Nyheter

Förslaget: Pedagoger ska inte behöva anpassa sitt privatliv

Nyheter I ett Vaggerydsförslag till kommunfullmäktige lämnade en kommuninvånare in en önskan gällande anställdas ledighet på förskolan… 

Vaggerydsförslaget innehöll: ”Jag önskar att pedagoger inom förskola ska få ha semester när de själva vill under sommaren och jul, att det sätts in vikarier istället för att pedagogerna ska behöva anpassa sitt privatliv så det passar verksamheten. Pedagogerna behöver också få återhämta sig”. 

Kommunfullmäktiges ledamöter godkände under måndagskvällen förslaget och lämnade det till barn- och utbildningsnämnden för beredning, beslut och delgivning. 

Arkivbild

Taggar

Dela


11 reaktioner på Förslaget: Pedagoger ska inte behöva anpassa sitt privatliv

Väldigt märkligt förslag. Varje verksamhet har sina unika förutsättningar och verksamhetens behov avgör hur och när man jobbar och kan vara ledig. För att en verksamhet ska fungera för de som man finns till för, till exempel kunder, patienter, elever, tillämpas arbetsrättsliga lagar, i detta fall semesterlagen. Det innebär att arbetsgivaren utifrån verksamhetens behov förlägger huvudsemestern och att arbetstagarna i övriga fall ansöker om ledighet och arbetsgivaren beviljar detta utifrån verksamhetens behov.
Att vara anställd innebär rättigheter och skyldigheter och att man får jobba utifrån verksamhetens behov. Rättighet är att få ta ut sina semesterdagar, men utifrån verksamhetens behov. Självklart påverkar en anställning privatlivet.

Håller med att detta med semester borde gälla alla yrken i världen även om de är egenföretagare eller inte, så ska det vara samma med semester tycker man.

Då jag har erfarenhet från annan branch, där personal krävs dygnets alla timmar, årets alla dagar känns detta förslag som ett förslag som skrivits i besvikelse för att någon enskild inte fått ledig exakt den/ de dagar den vill.

Inom förskolan arbetar man ju inte OB tid. Inte julafton etc. Men då jag jobbade inom vården hade vi alltid en uttalad regel oss emellan. Vi turades om. Varannan jul eller varannan nyår. Och ett visst antal pass. Förslag till er inom förskolan, där det gäller mellandagarna: turas om vartannat år mellan jul och nyår, varannan mellan nyår och trettonhelgen. Det finns säkert många barn som har behov av att träffa något känt ansikte på förskolan, och inte vem som helst som råkar vara vikarie.

Det är få yrken där man kan få exakt som man vill gällande arbetstider, så länge man väljer att vara anställd på schema och inte på timmar.

Däremot har du valt ett yrke inom vården som man vet i förväg att det innebär arbete under röda dagar med mera. Jag har valt ett yrke inom barnomsorgen just för att vara hemma under röda dagar och mellandagar så mycket som möjligt.

På många förskolor är det krav på att viss del av personalen, även på sommar och julöppet ska vara ordinarie personal. Många blir nekade semester för att det inte ”bara” får finnas vikarier. På många ställen är det även så att finns det ett barn med ”speciella behov” måste minst en ordinarie pedagog från den avdelningen finnas på plats med barnet på den förskola som har sommaröppet.

Det är svårt att göra så. Tänk om det personen som ska vara ordinarie under sommarlov/ julledigheten blir sjuk eller vabbar i två veckor. Det är svårt att planera i förväg så

Ja precis, en ordinarie som den med speciella behov litar på…. Men man kan hitta vikarier som även den med speciella behov kan lita på och då kan de även där funka. Men de är svårt hitta vikarie till de.

Tycker dock de ska vara samma krav på alla förskolor i landet, men tyvärr är det inte så!

Problemet inom barnomsorgen är ekonomin.Det finns inga pengar till vikarier. Ändå tycker chefer att barn till arbetslösa och föräldralediga ska ha rätt att lämna hela sommaren. Då går det inte att alla går får den semester de önskar.

Jag har all respekt för personal som arbetar inom barn och utbildning. Men jag förstår inte riktigt syftet med detta förslag för detta borde väl gälla alla yrkesgrupper eller? Alla människor som arbetar borde väl få möjlighet till semester när de vill under sommaren och jul. Det som är unikt inom barn och utbildning är att det faktiskt finns vikarier att sätta in. Hur många yrkesgrupper kan gå på semester och inte behöva ta igen sitt arbete när de kommer tillbaka?

Bussförare behöver inte ta igen körningar som de har missat under semester. Kollektivtrafiken slipper.
Att över huvud taget inte planera för sommarjobb under hela året med den arbetslöshet vi har, med alla ungdomar som inget hellre vill än att få jobba är resursslöseri.
Jag har själv under en period av mitt yrkesliv bara jobbat under juni, juli och augusti för att sedan vara arbetslös fram till jul.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *