Nyheter

Fler helikoptrar i Jönköping vid brandrisk

Nyheter Det närmaste dagarna är det stor brandrisk i Götaland och stora delar av Svealand och två helikoptrar sätts in i Jönköping.

Arkivbild

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, förstärker därför beredskapen med ytterligare två helikoptrar – och vädjar samtidigt till allmänheten att vara försiktig i skog och mark.
– Tänk på att vara försiktig. Om du ska grilla så gör det på platser som är säkra och tillåtna, säger Leif Sandahl, brandingenjör på MSB.

Det är torrt och varmt i stora delar av Sverige, särskilt i Götaland och i stora delar av Svealand. Prognosen gäller nu och de närmaste dagarna. Med anledning av det förstärker MSB beredskapen för gräs- och skogsbränder med ytterligare två helikoptrar i Jönköping. Sedan tidigare finns det två helikoptrar i Västerås. Totalt är alltså fyra helikoptrar beredskapslagda fram till fredag kl 13.00, då nytt beslut tas. Just nu är brandrisken som högst i östra Götaland och delar av östra Svealand.

– Det är många som vistas ute i skog och mark just nu. Dels på grund av det fina vädret och dels på grund av coronapandemin och den sociala distanseringen. Tänk på att vara försiktig och grilla på platser som är säkra och tillåtna. Grilla gärna i din hemmamiljö och se till att du har tillgång till vattenslang eller annat att släcka med och att du är på en plats som är säker att grilla på som en grusplan eller annat obrännbart underlag, säger Leif Sandahl, brandingenjör på MSB.

Arkivbild

Han fortsätter:
– Viktig också tänka på vid val av plats att det inte finns någon vegetation eller annat brännbart i närheten som kan antändas för att förhindra att en brand sprids.

• Stor gräsbrandsrisk
Brandriskprognoserna visar att det råder stor skogsbrandsrisk i hela Götaland men också i stora delar av Svealand. Gräsbrandsrisken gäller främst norra Götaland, Svealand och längs med södra Norrlandskusten. MSB vill särskilt uppmärksamma att på grund av det speciella väder vi haft denna säsong är gräsbrandsrisken fortfarande stor på många håll. Var uppmärksam på om det finns gammalt dött fjolårsgräs då det antänds lätt. När det finns tillräckligt med nytt grönt gräs minskar risken.

– Ett tips är ett ta del av de lokala rekommendationerna och att alltid följa de beslut som finns om det råder eldningsförbud där du bor. Kommunen eller länsstyrelsen beslutar om och har information om eldningsförbud, säger Leif Sandahl.
– Ladda gärna ner appen Brandrisk ute, som finns där appar finns.

Taggar

Dela


Lämna ett svar