Nyheter

Fler skuldsatta barnfamiljer i kommunen

Nyheter På två år har antalet barn som lever i hushåll där det finns skulder hos kronofogden ökat med 25 procent i Vaggeryds kommun.

Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Enligt statistik från kronofogden så bor just nu 252 barn (0-17 år) i hushåll där minst en förälder har skulder hos Kronofogden eller är under en pågående skuldsanering. 2020 var den siffran 201 barn.

Det är oklart exakt vad den stora ökningen beror på. Jessica Palm, som är är budget- och skuldrådgivare i  kommunen och Ann-Charlotte Svensson, tillförordnad områdeschef för arbetsmarknadsenheten,  svarar på våra frågor gemensamt i ett mejl. Bland annat skriver de att de inte märkt av någon ökning av barnfamiljer som vänt sig till dem för att få hjälp.

Färre barnfamiljer vänder sig till kommunen

Under året fram till september har totalt 52 personer varit i kontakt med den kommunala enheten och av dessa hade elva hemmavarande barn under 18 år. Under hela året 2021 var det 50 personer och 15 hade hemmavarande barn.
– Det är alltså fram till och med september 2022 fler som sökt hjälp än som sökte hela 2021, men det är färre med hemmavarande barn. Eftersom siffror för 2022 bara är till och med september behöver man dock vara försiktig med att dra någon mer definitiv slutsats om jämförelser mellan åren, berättar Jessica Palm och Ann-Charlotte Svensson.

De fortsätter:
– Enligt lag får vi information från hyresvärdar och elleverantörer när någon har hyresskuld eller elskuld som gör att de riskerar att bli avhysta eller att elen stängs av. Vi ser så här långt i år ingen ökning av barnfamiljer i den situationen.

Prioriterar hyra och el?

Ann-Charlotte Svensson spekulerar dock i om det kan vara så att människor i bistra ekonomiska tider prioriterar hyres- och elräkningar och att det då kanske blir övriga räkningar som hamnar hos inkasso eller hos kronofogden.
– Men det är som sagt bara spekulationer, jag har inget belägg för det. Kanske vi kommer att se effekter framöver. Kommer inflationen att påverka, hur går det med elkostnaderna framöver? Det vet vi ju ännu inget om, säger Ann-Charlotte Svensson.

Vad har ni för råd att ge för att man inte ska hamna i skuld eller hur man kan ta sig ur en skuldsituation eller tilltrasslad vardagsekonomi?
– Man kan vända sig till skuldrådgivare i kommunen. För mer information om detta kan man läsa på kommunens hemsida. Sök på budget- och skuldrådgivning, säger Jessica Palm och Ann-Charlotte Svensson och fortsätter:
– Man kan också läsa på Konsumentverkets hemsida, där finns till exempel vägledning i att lägga upp en budget. Kommunens konsumentrådgivning ger råd om frågor kring köp av varor och tjänster, konsumenträtt och reklamationer. De kan ge råd om lagstiftning, praxis och din rätt som konsument. Information på kommunens hemsida, sök på konsumentrådgivning.

Om kommentarer

Om kommentarer

Du som kommenterar tänk på det här:

Inga påhopp tolereras på politiker, andra personer, föreningar, myndigheter eller andra. Inga svordomar eller antydningar till detta tillåts, då tas kommentaren bort med automatik. Rasism är självklart inte tillåtet.

Vi vill gärna att ni använder ert riktiga namn eller har ett återkommande alias. Ibland tvingas vi ta bort kommentarsmöjligheten på grund av att våra regler inte följs.

Blir det ingen bättring så kommer vi att förändra möjligheten att kommentera.


 

Taggar

Dela


Lämna ett svar