är beslutade i kommunens miljöprogram och syftar till att bidra till att uppfylla de mål som fastställts av kommunfullmäktige.
Vaggeryds kommun har under 2020 inventerat vandringshinder för fisk och utter i vattendragen, främst Lagan och dess tillflöden men även i Stödstorpaån, Gnyltån, Linnarebäcken, Bodabäcken och Båramobäcken. Projektet som delvis har finansierats av Länsstyrelsens bidrag LOVA har utförts av kommunledningskontoret och tekniska kontoret.
Bakgrunden är att Lagan, som är utpekad som ett regionalt särskilt värdefullt vatten, har dålig ekologisk status. Problemet är att det finns hinder för vandringsbenägna fiskarter att förflytta sig. Även uttern har svårigheter att ta sig fram av olika anledningar.
Dessa vandringhinder orsakar problem för fiskar och andra vattenlevande djur att kunna vandra fritt och ett hot mot djurarters fortlevnad och därmed den biologiska mångfalden. Hinder kan vara fellagda trummor, om det är fall in i trumman, har fisken svårt att simma uppströms. Uttern simmar gärna inte under broar där väggarna stupar rakt ned i vattnet utan vill gärna ha stenar eller något att gå på utmed kanten för att passera under bron. Finns inte det väljer den hellre att gå upp på land och korsa vägen och riskerar då att bli överkörd.
Detsamma gäller trummor med vatten i som uttern inte gärna vill simma genom. En lösning är att fylla på med stenmaterial eller lägga en planka inuti trumman som uttern kan gå på eller att lägga en torrtrumma bredvid den vattenfyllda trumman. I vissa fall kan det räcka med att rensa trummorna.
31 vandringshinder hittades vid inventeringen och 17 av dessa prioriteras. Under en femårsperiod med start 2022 bör minst tre vandringshinder kunna åtgärdas årligen. I ett förslag till kommunfullmäktige begärs 100 000 kronor per år under 2022-2026 för att åtgärda vandringhindren. För arbetet med inventeringen har Vaggeryds kommun beviljats med 173 000 kronor i LOVA-bidrag från Länsstyrelsen.
– Vi har fått till oss genomföra inventeringen. Hade det varit så att vi hade pengar i kassan just nu så hade vi kunnat starta direkt. Vi föreslår kommunfullmäktige att godkänna detta, säger Jerry Karlsson (L), ordförande i tekniska nämnden.