Nyheter

Fler svenskar bor ensamma – här finns flest singelhushåll

Nyheter Svenskar bor i allt högre grad ensamma. Här är områdena med flest singelhushåll i Vaggeryds kommun.

Fler svenskar bor ensamma nu än för tio år sedan. 2013 bodde 17,8 procent av befolkningen i singelhushåll, enligt SCB:s statistik. 2023 hade den siffran stigit till 19,4 procent.

I Vaggeryds kommun har andelen ensamboende legat relativt stilla under samma period. På nyårsafton 2023 bodde 2 050 personer, vilket motsvarar 13,8 procent av befolkningen, ensamma.

Hur stor andel av befolkningen som bor ensamma skiljer sig mellan olika områden i Vaggeryds kommun. I området Skillingaryd östra är 22,7 procent av befolkningen ensamstående utan barn – medan det är 6,1 procent i Vaggeryd västra.

Andelen som bor i ensamhushåll är generellt högre i områden med stor andel hyres- och bostadsrätter och lägre i områden där en stor del av befolkningen bor i småhus. Områden med stor andel studerande har också i högre utsträckning fler ensamhushåll.

Vaggeryds kommun tillhör den tredjedel av Sveriges kommuner som har lägst andel av befolkningen som bor ensam. I Jönköpings län är andelen ensamstående utan barn högst i Tranås – 20,5 procent. Minst andel som bor ensamma, 9,9 procent, finns i Habo. I sju av 13 kommuner i Jönköpings län har andelen ensamboende ökat med minst en procentenhet jämfört med för tio år sedan.

Det är oftast äldre som bor ensamma, och bland dem är de flesta antingen änkor/änklingar eller skilda. Men SCB har identifierat skillnader mellan könen: äldre män och kvinnor bor ensamma av olika orsaker. Förenklat kan man säga att den typiske ensamstående mannen mellan 60 och 69 år är ogift, medan den typiske ensamstående kvinnan i samma ålder är frånskild.

Generellt är andelen som bor ensamma högre bland kvinnor än bland män från 60-årsåldern och uppåt, medan männen i högre grad bor i singelhushåll i de yngre åldersgrupperna. Det är också i de lägre åldersgrupperna som andelen som bor ensamma har ökat mest jämfört med för tio år sedan. Allra störst är ökningen i gruppen 20–29 år, och där är ökningen störst bland kvinnorna. Även 30–39-åringarna bor i högre utsträckning ensamma.

Ökningen har inte skett i alla grupper – bland till exempel kvinnor 40–49 år och män 50–59 år är andelen som bor i singelhushåll oförändrad jämfört med för tio år sedan. Och i några grupper har andelen som bor ensamma minskat, allra störst är minskningen bland kvinnor mellan 80 och 89 år.

Att bo ensam betyder förstås inte att man är ensam. Statistiken över andelen som bor i ensamhushåll beskriver bara hur människor bor – inte hur deras sociala liv ser ut. Däremot konstaterar Folkhälsomyndigheten i sin kartläggning av ensamhet, som kom tidigare i år, att de som lever i ensamhushåll i högre grad upplever besvär med ensamhet. Enligt kartläggningen är ensamhet också vanligare bland till exempel sjukskrivna, arbetslösa och personer med funktionsnedsättning.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *