Nyheter

Förslaget: Kommunen vill avveckla privat hemtjänst

Nyheter Socialnämndens arbetsutskott har i ett möte rekommenderat nämnden att föreslå för kommunfullmäktige att lagen om valfrihet ska avvecklas i Vaggeryds kommun. Om beslutet går igenom så innebär det att det inte längre kommer vara möjligt att välja privat hemtjänst.

Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

2008 beslutade riksdagen om Lagen om valfrihet vilket i korta drag innebär att en kommun ska kunna erbjuda exempelvis brukare inom hemtjänsten olika alternativ att välja mellan. I december 2009 beslutade kommunfullmäktige i Vaggeryds kommun om att tillämpa lagen som förkortas LOV.

Men för några veckor sedan började ryktet gå om att de styrande i socialnämnden vill avveckla lagen och arbetsutskottet hade uppe frågan förra veckan på ett möte. Ingen har hitintills velat kommentera det hela, men nu finns avvecklingen av LOV med på listan över socialnämndens punkter att avhandla under nästa veckas möte.

I handlingarna framgår att utskottet redan den 30 november beslutade om att rekommendera nämnden följande:
”Socialnämndens arbetsutskott föreslår Socialnämnden att föreslår kommunfullmäktige att
avveckla tillämpningen av LOV inom hemtjänsten”.

Centerns Fredrik Nord reserverade sig mot beslutet.

Man skriver också att man upplever att antalet utförare av hemtjänst minskat genom åren och att få brukare valt att utnyttja sin rätt att byta aktör. Dessutom hänvisar man till att IVO endast gett tillstånd till en av fem aktörer och man menar då att LOV inte längre tjänar sitt syfte.

Når vi når socialnämndens ordförande Ann-Katrin Löfstedt så betonar hon att inga beslut ännu är tagna.
– Socialnämndens Hemtjänstorganisation är sedan hösten 2022 organiserad inom geografiska områden
med mindre arbetsgrupper. Detta ger förutsättningar för delaktighet, planering, samordning,
schemaläggning och förbättrad personalkontinuitet för hemtjänsttagare i Vaggeryds kommun, säger hon i en kommentar.

Frågan ska avhandlas på socialnämndens kommande möte och går de på utskottets linje så kommer frågan slutligen avgöras i kommunfullmäktige.

 

Taggar

Dela


Läs mer

Kritiken mot avvecklingen av privat hemtjänst: ”Anmärkningsvärt”
Att få välja själv är det viktigaste
Omdiskuterade förslaget kan klubbas på nästa kommunfullmäktige
Oeniga politiker om avveckla valfrihet inom hemtjänsten
Oppositionen riktar kritik gällande hantering om LOV-beredning
Oppositionen överklagar till förvaltningsrätten

15 reaktioner på Förslaget: Kommunen vill avveckla privat hemtjänst

Det är bra med privata då har man bara några som kommer hem till en, men i kommunala kan det komma över 20 olika personer under en månad.
Varför ta bort något som fungerar bra

Det spelar ingen roll vad ni förändrar eller planerar inom kommunen för ni är rent ut sagt usla på det ni gör. Finns underbara vårdgivare även hos er men ni har varesig förmåga, kapacitet eller viljan att utföra och ge den vård och omsorg ni ska. Nu brister på så många sätt vilket ni är väl informerade om. Det finns ingen trygghet och tilltro. Vad ger er rätten att ta över människors liv när ni inte kan erbjuda excellent vård ? Ni behöver först och främst lära er att rekrytera, utforma och implementera policys för etiska koder, erbjuda ordentlig obligatorisk kompetensutveckling.

Skandal om detta går igenom.
Jag tror inte folk förstår förrän man befinner sig i den situationen där man faktist är i behov av hjälp. Där och då när man måste släppa in främmande personer i sitt hem i en utsatt situation och väljer man då den kommunala hemtjänsten kan man ha 20 stycken olika människor hemma hos sig på en månad. Något du absolut inte får när du har privat hemtjänst.

Det är inte sant, jag arbetar själv i vården och har anhöriga som valt privat hemtjänst. Under den korta tiden, 3 månader, har det över hens tröskel kommit lika många nya ansikten som det finns dagar i veckan. Det är ingen rolig historia och det säger mig att den kommunala vården är precis lika bra, om inte bättre, då insynen i de privata bolagen är obefintliga till skillnad från den kommunala verksamheten.

Har du framför dina krav och har du kommit med något förslag hur man kan ändra för att antalet personal ska bli färre. Det räcker inte med att gnälla på kafferepet. Väntar med stort intresse på dina förslag.

Verkligen synd om privata hemtjänsten avvecklas. Vi hade privat hemtjänst till vår mamma. Så bra och mamma var helnöjd. Låt privat alternativ vara kvar.

Självklart ska vi ha privata alternativ i hemtjänsten. Det är väl bra att det är relativt små företag så slipper man så mycket olika personal.

Har monopol någonsin blivit bästa lösningen inom något område? Tror inte det. Låt de som behöver hjälp få behålla sin valfrihet att välja vem de vill ha hjälp av! Konkurrens kan ju dessutom kanske sporra kommunen att utveckla sin hemtjänst för att hålla sig på tå.

Som vanligt briljerar Vaggeryds kommuledning utefter kompetens istället för intelligens. Värdelöst

Det är flera som väljer privat hemtjänst.
Har önskat det men de hade inte tid då vi behövde hjälp

Det låter ju som en bra idé eftersom det är ingen som väljer de privata så tycker jag vi bör avveckla det. Bra beslut.

Eddie om ingen väljer de privata aktörerna så borde de väl avvecklas av sig själv? Kan nog kännas bra för många att välja en hemtjänst som de tycker är bra, kommunal eller privat spelar mindre roll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *