Föräldrar väljer bort Åkers skola
Nyheter Barn- och utbildningsnämnden fick information om antalet barn i respektive skolområde, barn som väljer annan skola vid senaste sammanträdet. – Det här blir en het politisk fråga i höst, säger nämndordförande.
Jenny Larsen (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, summerar:
– Vi ser att föräldrar väljer det som är smidigast och väljer den förskolan som ligger på vägen till jobbet och att man vill ha sina barn på samma förskola. När det börjar närma sig skoldags väljer man sedan den skola som är i samma upptagningsområde som förskolan varit. Då görs ett skolval. Landsbygden är mer utsatt och det handlar bland annat om praktiska delar, börjar Jenny Larsen (KD) berätta.
– I Åkers skola är det 74 procent som väljer annan förskola. Det är 35 barn i Åkers skolområde, men bara sju av dessa väljer Åker. Det handlar inte om att man väljer bort Åker utan man väljer andra skolor av praktiska skäl. Som förälder åker man inte om en omväg och Åker blir opraktiskt för många föräldrar, fortsätter Jenny Larsen (KD).
Nu ser barn- och utbildningsnämnden över vad kommunen har för skolområden och ser över logiska och ologiska skolområden. I Åker blir det en väldigt liten enhet som har 9–11 elever.
– Ligger man så lågt så behöver vi diskutera det här i politiken: vad vi kan erbjuda och hur vi erbjuder. Kan vi ha en verksamhet med så få elever, vill föräldrarna ha barn i en liten klass? Åkers skola är problematiskt med så få elever. En babyboom räddar skolan. Vi har och ska ha en valfrihet, men frågan kommer att bli het politiskt i höst. Än så länge är det här bara en rapport och vi behöver öka kunskapen. Det finns barn i området, men föräldrarna väljer annan förskola, summerar Jenny Larsen (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
I F-klassen är prognosen för Åker inga barn i höst, två hösttermin 2022, fyra höstterminen 2023, två höstterminen 2024, ett barn höstterminen 2025.
Elevantalet är det här läsåret 23 barn i Åkers skola, prognosen för läsår 2022/2023 är plus två barn, 2023/2024 sex barn, 2024/2025 åtta barn, 2025/2026 nio barn.
Totalt sett i kommunen väljer 6 procent annan skola än den som finns i det aktuella skolområdet. Lägst flytt till annan skola görs i Vaggeryd där enbart 1 procent väljer annan förskola. I Åkers skolområde väljer 74 procent annan förskola än den som finns i Åker. För jämförelse väljer 7 procent annan förskola i Bondstorp, 10 procent i Byarum, 8 procent i Hok, 29 procent i Klevshult, 2 procent i Skillingaryd, 12 procent i Svenarum, 10 procent i Tofteryd.
Satsa på Klevshults skola tycker jag. Den har centralt läge och är bättre på alla sätt. Lägg ned Åkers skola och satsa pengarna på Klevshults skola eller Skillingaryd.
Finns det ingen som vill gå så måste man lägga ned. Det är ju slöseri med skattepengar att ha en så liten skolverksamhet
Annas förslag är ju toppen 🥰
Men bra förslag tackas nej till, oavsett vad resten av invånarna vill.
Se till att höja kunskapsnivån på eleverna.
Tyvärr ligger många efter när de börjar i Skillingaryd.
Om man har bättre kunskapsnivå från dessa skolor så kanske föräldrar från Skillingaryd vill köra dem till Åker.
För att det är mycket bättre där.
Kunde inte sagt de mycket bättre själv. Stämmer tyvärr enligt hörsägen
Anns förslag är mycket bra.
Jag förstår också och är en av dem som skulle välja en annan skola, om jag hade barn i den åldern. Men tycker det är jättetrist. Vi har en enorm tillgång på natur och en lugn miljö. Jag skulle ge kommunen förslaget att titta på alla elever som behöver extra stöd och särskola. Vore inte det en idé att utveckla? Här är världens chans att visa att Vaggeryds kommun vill vara i framkanten och erbjuda en lugn och trygg miljö i små grupper med kompetent personal. I stället för att, som nu, inte kunna erbjuda elever den hjälp och stöd de behöver. Kanske till och med grannkommuner vill ha plats på en sådan skola? Det är långt ifrån att dessa elever klarar ”stressen” i de stora skolorna.
Tyvärr är Vaggeryds kommun pinsamt långt bak med att hantera elever på rätt sätt som behöver extrastöd och elever med NpfF. Det är pinsamt, man skäms över att bo i Vaggeryds kommun tyvärr när skolverksamheten fungerar så dåligt och många barn blir lidande. Skärp er och lyssna på detta förslag som var jättebra!
Redaktionen noterar: Npf betyder neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Om kommunen köper bostadsmark i Åker kan samhället växa. Skolan är sliten och uppkopplingen usel. Nu när digitaliseringen är så stor del av undervisningen. Jag förstår att föräldrarna väljer bort Åkers skola.
Varför inte lägga pengarna på en större skola?
Lägg ner Åkers skola!
Tror det var 2017 eller 2018 som föräldrar protesterade mot nedläggningen av fritidsverksamheten på skolan. Och nu väljer föräldrarna alltså att ha barnen på annan skola i alla fall?
En anledning är också organisationen som rått med F-3 i Klevshult och enbart år 4–5 i Åker.
Nu ändras ju det till F-3 i Åker, vilket är beslutat sedan länge. Förhoppningsvis väljer då fler föräldrar Åker igen. Om skolan blir för liten och stängs skulle det innebära att landsbygdsalternativet inte längre skulle finnas vad gäller skola i ”Åkers socken”. Det innebär minskad valfrihet.