Föräldrarkooperativet firar 15 år i förskolans tjänst
Nyheter I gamla scoutstugan, på Södra park i Vaggeryd finns Friskus, en annorlunda och omtyckt förskola.
Det är en vanlig förskola när det drivs som ett kooperativ. Vi har fått en pratstund med ledamoten i föreningen Rebeca Alvarez Bodén som förklarar hur förskolan fungerar nu och för 15 år sedan.
– Alla vi som har barn i förskolan är medlemmar i föreningen som även står som arbetsgivare för personalen. Själva förskolebiten är en liten förskola där vi har plats för 20-tal barn. Vi har en hög personaltäthet då vi har fyra pedagoger så det är verkligen lyxigt och mycket tacksamt. Vi har en egen kock som lagar all mat från grunden. Vi har planeringsdag för alla pedagoger och när detta infaller, en gång i månaden, så hjälper föräldrarna till med förskolans arbete. När man delar upp det här så blir det ungefär en gång per termin som varje förälder blir pedagog för en dag, börjar Rebeca berätta.
Men så såg det inte ut för 15 år sedan när Friskus startade.
– I begynnelsen hade föräldrarna en vecka var som man ansvarade för, handlade mat, städade, var vaktmästare. Nu är det mer som en traditionell förskola. Det har blivit mer bekvämt att vara förälder idag. Vi har bara varsin vaktmästarvecka där vi klipper gräs eller skottar snö eller tar med barnen och källsorterar. Vi jobbar mycket gemensamt och innan pandemin kom hyrde vi regelbundet sport-, och simhallen, vi var i Bäckalyckans skogar och grillade tillsammans. Det är omöjligt att vara en del i ett kooperativ om man inte tar ansvar. Vi har många undergrupper i förskolan, bland annat en ”fixardag” där vi träffas en gång om året under en heldag där vi fixar och åtgärdar något, det kan vara staket, eller ny sand till sandlådan, en annan undergrupp är trädgård och vi har fler grupper som jobbar under året.
I dag finns det tjugotal barn i verksamheten, som skulle kunna klara fler barn, men håller på sina små grupper, hög personaltäthet och att förskolan inte ska vara vinstdrivande. Under september månad firar förskolan 15 år och det var tänkt ett stort kalas.
– Ja, vi hade storslagna planer på öppet hus men det kan vi inte ha under pandemin. Vi har tänkt i olika banor och vi kommer att lägga in berättelser från tidigare föräldrar på social medier, vi ska göra en reklamfilm i vår om vår fina förskola och barnen ska såklart ha ett födelsedagskalas. Vi ville bjuda in allmänheten för att se hur vi har det, men det finns ingen möjlighet till detta nu.
Varför ska man som förälder välja Friskus som förskola till sina barn?
– Varför ska man inte välja är min första tanke. För mig personligen har jag svårt att se varför man inte ska engagera sig i sitt barn. Man är fotbollsförälder och skjutsar barnen till träningarna men varför ska man inte välja att vara med och hjälpa till på en förskola? Här lagas maten från grunden, vi har många pedagoger och små barngrupper. Vi har en bra och kuperad utegård. Som förälder hämtar och lämnar man inte bara sin barn på förskolan. Eftersom vi äger verksamheten har vi mycket att säga till om och det är därför korta beslutsvägar. Bestämmer vi att det ska vara kokt ägg till frukost så är det dagen efter. Jag pratar med familjer som har haft barn i verksamheten tidigare år och man kommer nära varandra och det finns så många bra vuxna för alla barnen. Barnen trivs och personalen som har fria händer genomsyrar verksamheten. Friskus är första kooperativet i landet och den första förskolan i kommunen som aktivt arbetar förebyggande mot sexuella övergrepp på barn, enligt riktlinjer framtagna av ”Tre ska bli noll”. Det är ett oerhört viktigt arbete för att skapa trygga barn med kunskap om bland annat sin integritet, avrundar Rebeca och vi på redaktionen återkommer när vi har varit på plats och firat 15-åriga förskolan med alla barnen.
Fotnot; Plats i förskolan bokas genom föreningens hemsida.