Flisen blir kartong
Nyheter Vid Waggeryds Cell går produktionen på högtryck
– Vi gör ett halvfabrikat, till en början framför allt cellulosa till blöjor, men med tiden har vår producerande massa blivit en kanonprodukt för kartong. Man vill ha styvhet, exempelvis till mjölkpaketen. Massan är väldigt fiberbesparande och lätt att frakta, eftersom man kan göra förpackningarna lättare med bibehållen styvhet. Hälften av det vi gör går till europamarknaden, väldigt mycket fraktas till Asien och inom Sverige säljs bara cirka 5% av vår produkt. Vi jobbar indirekt med Tetrapak, men alla svenska stora producenter av kartong har egna fabriker. Alla som är stora har egen produktion, säger Ulf Karlsson på Waggeryds cell.
Ägaren till Waggeryd cell är ATA timber som har sju sågverk i närheten men deras produktion räcker inte så flis får köpas in från andra aktörer.
– Sulfatfabrik lade man ner 1982 och den låg i träda här i några år. Sågverksägaren kom på att han kunde använda fabriken efter en total modernisering och ombyggnad. Idag är vi 45 anställda totalt och tillverkar pappersmassa för kartong till världens alla hörn. Vår största marknad är i Indien och Kina. Vi ställer det i hamnen i Göteborg och sedan sköter handelshusen resten, det är rätt mycket papper och kreditrisker annars, berättar Ulf Karlsson.
800 miljoner har investerats i anläggningen i Vaggeryd. 12 personer delar på sex skiftlag där två personer kör anläggningen. Dygnet runt, året om…
– Vi är långt framme tekniskt och jag kan koppla upp mig hemifrån och köra anläggningen. För att utnyttja fabriken maximalt har man kontinuerlig drift, samtidigt är det mycket jobb om anläggningen står stilla. Vi stoppar enbart planerat och det handlar om sex tillfällen med vardera 20 timmar på ett år för underhåll och sedan så stoppar vi ner fem dygn var 26 – 27 månad då det är större underhåll, säger Ulf Karlsson.
Under december fick produktionen bromsas. Tillstånd för att köra 175 000 ton var på väg att överskridas. Just nu ligger ansökan om ökad produktion, till 250 000 ton, hos mark- och miljödomstolen.
– Vi har ökat produktionen egentligen hela tiden. Första hade vi 60 000 ton, sedan 75 000 ton, sedan 90 000, därefter 125 000 ton, nu 175 000 och vi har ansökt om 250 000 ton. Marknaden är glimrande i synnerhet nu när plastens efterfråga har minskats. Vi kör enbart mot order. Varje natt går ett tåg från Båramoterminalen till Göteborgs hamn där vi som mest levererar 40 containrar och totalt 1000 ton, per leverans, berättar Ulf Karlsson.
Lagan är liten och tuffa miljökrav ställs på företaget.
– Vi lånar vatten från Lagan till vår verksamhet och lämnar tillbaka den senare. Utsläppen har minskat rejält samtidigt som vi har ökat vår produktion kraftigt. Tekniken går framåt, helt enkelt, avslutar pensionerade vd:n Ulf Karlsson.
I kontrollrummet på Waggeryds cell övervakas produktionen dygnet runt. Kjell Andersson har jobbat här i 31 år och trivs mycket bra