Nyheter

Försörjningsstödet ökar i Vaggeryds kommun

Nyheter Precis som i hela landet ökar andelen hushåll i Vaggeryds kommun som får försörjningsstöd

Det började synas ett ökat tryck på försörjningsstödet redan i höstas och ökningen hittills i år hamnar på mellan 15-20% jämfört med tidigare. Det är en ökning som ser lika ut i hela riket enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Det innebär att ökningen startade innan coronapandemin?

– Ja, det stämmer säger Anna Gradeen som jobbar med försörjningsstöden i Vaggeryds kommun. Det var i samband med att konjunkturen avmattades i höstas som det ökade. För närvarande finns det 96 hushåll i kommunen som är beviljade försörjningsstöd. Ännu har de inte sett någon dramatiskt ökning i pandemins spår med det kan ha att göra med att många företag nyttjar korttidspermittering. I de fall folk har blivit uppsagda har de troligen inte trätt i kraft ännu med tanke på uppsägningstider.

Man tror att Vaggeryds kommun kommer att följa den utveckling som SKR har som prognos med ytterligare en ökning med mellan 5-10% under 2021.

Hälften av hushållen som får stöd består av personer som är födda i Sverige och de övriga är hushåll där en person är utrikesfödd. I några få fall är det hushåll där båda är utrikes födda.

– Vi ligger i fas med ansökningarna, menar Anna Gradeen. De som söker försörjningsstöd ska få en kontakt inom två veckor där de går igenom vilka uppgifter som måste vara med i ansökan. Det handlar framförallt om den totala ekonomiska situationen för de sökande. När en komplett ansökan inkommit till kommunen för de sökande en beslut om beviljas försörjningsstöd eller ej inom en arbetsvecka.

Taggar

Dela