Nyheter

Förskolebarn väckte liv i systrarna Tolfs historia

Nyheter – och blev ett spännande samarbete med Waggeryds Museiförening.

Camilla, Ann-Christin och Lars Erik” väntar på att barnen ska anlända  [1/11]

Lars Erik Joakimson expedierar mycket intresserade kunder i handelsboden  [2/11]

Färgglada knappar visade särskilt stort intresse  [3/11]

Ulf Gustavsson berättar att det var vanligt förr att även vuxna använde potta för att kissa på natten när utedass var det enda alternativet.  [4/11]

Husgrunden från systrarna Tolfs hus  [5/11]

Detta flygfoto från före 1930, innan Riksettan fick ny sträckning med viadukten, visar en skymt av huset (markerat i rött). Slättens förskola strax norr om (markerat i gult) Vykort från Vaggeryds Bokhandel, före 1930. Lånat av Tomas Johansson.  [6/11]

Anny Hellström och hennes man, banvakten Herman Hellström dricker eftermiddagskaffe med Rune, Ester och Gustaf Frithiof i trädgården framför Bolund 2, 1935. I bakgrunden skymtar systrarna Tolfs lilla hus bland träden. Foto lånad av Jan Frithiof.  [7/11]

Avdelning 3 på Slättens förskola präglas starkt av barnens arbete med systrarna Tolfs liv. Här en hel vägg med teckningar av Tea, Selma, Hedda och Wåge Tolf.  [8/11]

Här är resultatet av barnens experiment med mjölk, smör och ost. Jordkällaren visade sig fortfarande fungera alldeles utmärkt.  [9/11]

Barnteckning av Selma Tolf  [10/11]

Nöjda besökare vandrar till bussen för att ta sig tillbaka till förskolan  [11/11]

Det började med en husgrund i skogen – och ledde till ett möte mellan generationer, historia och barnens nyfikenhet.

Under flera månader har Slättens förskola arbetat med ett spännande projekt kring en gammal husgrund som barnen hittat under sina promenader i Götafors. Deras frågor om platsen och dess historia ledde till ett varmt och levande samarbete med Waggeryds Museiförening – och i veckan fick barnen äntligen möjlighet att besöka Magnisa stuga.

Bakom en dunge, söder om Jehovas vittnens lokal låg husgrunden som väckte barnens fantasi. Pedagogerna tog vara på deras frågor: ”Vem har bott här? Hur såg huset ut? Vad lagade de för mat?” Genom kontakt med museiföreningen kunde man identifiera platsen som systrarna Tea, Selma och Hedda Tolf gamla bostad. Dessa tre ogifta kvinnor levde i Götafors under första hälften av 1900-talet och var fastrar till den kände hembygdsvännen och läraren Wåge Tolf.

– När barnen fick veta vilka systrarna var, växte intresset ännu mer, berättar pedagog Anna Bergman. Vi har byggt upp husgrunden inomhus med klossar, lekt systrarna i rollspel och till och med tecknat Wåge Tolf!

Husgrunden från systrarna Tolfs hus

Ett levande möte med historien

Besöket i Magnisa stuga blev en höjdpunkt. De 16 barnen, i åldrarna 2,5 till 4 år, fick känna på ett gammaldags kök med järnspis, se grytor, kaffekvarn och gamla husgeråd.

I handelsboden kände de på kaffepåsar, såg gamla vågar och diskuterade hur man handlade förr. De fick också se bilder på jordkällare, utedass, vattenbrunn och hur man eldade i en av kakelugnarna i Magnisa stuga – något som knöt an till kakelskärvor och gångjärn de själva hittat vid husgrunden.

Under projektets gång har barnens frågor smittat av sig på museiföreningens medlemmar, som nu själva fördjupat sig i historien. Genom kontakt med Götaforsbördige Jan Frithiof har ytterligare pusselbitar fallit på plats. Som vetgirig yngling på 7-8 år kunde han besöka systrarna Tolf, då han tyckte om att lyssna till de äldre.

– Det här är precis vad vi som museiförening drömmer om, säger Ulf Gustavsson från Waggeryds Museiförening.

– Att historia inte bara handlar om gamla föremål, utan blir något levande, något barnen får utforska och tolka själva. För oss är det rörande att se hur vårt kulturarv går vidare till nästa generation.

Historien lever vidare – och tar nya spår

Projektet är väldigt levande på förskolan där barnen gör egna experiment i matförvaring inspirerade av jordkällaren. Arbetet vilar på en tydlig grund i förskolans läroplan – att föra vidare kulturarv och traditioner till nästa generation.

Men historien tog en ny vändning – som hämtad ur ett detektivdrama.

– Inför besöket ringde jag Jan Frithiof kvällen innan för att komplettera våra uppgifter, berättar Ulf. Jan nämnde då även namnet Monika Sandberg, som jag kände igen som en person som bidragit med foton till boken ”Välkommen till Götafors”.

Ett mejl skickades – och bara några timmar efter barnens besök i Magnisa stuga ringde ett okänt nummer.

– Det var Monika, som berättade att hon är född och uppvuxen i Stockholm men spenderade somrarna i Götafors runt 1950-60 talet. Då hon är jämngammal med Jan blev de goda vänner. När hon var sju år lärde hon sig bland annat att cykla i Götafors. Även Monika hade mycket att berätta om systrarna Tolf och minns särskilt att hon var där på ett riktigt kaffekalas, där de hade bullat upp med sju sorters kakor och avslutade med ostkaka.

Ulf berättar vidare: – Jag nämnde att vi har ett foto där man kan se Hedda, men saknar fotografier av alla tre systrarna. Monika svarade att hon troligen har ett i sina album!

Nu väntar föreningen spänt på nästa ledtråd i jakten på Götafors historia. – Monika är en upptagen pensionär, skrattar Ulf. Men vi väntar tålmodigt – för varje liten pusselbit är ovärderlig i vårt historiska detektivarbete.

Samarbetet har gett nytt liv åt en bit av Götafors historia – inte minst tack vare barnens fantasi och engagemang. Men framför allt förskolepedagogernas fantastiska arbete och drivkraft. Ett samarbete som Museiföreningen gärna ser med fler förskolor. Det finns många spännande och lärorika historiska trådar att jobba med.

Hedda Tolf tredje från höger Fotot lånat av Monika Sandberg.

Fakta:

Från boken ”Välkommen till Götafors” av Sven Gunnar Sundkvist och Waggeryds Museiförening

Systrarna Tolf Wåge Tolf hade fyra fastrar Hilda (f. 1870), Dorotea (Tea) (f. 1873), Selma (f. 1875) och Hedvig (Hedda) (f. 1879). De bodde i ett litet hus mellan Landsvägen och järnvägen. Huset hade bara ett rum och kök. Det fanns en liten vind men den var inte isolerad. Torrdass och vedbod fanns i en liten byggnad bredvid boningshuset.

I och med tillkomsten av viadukten 1934 över den då nya Riksettan kom systrarna Tolfs lilla hus att isoleras och hamna ensamt från grannarna.

Hedda Tolf var verksam som sömmerska i Götafors. Tea Tolf hade arbetat som hembiträde i Stockholm men flyttat tillbaka till Götafors vid sin pensionering. Systrarna levde under mycket knappa omständigheter, förmodligen på Teas ytterst begränsade pension, men deras brorson Wåge assisterade vid behov.

Deras hus revs och byggdes upp som sommarstuga i Blekinge, när den sista systern hade avlidit 1962.

Wåge Tolf var en stor hembygdskännare och har skrivit många artiklar om Götafors.

Från Gravar.se

Text: Ulf Gustavsson
Foto: Camilla Appelqvist och Martina Ojala

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *