Nyheter

Förordar utmaningsrätt

Nyheter Vid kommunstyrelsens arbetsutskotts senaste sammanträde diskuterade politikerna om kommunen ska utmanas.

Väljer kommunen rätten att utmana verksamheter?

Ett gediget arbete har gjorts i Skillingehus där nämnderna har fått säga sitt när det gäller utmaningsrätt. Ska kommunens verksamheter utmanas?

Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen berättar mer.

– När vi skrev vårt femklöverprogram var det mycket diskussioner från idé och tanke om ideologiska tankar. Fördelen med det finns i mallar i Sveriges kommun och regioner, så det är beprövat. Tanken är väldigt enkel och om någon utomstående skickar in att man villl utmana en viss del av verksamhet tas det upp i respektive nämnd. Blir det bra, kan det bli en upphandling. Blir det inte får man tacka för visat intresse. Våra nämnder har svarat på vår remiss, tekniska lämnade utan synpunkt, socialnämnden är tveksamma och barn- och utbildningsnämnden är positiva. Vårt förslag är nu att vi rätar ut de frågetecken som finns och att utmaningsrätt ska införas i all verksamhet, förutom i det som lagen kräver måste utföras av oss, menar Gert Jonsson (M).

Nu ska kommunstyrelsen säga sitt och därefter kommunfullmäktige, men (S) har gått emot beslutet att införa utmaningsrätten.

– Det är ett fåtal kommuner där man jobbar med utmaningsrätt. Det är en liten skara som gör det. Det här handlar om privatisering av kommunen. Det skriver man också i svaret från nämnderna i de tjänsteskrivelse som finns. Pengar kommer ,i stället för att gå till verksamheten, gå till vinster. Vi tycker att det är mer ärligt att vill man privatisera är det bättre att man bestämmer sig för vad det är, men det här innebär väldigt mycket administrativt. Ingen är positiv till det här. Det har varit politisk votering och där har vi varit emot. Det man säger i nämnderna är att man riskera att försämra kvalitet. Utmanas så blir det någon annan som driver verksamheter. Socialnämnd säger att det inte är ekonomiskt försvarbart. Det är en tydlig negativ inställning. Vi säger nej till det och har gjort en protokollsanteckning i ärendet, kommenterar Kenth Williamsson (S).

Thomas Axelsson (KD) fyller i:

– Det är lite som Gert säger, det är en av våra punkter i det femklöverprogrammet vi tog fram. Egentligen är det bara ett verktyg för att konkurrensutsätta vissa verksamheter. Detta är egentligen bara verktygen vi beslutar om, så det är inga större förändringar. Skolorna är fråntagna, menar Thomas Axelsson (KD).

Kenth Williamsson (S) menar att man inte behöver att införa en utmaningsrätt och att det inte behövs ett särskilt verktyg.

– Man kan konstatera att socialförvaltningen skriver i sin skrivelse att nästan hälften har fått avslag. Av de 20 som accepterades får två tredjedelar ett avtal. Det är väldigt stor administration. Man får väldigt lite för pengarna och det tycker jag är tråkigt sätt för att det går åt pengar till administration, avrundar Kenth Williamsson (S).

Förslaget som kommunstyrelsen ska ta ställning till vid nästa sammanträde är att kommunen ska införa utmaningsrätt och att kommunstyrelsen får i uppdrag att utforma riktlinjer och regelverk. All verksamhet får utmanas utom de kommunala bolagen. Myndighetsutövning, strategiska ledningsfunktioner samt verksamheter som enligt lag och förordning måste utföras av kommunen får inte utmanas. Verksamhet som redan är konkurrensutsatt omfattas inte av utmaningsrätten eftersom det ges möjlighet att lägga anbud när det enskilda ska upphandlas på nytt. Skolor undantags från utmaningsrätten eftersom Skolverket beslutar om tillstånd att starta ny skola, varför befintliga skolor inte kan utmanas.

Hur fungerar utmaningen?
En utmanare skickar in en utmaning som redogör för vilken verksamhet i kommunen som utmanas, om hela eller delar av verksamheten utmanas samt en beskrivning som visar utmanarens förmåga att kunna driva den aktuella verksamheten. En central funktion som tar emot utmaningar och som vidarebefordrar dem till den nämnd eller styrelse som är ansvarig för den verksamhet som utmanas. Kommunstyrelsen informeras om inkomna utmaningar.

Grundregeln är att den ansvariga nämnden själv bereder utmaningen och beslutar om den ska antas eller avslås utifrån gällande lagar och regler, inriktningsmål och andra styrdokument. Om det råder olika uppfattningar mellan nämnderna om vilken nämnd som är ansvarig, ska kommunstyrelsen besluta vilken nämnd som ska pröva utmaningen, eller välja att själv pröva utmaningen. Om utmaningen avser en verksamhet som berör flera nämnder ska dessa samordna sin prövning. Om inte nämnderna kan enas i sin bedömning beslutar kommunstyrelsen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar