Nyheter

Föroreningar: Provtagningsplan ska fram för vidare undersökningar

Nyheter Vid miljö- och byggnämndens senaste sammanträde fanns det tidigare återremitterade ärende gällande framtagande av förslag till geofysisk undersökning på fastigheten Måsen i Skillingaryd. Kommer inte provtagningsplanen så riskerar företaget vite

Miljö- och byggnämnden beslutade om att en provtagningsplan skulle tas fram när sammanträdet hölls i Skillingehus

Företaget ska inom fyra månader inlämna ett förslag på provtagningsplan till kommunen. Thomas Andersson, förvaltningschef:
– Det är ett komplicerat ärende, svårt med ägarförhållanden och ansvarsfördelning. Det vi vill ha in är en provtagningsplan för hur man ska undersöka de här eventuella föroreningar. Kommer företaget inte in med en provtagningsplan senast fyra månader efter att dagens beslut vunnit laga kraft så är beslutet förenat med vita om 50 000 kronor. 

Varför fyra månader?
–Vi har sett att företagen som gör dessa undersökningar är hårt ansatta och det är inte rimligt att begära att man ska komma igång tidigare, förklarar nämndordförande Magnus Dauhn (S). 

I ärendelistan är rubriken ”fördjupad undersökning av trikloreten i berggrunden” men i ärendet på sammanträdet har rubriken ”beslut förenat med vite gällande framtagande av förslag till provtagningsplan för geofysisk undersökning av berggrunden på och i anslutning till fastigheten Måsen 8”. 

Thomas Andersson, förvaltningschef:
– Det här kommer inte påvisa triförekomster utan är en geofysisk undersökning. Man scannar berget för att se var man kan borra så att man borrar på rätt ställe. Sprickbildningar i berget är både åt norr och söder. 

Magnus Dauhn, nämndordförande kommenterar:
– Provtagningsplanen de ska ta fram visar var man ska borra, dels för att få rätt bild och dels för att inte förvärra något. Det är inte gjort i en handvändning det här. 

I beslutet politikerna tog anges att syftet med den geofysiska undersökningen är att få underlag för placering av borrpunkter för undersökning av berggrundvatten samt säkerställa att dessa inte utförs på ett sätt som bidrar till spridning av föroreningen mellan olika bergsprickor. Området för geofysisk undersökning bör inkludera merparten av fastigheten Måsen 8 samt söder om fastigheten längs Åkersvägen och Långgatan, österut in på Trolleberget 1:3, västerut in på Sörgården 1:1 och Sörgården 1:5 och norr om fastigheterna längs Mellangatan och Smålandsgatan, så att ett område om cirka 50 meter runt fastighetsgränsen inkluderas där kommunal mark finns tillgänglig. Rydbergsgatan och Tegnérgatan i norr bör också inkluderas. Provtagningsplanen ska tas fram av dokumenterat erfaren konsult med kompetens inom geofysiska utredningar och kunskap om spridning av klorerade lösningsmedel. Provtagningsplanen ska lämnas in till miljö- och byggnämnden senaste fyra månader efter att beslutet vunnit laga kraft. Beslut är förenat med ett vite om 50 000 kronor och döms ut om provtagningsplan inte inkommer enligt ovanstående villkor. 

På fastigheten Måsen 8, Mellangatan 1 i Skillingaryd, har det bedrivits verkstadsindustri inklusive ytbehandling med lack, färg samt avfettning med trikloreten. Nedströms i grundvattnets riktning ligger ett område med mycket hög känslighet och skyddsvärde bestående av förskola, skola och bostäder. Baserat på föreliggande geologiska förutsättningar samt utförda undersökningar i området finns det misstanke om triförorening har spridit sig till berggrundvattnet. Det tunna jordtäcket i området gör att grundvattentillgången i jordlagren begränsad och förekomst i jordlagren är sannolikt inte avgörande för förekomst och spridning av förorening. Eftersom klorerade lösningsmedel har en högre densitet än vatten har dessa en tendens att sjunka under grundvattnet och tränga ner i berg där tätande jordlager saknas vilket här är fallet. Bergarten består främst av kvartsfattig granitsyenit som är mycket benägen att vittra sönder och bilda sprickor vilket främjar spridning till berggrunden. 

De flesta grundvattenprover från området har visat förhållandevis låga halter tri sett till vad som ofta är fallet vid verksamheter där omfattande hantering av klorerande lösningsmedel har orsakat förorening i grundvattnet. Endast ett grundvattenprov som togs på Måsen 8 2023 visade på relativ hög halt tri om 3 100  μg/l. Om föroreningen hade legat ovan bergytan är det större sannolikhet att tidigare prover också hade visat på högre nivåer, i synnerhet på grund av den mindre volymen jordmån som föroreningen kan ”gömma” sig i. Det enstaka höga värdet kan tyda på att en förorening i berggrunden tillfälligt spred sig till jordlagret, exempelvis på grund av ändrade tryckförhållanden i bergsprickorna. I samband med bygget av Bullerbyns förskola hittades också relativt höga halter av nedbrytningsprodukten vinylklorid vid provtagning av berggrundvattnet. Det är möjligt att denna förorening kommer från tidigare verksamhet omfattande trihantering på den närliggande fastigheten Backsvalan 1 men förekomsten bekräftar att tri kan och har spridit sig till berggrunden i området. 

Ansvarsutredningen har gjorts och verksamheten på Måsen 8 anses ha det huvudsakliga ansvaret för den misstänkta tri-föroreningen i området. Ett sekundärt ansvar ligger sannolikt på tidigare verksamhet vid Backsvalan 1 som tidigare har bedrivit verksamhet innehållande tri i mindre skala på fastigheten Backsvalan 1. Kommunen ser positivt på om de båda företagen kan samordna sina undersökningar. I nämndens tjänsteskrivelse finns också angivet att: Enligt översiktsplanen som vann laga kraft tidigare i år är Backsvalan 1 och Trolleberget 1:4 de närmaste områdena som är intressanta för exploatering av kommunen i syfte att förtäta bostadsbebyggelse. Dessa fastigheter ligger direkt nordväst respektive nordöst om Måsen 8. 

Är området en tickande miljöbomb frågar vi förvaltningschefen?
– Det vet vi inte. Det behöver det inte vara och det kan det vara, avrundar Thomas Andersson. 

Taggar

Dela


4 reaktioner på Föroreningar: Provtagningsplan ska fram för vidare undersökningar

Eftersom jag begärt ut och det inte finns några mätresultat och inte heller någon kontrollplan så är min slutsats att nu kastar tillsynsmyndigheten och tekniska ur sig information med samma substansiella innehåll som majoritetens ledning brukar svänga sig med i övrigt. Vi får se om det blir sju nya varianter precis som resursslöseri med planbesked och förslag som kastas fram på Östermo.

Varför finns det inte en kontrollplan och provtagningsplan på Fastigheten Sörgården 1:4, Sörgårdsskolan och Bullerbyn där höga halter, långt över gränsvärden uppmätts? Den senaste mätningen som dessutom påvisade Trikloreten i källarluften på Sörgårdsskolan utfördes i juni 2022.
Hur är fortsättning där?

Lämna ett svar