Nyheter

Förklaring till fotot – det är familjen Dolk

Nyheter Den 22 september blev det ett köp på en auktionssida ett så kallat kabinettfoto med Bror Malmquist som fotograf.

Familjen Dolk omkring 1912

Kortet var 16,5 x 10,7 centimeter i stället för det mer vanliga 6,4 x 10,2 centimeter.
Kortet föreställde en familj. Året framgick inte men en gissning var kring 1910.
Säljare var en man från Vittsjö i Skåne.

Baksidan av fotot och det är Bror Malmquists hus som är avbildat. Huset finns kvar än i dag med adressen Södra Järnvägsgatan 6

Eftersom Bror Malmquist, hans fotograferande och hus ligger varmt om hjärtat var det ett givet köp. Har man bott i ”tornhuset” i 17 år och varit där ganska mycket även före dess så känns det som det kanske viktigaste huset i livet.

Tanken var direkt, vilka är personerna på kortet? Det kändes ganska säkert att den aktuella familjen kom från Skillingaryd eller dess omland.

Kortet hamnade på Facebook på vår sida ”Du vet att du är från Skillingaryd”.

– Det är Carl Dolk på Bäckaskog med sin familj. Hustrun Johanna och från vänster dottern Ester, sonen Gustav, sonen Isac och min mormor Ellen., berättar Birgitta Lövfors Samuelsson.

Här är födelseåren: Carl Dolk 1846, Johanna 1854, Gustav 1888, Isac 1885, Ester 1881 och Ellen 1890.

Familjen var hos Bror Malmquist i hans ateljé i Skillingaryd omkring 1912.

– Bäckaskog låg i Linneryd. Man åker förbi Hultsgärde och fortsätter förbi Norra Linneryd och fortsätter mot Bolsbäcken. På rakan innan bäcken har det stått två stora lönnar där på höger sida låg huset. Det var ju ”Kronan” som rev det, berättar Birgitta Lövfors Samuelsson som numera bor i Tranås.

Man säger ju att en bild säger mer än tusen ord, men det stämmer inte alltid. Viktigt är att man får bakgrunden klar för sig.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *