Fortsatt ökning av kommunala elbilar
Nyheter En delrapport av miljöprogrammet presenterades vid kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunens mål är att tre bilar av fyra bilar ska vara miljöbilar om två år. Socialförvaltningen har kommit längst.
Miljöpåverkan som orsakas av utsläpp från kommunens fordon är den största enligt miljöprogrammet som redovisades på kommunstyrelsens arbetsutskott. Kommunala förvaltningar och bolag har under föregående år tagit fram utbytesplaner för hur de preliminärt förändrar fordonsflottan. Målet är att hälften av fordonen ska vara fossilfria och 75% är miljöbilar till år 2020.
– Socialförvaltningen är långt framme med sina elbilar. Tekniska förvaltningen däremot har det lite värre då det är många tyngre fordon och sen måste vi bygga ut infrastrukturen. Man måste kunna ladda sina elbilar på sitt kommunala jobb om man har en elbil såklart, menar Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.
– Det är viktigt att man jobbar med miljöredovisningen och att takten håller i sig, säger Kent Williamsson (S).
– Att leasa varandras elbilar under arbetstid sprack. Förutsättningarna och avtalet var inte förmånligt så vi backade ur det här, avslutar Gert och hoppas att elbilsutvecklingen fortskrider i positiv anda.
Barn- och utbildningsförvaltningen har inga miljöbilar av sina sex bilar.
Socialförvaltningens bilar är 24 av 31 fordon miljöbilar.
Miljö- och byggförvaltningen har ett fordon och det är en miljöbil.
Kultur- fritidsförvaltningen har ett fordon och det är ingen miljöbil.
Arbetsmarknadsenheten har fem fordon och ett av fordonen är en miljöbil.
Kommunledningskontorets tre fordon är alla miljöbilar.
Tekniska förvaltningen har 17 fordon i sin flotta och fyra av dessa går under kategorin miljöbil.
Det blir nog trängsel vid Hemköps parkering om de ska ladda flera bilar där.