Nyheter

Först i länet: Biståndsbedömt trygghetsboende invigdes

Nyheter Den nya verksamheten vid Furugården i Vaggeryd, Kastanjen 3, invigdes under eftermiddagen. – Lyxboende, säger Lennart Karlsson (EMP). 

Förberedelser  [1/20]

"Vi har jobbat på den här avdelningen tidigare"  [2/20]

  [3/20]

  [4/20]

Göran Tollbo (S) klippte bandet  [5/20]

"Skål för nya biståndsbedömda trygghetsboendet" säger Ann-Katrin Löfstedt (M)  [6/20]

  [7/20]

  [8/20]

  [9/20]

  [10/20]

  [11/20]

  [12/20]

  [13/20]

  [14/20]

Lennart Karlsson (EMP), Magnus Thelin (L) och Fredrik Nord (C) samspråkar  [15/20]

Anna Stork är värdinnan för trygghetsboendet Kastanjen 3  [16/20]

  [17/20]

Ann-Katrin Löfstedt socialnämndens ordförande och Liv Svensson på balkongen  [18/20]

  [19/20]

"Roligt att få vara med från början" säger Anna  [20/20]

Under festliga former klippte i dag Göran Tollbo (S), vice ordförande i socialnämnden, bandet i de gemensamma utrymmen på tredje våning och Kastanjen 3 i Vaggeryd. Här har tidigare varit ”vanligt” äldreboende, men för något år sedan beslutade socialnämnden att bygga om till ett biståndsbedömt trygghetsboende, som blir det första i sitt slag i länet.

Antal rum är samma som tidigare, sju till antalet, varav en av dessa är en övernattningslägenhet för nära och kära. Ett vägg till ett tidigare personalrum och kontor togs bort och en större yta fick man då i anslutning till avdelningens köksdel och uteplats. Markus Pihl är anställd som områdeschef inom hemtjänsten och fick Kastanjen 3 som sitt uppdrag. Vid rundvandringen berättar han: 

– Nu är vi inflyttningsklara och här kan man via biståndshandläggare få flytta in. Kastanjen 3 är ett trygghetsboende och här ska man känna sig trygg och slippa vara ensam. En mötesplats enklare sagt, menar Markus.

Lennart Karlsson (EMP) har länge jobbat med att fler ska kunna få plats på Furugården. Han är nöjd i dag och berättar: 

– Lyxboende helt klart. Här behöver man inte vara ensam och det gör att det blir livsuppehållande, i alla fall i huvudet, säger Charlie och sätter fingret på huvudet och fortsätter: 

– Alla 40-talister, och vi är rätt många, är över 70 år. Vi är många, men friska. Och det här boendet är perfekt för att slippa känna sig otrygg och ensam. Vi har ju ”Ritzklubben”, (reds anm; kallas också partihögkvarteret), vi kan ju flytta in här framöver. Relativt billig hyra också, strax över 5 000 kronor. 

Jan-Erik Aronsson (SD) fanns med under invigningen och är en av de politker som ”varit med hela vägen”. 

– Jag tror på det här, kommenterar Aronsson (SD). 

Socialnämndens ordförande Ann-Katrin Löfstedt (M) kommenterar efter bandklippningen; 

– Viktigt att man bryter ensamheten och här görs individuella bedömningar när hemtjänst och biståndshandläggare signalerar ensamhet och isolering. Jag är mycket nöjd i dag. 

Anna Stork ska jobba som värdinna på Kastanjen 3. 

– Mycket spännande att vara med från början. Nu är det färdigt och inflyttningsklart. Min roll som värdinna är att jag ska finnas här, som stöd och hjälp, erbjuda social gemenskap och aktiviteter. Det är så roligt att jobba med människor och vara en del av deras vardag. Här har alla lägenheter eget kök och toalett, men vi har ett gemensamt rum där vi kan umgås, berättar Anna. 

Innan Göran Tollbo (S) klippte bandet berättade Ann-Katrin Löfstedt (M) om idén, som blev projekt, som blev verklighet och som invigdes i dag. 

– Vi skriver historia i dag. Vi inviger ny verksamhet, vårt biståndsbedömda trygghetsboende. Det var i november 2018 som riksdagen beslutade att ge kommunerna möjlighet att ”inrätta biståndsbedömt trygghetsboende. En särskild boendeform, för äldre människor som främst behöver stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service och som därutöver har behov av att bryta oönskad isolering. Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård i särskilda boendeformer ska inte omfatta biståndsbedömt trygghetsboende”. 

– Vi, dåvarande socialnämnd, var rätt snabba på att anamma detta. De kriterier som gäller för denna boendeform passade oss perfekt. Vi såg alla en rejäl möjlighet i denna boendemiljö och även som ett viktigt komplement till de andra boendeformerna, berättar Ann-Katrin Löfstedt (M). 

– Det här är ett centralt placerat boende, och vårt första biståndsbedömda trygghetsboende. Vi har nära till skog och natur. Hela våningsplanet är nyrenoverat med trevliga lägenheter och stora gemensamma ytor. Det är socialnämndens intention att hela Kastanjen 3 skapar goda relationer samt ett tryggt och säkert boende för våra äldre medborgare.

Boendekedjan ser ut i kommunen som följer: 
Du bor i ditt eget hus, bostadsrätt eller i en hyreslägenhet.
Nästa steg kan vara att du, med ålderns rätt, beslutar dig för att sälja och flytta till ett trygghetsboende. Med hjälp av hemtjänsten kan du bo kvar där under en relativ lång tid.
Ännu senare i livet, och detta vet vi, kommer känslan av ensamhet och isolering. Om du uppfyller våra kriterier, så kan vårt biståndsbedömda trygghetsboende vara en bättre boendealternativ. Och då får du flytta hit, till Kastanjen, eller i i framtiden Linden, på Furugården.
På din ålders höst eller då livet blir skörare ansöker du om en plats på särskilt boende. 

Vad är skillnaden på kommunens boende?
Biståndsbedömt trygghetsboende. Det är precis som det låter. Ett boende som bygger på att medborgaren har ett behov av speciella insatser. I kommunens kriterier trycker vi i första hand på en upplevd isolering och ensamhet. Personen ska ha cirka 50 hemtjänsttimmar i månaden, kunna hantera ett trygghetslarm och ska vara cirka 80 år. Men allt sker via en individuell bedömning av varje ansökan.
Trygghetsboendet är en vanlig hyreslägenhet, som du kan flytta till då din make/maka är 65 plus och här krävs ingen biståndsbedömning.
Särskilt boende är en boendeform för personer som kräver en mer avancerad vård- och omsorg dygnet runt. 

Ann-Katrin Löfstedt summerar dagen:
– Nu kan vi erbjuda ytterligare en boendemiljö för våra medborgare. En av de viktigaste aspekterna är att bryta isoleringen och ofrivillig ensamhet. 

Taggar

Dela


5 reaktioner på Först i länet: Biståndsbedömt trygghetsboende invigdes

Biståndsbedömda trygghetsboenden är avsedda för äldre personer som har ett omvårdnadsbehov som understiger heldygnsvård, men som inte längre upplever det som tryggt att bo kvar i det egna hemmet. Ett ytterligare syfte är att bryta oönskad isolering. Skillnaden mellan ordinärt boende och biståndsbedömt trygghetsboende är att den äldre får möjlighet att komma till ett boende som till exempel kan erbjuda gemensamma måltider, kulturella aktiviteter och umgänge. Kulturella aktiviteter med allt vad det innebär?

Svar. Du ska ändå ha beviljat behov av hemtjänsttid på minst 10 timmar/vecka. Du ska inte ha behov av hemsjukvårdD för den försvinner vid inflytt till biståndsboendet. Kultur och tjosan är tillgängligt för alla äldre i kommunen. Antingen åker du dit med anhörig eller med färdtjänsten.

Ibland är det inte alltid bra att vara först. Nu gäller det för kommunen att göra ett avtal med landstinget för att få stöd och rätt att få bedriva kommunal hemsjukvård för de 7 boende i denna nya behovsprövande boendeform.

Väljer man att bo i Vsbo trygghetsboende så är man ju inte förhindrad om rätten att vid behov få kommunal hemsjukvård.

Det är dags för dagens politiker att öka sina faktakunskaper eller följer alla nu strategin om att all äldrevård skall göras billigare för kommunen.

Fasligt flyttande på ålderns dagar. Tre gånger! Och ändå vet alla att varje flyttning tar enorm mycket energi.
Först lägger man ner två avdelning á sju boende, lika med 14 stycken. Har antalet åldringar med omvårdnadsbehov minskat eller blir kö och kötiden längre nu för varje avdelning som omvandlas till den här nya varianten?
Billigare blir det ju utan dygnet-runt-personal på plan 3. Med längre kö så blir det budget i balans?
Sedan ska det var trygghet för hela slanten, men inte kan en ensam värdinna jobba 7 dagar i veckan från klockan 7 till klockan 21? Låter mera som trivselsällskap på kontorstid.
Hur är det med hemsjukvården? Om man bor kvar i gamla bostaden kan man få hemsjukvård och bo kvar hemma. Om man bor i biståndsbedömt boende och behöver mera sjukvård så måste man flytta in på en vanlig avdelning med äldreboende i nästa korridor. Men dit är det kö för avdelningen är omgjorda till biståndsbedömda boenden. Fasligt kånkande på möblerna.

Lämna ett svar