Flera sårbara kommuner i länet
Nyheter Debattinlägget om sårbarhet nedan från Pelle Philip (C) refererar till en rapport sammanställd av Tillväxtverket och Svensk Näringsliv.
Rapporten pekar främst på hur globaliseringens effekter slår om svenska kommuner.
Mätningen, som görs tillsammans med Svenskt Näringsliv, jämför kommuner med varandra: Därför finns det alltid 100 sårbara kommuner, men vilka som är sårbara kan ändras över tid.
Vaggeryd rankas på 97:e plats vilket är anmärkningsvärt lågt med tanke på att kommunen fickplacering 33 i Svenskt Näringslivs senaste enkät om företagsklimatet, ett avancemang på 13 placeringar sedan föregående år.
Länets övriga kommuner får följande placeringar : 9) Jönköping, 72) Värnamo, 74) Tranås, 77) Vetlanda, 80) Gislaved, 97) Vaggeryd, 105) Aneby, 125) Habo, 131) Nässjö, 142) Gnosjö, 188) Mullsjö, 221) Sävsjö, 243) Eksjö.
Mest sårbara kommun i landet är Fagersta följd av Bengtsfors, Ljusnarsberg, Markaryd och Hagfors.
Tillväxtverket använder sig av tre olika huvudfaktorer när de mäter sårbarheten hos en kommun. De är:
Beroendet – av ett enskilt företag, tillverkande eller tjänsteföretag.
Arbetsmarknaden – andelen av befolkningen i arbete och pendlingen.
Företagandet – det lokala företagsklimatet och företagandets omfattning.
Det är alltså flera faktorer som gör en kommun sårbar. En är beroende av en eller ett fåtal stora privata arbetsgivare. En annan är hur stor andel av befolkningen som är i arbete och en tredje handlar om vilket företagsklimat som råder.
Det här på den senare punkten som Svenskt Näringslivs enkäter med lokala företagare företagare vägs in. De som får svara på vilka kontakter de har haft med kommunens politiker och tjänstemän. Och dessutom vilka attityder de möter när det gäller företagande.
Senat en sådan granskning gjordes var 2011.