Nyheter

Förslaget: Trafiksäkra Källemogatan

Nyheter Ett Vaggerydsförslag har inlämnats till kommunfullmäktige angående besvärlig trafiksituation på Källemogatan i Vaggeryd…

I förslaget finns att läsa: ”Källemogatan är en liten i Vaggeryd med tre till fem hus om man räknar med hörnhusen. Denna väg fungerar som en genomfartsväg för hela Västra Vaggeryd. Trafiken är väldigt tung med både personbilar men även tyngre fordon. Vägen är ofta sönder med stora hål då vägen tydligen inte är byggd för denna trafik. Det finns ingen riktig trottoar vilket skapar en väldig trafikfara för cyklister och gående. På vinterhalvåret måste man gå och cykla mitt i vägen då trottoaren ”försvinner” vid skottning. 

Detta problem startade när Boarpsvägen gjordes enkelriktad. Då koncentrerades all genomfartstrafik för västra delen om Källemogatan. Det byggs konstant för fler boende på Västra strand, vilket medför att trafiken ökar hela tiden. Mitt förslag är att flera: Att även göra Källemogatan enkelriktad, men åt andra hållet. Att trafiksäkra vägen med bredare trottoarer, har hänt flera olyckor där sedan omledningen”. 

Kommunfullmäktige godkände förslaget från medborgaren och lämnade över den till tekniska nämnden för beslut och delgivning. 

Taggar

Dela


Läs mer

Klartecken: Bredare trottoarer på Källemogatan

7 reaktioner på Förslaget: Trafiksäkra Källemogatan

Finns ju även nackdelar med ett hålla på och enkelrikta gator. De facto så tvingar man trafik någon annanstans. I detta fallet finns bara Bondstorpsvägen kvar som alternativ när man enkelriktat de två andra alternativen.
Har Bondstorpsvägen förutsättningar för att klara all tilltänkt trafik är frågan man bör ställa sig?

Ja det är mycket genomfartstrafik både på Källemogatan och Bondstorpsvägen. Felet kommunen gjorde från början var nog att göra Boarpsvägen enkelriktad. Det positiva med Bondstorpsvägen är ju att den har rejäla trottoarer åt båda riktningar, vilket Källemo saknar.

Mycket växtlighet som skymmer sikten i den korsningen också, pPrecis som på många ställen i Vaggeryd. Har lämnat in ett medborgarförslag vilket har diskuterats på kommunens möten. Men inga åtgärder vidtas.

Helt rätt att trafiksituationen där ses över. Som på andra ställen i Vaggeryd har det byggts först, och sen blivit en överraskning att ortsborna även ska transportera sig säkert till fots eller fordon.

Konstigt att kommunfullmäktige kan godkänna detta men inte när jag gav förslaget för flera år sedan om en breddad trottoar/cykelväg på denna väg, för att trafiksäkra för barn och ungdomar som har denna väg till skolan. Jag fick som svar att det inte fanns pengar! Men det är klart ett vägmärke för enkelriktad väg kostar kanske inte så mycket…

Att fullmäktige godkänt i detta fallet betyder inte att det ska genomföras. Det fullmäktige godkände var att förslaget är korrekt inkommet och att det ska vara tekniska nämnden som beslutar i ärendet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *